Zdraví

Na podzim by se měl jídelníček razantně změnit. Zařaďte potraviny, které prospějí vašemu zdraví

Stravování podle ročního období má smysl

autor

Anna Janoušková

22. září 2022

 
FOTO / Pexels
Každé roční období je spojováno s určitými klimatickými změnami, ke kterým bychom měli mít respekt i co se stravování týče. Někteří lidé tak nedají dopustit na stravování podle ročních období, protože to, co lze aktuálně sklidit, je přesně to, na co je naše tělo po generace zvyklé.
Reklama

Není to tak dávno, kdy jsme mohli jíst jen to, co bylo aktuálně k dispozici v našem rodném kraji. S nástupem globalizace se však začaly dovážet potraviny, které u nás buď nerostou vůbec, nebo alespoň ne v tomto období. A když se posuneme v evoluci ještě dál, dříve člověk jedl jen to, co mu příroda aktuálně nabízela. V letním období sbíral člověk plody lesa, později už mohl sbírat jen kořínky a v zimě lovit zvěř na maso. S nástupem jara vybíral dříve člověk vajíčka z hnízd a zajišťoval si tak příjem bílkovin po dlouhé zimě. Je to sice už dávno, ale tyto zvyky jsou v našich genech zakódovány dodnes.

Čas na změnu jídelníčku je tady

Na co je tedy aktuálně čas, abychom pomalu začali připravovat svá těla na dlouhou zimu, kdy je potřeba prohřívat a zásobit energií především ledviny, které jsou zodpovědné za zahřívání našeho těla? Ideálně omezme saláty, které naše tělo zásobí především dostatečným množstvím vody, která doplňuje v parných letních dnech náš pitný režim, a soustřeďme se naopak na potraviny, které nás prohřejí.

Maso a masné výrobky

Někteří lidé v létě maso téměř vůbec nekonzumují, protože poslouchají svůj vnitřní hlas, který jim radí, že to v tuto chvíli není vůbec potřeba. Nebo alespoň ne tak často jako v zimních měsících. V zimě je maso naopak důležité, jelikož dodává tělu energii, jejíž spotřeba s příchodem chladných dnů stoupá. Tělo se musí v zimě zahřát, což stojí tělo mnoho práce.

Červená řepa

Tato oblíbená plodina je plná vitaminů a minerálů, jako jsou například foláty, mangan, draslík, železo a vitamin C. Obsah vitaminu C však s tepelnou úpravou řepy klesá, jelikož se již při 70 °C začíná rozkládat. Lepší je proto jíst červenou řepu v syrovém stavu. Stačí ji oloupat, nastrouhat na struhadle, trochu osolit a opepřit a chutný salát jako příloha k hlavnímu jídlu je na světě. Červená řepa je také ideální k odšťavňování. Jíst ale můžete i listy červené řepy, které lze používat stejně jako mangold.

Celer

Kořenová zelenina je obecně na podzim velice vhodnou potravinou, která se dá dokonce na podzim i sázet a sklízet před prvními mrazíky. Nejlépe chutná v kombinaci s nevýraznou zeleninou, jako jsou například brambory či mrkev, ale konzumovat ji lze i zasyrova například v pomazánkách. Celer je bohatý na vitamin K, který je zodpovědný za zdravé kosti a dobrou srážlivost krve.

Fenykl

Fenykl není typickou zeleninou, kterou bychom byli zvyklí pravidelně konzumovat tak, jako například mrkev, celer či petržel. Má příjemnou chuť podobnou anýzu, která se vařením ještě zjemní. Fenykl je kromě draslíku, vápníku a hořčíku bohatý rovněž na vlákninu, má antibakteriální vlastnosti a pomáhá snižovat zánět a tlumit nepříjemné stavy při menopauze. Fenykl nejlépe uskladněte v lednici až do doby, kdy ho budete chtít použít při vaření. Když odstraníte listy, vydrží vám čerstvý déle. Listy ale nevyhazujte, lze z nich připravit skvělé pesto.

Topinambur

Topinambur je oblíbenou plodinou obzvlášť ve Velké Británii, ale i u nás se najde řada lidí, kteří na něj nedají dopustit. Topinambur je hlíza podobná bramboře, která má lahodnou ořechovou příchuť. Obsahuje vysoké množství železa, draslíku a vitaminu B1, což jsou všechno látky, které prospívají našim svalům a nervům. Jejich povrch je však velice nerovný a loupání zabere hodně času. Možná i to je důvod, proč se jim někteří lidé vyhýbají. Když však topinambury dobře omyjete, můžete je uvařit a sníst i se slupkou. 

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: replenishoxfordshire.com, coopclub.cz.

Další zajímavé články