Zdraví

Med jako lék. Na co si ale dát pozor, abyste si neublížili

Med je pro své skvělé účinky po právu považován za přírodní antibiotikum

autor

Erika Tomanová

04. ledna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Včelí med má téměř zázračné účinky a poctivý med je opravdový všelék. Jedná se o tradiční produkt využívaný již tisíce let nejen ke slazení, ale i k léčení.
Reklama

Pro své skvělé účinky je med zcela po právu považován za přírodní antibiotikum. Díky svému složení je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. 

Med jako prevence

Med může být prevencí i lékem při rýmě, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipce, civilizačních chorobách a dalších obtížích plynoucích ze současného uspěchaného a mnohdy nezdravého životního stylu.

Dětem do jednoho roku by se med neměl podávat

Dokáže očistit tělo od toxinů a volných radikálů, které způsobují rychlé stárnutí buněk. Úspěšný je i při terapii kožních problémů, jako jsou vyrážky, rány, popáleniny, omrzliny, proleženiny a další. 

Jak vybrat kvalitní med?

Při koupi medu, ale i jiných potravin, je vhodné přečíst si informace na obalu či sklenici. U medu je důležité, odkud pochází. Pokud se jedná o směs medů ze zemí EU a mimo EU, tak je lepší se mu raději vyhnout. U těchto směsí je povolena vyšší hodnota HMF, což je látka vznikající při ohřevu. Čím je jí více, tím má med horší vlastnosti. U směsí navíc není jasné, v jakých podmínkách med vznikal a čím byly včely krmeny. Poctivý med je hodně hustý, ale tekutý. Měl by se těžce přelévat. Kvalitní med je konzistentní v celém objemu. Neplatí to ale u medu, který zrovna krystalizuje. 

Květový nebo medovicový?

Občas se vedou spory, zda je kvalitnější med květový nebo medovicový. Odborníci se shodují na tom, že oba tyto medy jsou stejně hodnotné, pokud jsou správně vytočené, uskladněné a nejsou nějakým způsobem kontaminované. Jde spíše o to, pro jaké léčebné účely jsou vhodnější.

Kdy může med uškodit

Jediné, kdy je potřeba dát si pozor a mít oči otevřené, je u malých dětí do jednoho roku. Med jednoznačně patří mezi potraviny, které by dítě nemělo konzumovat, jelikož může obsahovat Clostridium botulinum, tedy bakterii, která může být příčinou kojeneckého botulismu.

Kojenecký botulismus

Kojenci jsou náchylní k botulismu v prvním roce života, přičemž více než 90 % případů se vyskytuje u kojenců mladších šesti měsíců. Ke kojeneckému botulismu dochází po konzumaci spor bakterie, jelikož střevní mikroflóra kojenců není ještě dostatečně vyvinutá, aby dokázala jejich růst zastavit. Lékařská věda dosud zcela neobjasnila všechny faktory, které zapříčiňují, že jsou děti do jednoho roku věku na tuto bakterii citlivé, ale zdá se, že nekyselé žaludeční šťávy dítěte spolu s tělesnou teplotou a dalšími faktory vytvářejí ideální podmínky pro růst spor a následnou produkci botulotoxinu. Med je jedinou známou potravinou spojovanou s kojeneckým botulismem. Proto by se dětem do jednoho roku věku neměl podávat.

Věděli jste, že...?

Med patří k vůbec k nejčastěji falšovaným potravinám a mnohé produkty vydávané za med s ním mají společného jen pramálo. Pozornost při nákupu je tedy opravdu na místě. 

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články