Zdraví

Hrášek není jen obyčejná zelenina. Podporuje zdravé trávení, bojuje proti srdečním onemocněním a je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin

Zelené perly by měly tvořit součást našeho jídelníčku

autor

Anna Janoušková

24. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Možná si říkáte, co je to za nesmysl, hrách je přece odjakživa luštěnina. Ano i ne. Pokud totiž mluvíme o sušeném hrachu, opravdu patří do kategorie luštěniny. Dopřáváte-li si ale čerstvý sladký hrášek přímo z lusku, mluvíme o báječné a zdraví prospěšné zelenině. Proč bychom hrášek ve své stravě neměli opomíjet a měli bychom ho zařadit do svého jídelníčku pravidelně?
Reklama

1. Dobrý zdroj rostlinných bílkovin

Díky tomu, že je hrášek bohatý na vlákninu a jeden z nejlepších rostlinných proteinů, je skvělou složkou naší stravy, kterou bychom neměli vynechávat. Především pro vegany a všechny, kteří se rozhodli ze své stravy vyloučit živočišné produkty, je užitečným zdrojem železa, které je potřebné pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku po těle. Navíc má poměrně nízký obsah kalorií, a proto je vhodnou součástí stravy při dietě.

2. Vhodný při dietě

Zelený hrášek je jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin, což je společně s vysokým množstvím vlákniny hlavním důvodem, proč vás tak skvěle zasytí. Konzumace bílkovin zvyšuje hladinu určitých hormonů ve vašem těle, které snižují chuť k jídlu. Protein spolu s vlákninou zpomaluje trávení a podporuje pocit plnosti. Konzumace dostatečného množství bílkovin a vlákniny může automaticky snížit počet kalorií, které během dne sníte, a to tím, že udržíte chuť k jídlu pod kontrolou.

3. Kontroluje krevní cukr

Zelený hrášek má několik vlastností, které mohou pomoci při kontrole hladiny cukru v krvi. Za prvé má relativně nízký glykemický index, což je měřítko toho, jak rychle vám stoupne hladina cukru v krvi po jídle. Diety, které obsahují hodně potravin s nízkým glykemickým indexem se ukázaly jako užitečné pro regulaci hladiny cukru v krvi. A co víc, zelený hrášek je bohatý na vlákninu a bílkoviny, což může být rovněž prospěšné pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Hrášek také obsahuje živiny, jako je hořčík, vitamíny B a vitamín C, které všechny pomáhají podporovat řízení krevního cukru.

4. Podporuje zdravé trávení

Hrášek je bohatý na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pohání prospěšné střevní mikroby, které hrají klíčovou roli v našem zdraví. Velká část obsahu vlákniny je rozpustná, což působí skvěle pro správnou funkci střev. Jíst více vlákniny je spojeno se sníženým rizikem řady chorob včetně obezity, cukrovky 2. typu, srdečních chorob a rakoviny.

5. Může podporovat zdraví srdce

Hrách obsahuje minerály příznivé pro srdce včetně hořčíku, draslíku a vápníku a je také bohatý na antioxidanty, jako je vitamín C, stejně jako fytonutrienty včetně karotenoidů a flavonolů, které chrání srdce a podporují kardiovaskulární funkce. Hrášek také obsahuje rozpustnou vlákninu, která nám pomáhá řídit hladinu cholesterolu, zejména LDL cholesterolu.

Zdroj: healthline.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články