Zdraví

Potraviny, díky kterým si naše tělo dokáže vyrobit "hormon štěstí". S jejich konzumací se budete cítit spokojenější

Látku, která vás udělá šťastnější, hledejte v běžných potravinách

autor

Anna Janoušková

17. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Serotonin je neurotransmiter, tedy přenašeč nervových vzruchů v mozku, který má schopnost ovlivňovat náladu člověka. Je to chemický posel, o kterém se věří, že působí jako stabilizátor nálady. Říká se, že pomáhá vytvářet zdravé spánkové vzorce a také zlepšuje náladu. Naopak jeho nedostatek je spojován s depresemi, úzkostmi, ale třeba i špatnou pamětí.
Reklama

Zvýšit hladinu serotoninu lze prostřednictvím aminokyseliny tryptofanu, která je obsažena v některých doplňcích stravy, ale rovněž jej lze doplňovat i příjemnějším způsobem, a to vhodnou stravou. Lidé si tryptofan nedokážou vytvořit ve svém těle sami, takže jej musí získávat ze stravy. Na rozdíl od serotoninu, který prostřednictvím stravy doplnit nelze. Konzumace potravin, které obsahují esenciální aminokyselinu známou jako tryptofan, může pomoci tělu produkovat více serotoninu. Pojďme se podívat, které to jsou.

Serotonin zvyšuje i sluneční záření, cvičení a konzumace vlákniny

1. Vejce

Protein obsažený ve vejcích může výrazně zvýšit hladinu tryptofanu v krevní plazmě a tím i přispět k vyšší hladině serotoninu v našem těle. Konzumujte jak bílky, tak žloutky, které jsou na tryptofan skutečně bohaté. Obsahují ale rovněž další prospěšné látky, jako například tyrosin, cholin, biotin a omega-3 mastné kyseliny.

2. Sýr

Sýr je dalším skvělým zdrojem tryptofanu, takže na něj nezapomínejte u snídaně nebo dopolední či odpolední svačinky. Můžete si také připravit skvělé mac and cheese, tedy recept, ve kterém naleznete jak sýr, tak i vejce a mléko - další skvělé zdroje tryptofanu.

3. Ananas

Rovněž ananas obsahuje tryptofan, který je schopen zvýšit hladinu serotoninu ve vašem těle a tím přispět k lepší náladě a pocitu štěstí. Zatímco některé jiné potraviny, jako například rajčata, zvyšují hladinu hormonu dobré nálady spíš ve zralém až přezrálém stavu, u ananasu tomu tak není. Čím čerstvější, tím lepší.

4. Tofu

Sójové produkty obecně jsou bohatým zdrojem tryptofanu. Tofu je skvělé v tom, že jím můžete nahradit téměř jakoukoliv bílkovinu, a to v podstatě v jakémkoliv receptu. To z něj dělá vynikající zdroj tryptofanu pro vegetariány, vegany a všechny, kteří nad svou stravou více přemýšlejí.

5. Losos

Konzumace dvou porcí tučných ryb týdně by měla poskytnout dostatek tryptofanu pro většinu lidí. Losos je ale také zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro naše zdraví. Tyto mastné kyseliny podporují sílu kostí, zdravou kůži a funkci očí. Losos je také zdrojem vitamínu D, který je nezbytný pro silné kosti, zuby a zdravé svaly.

6. Ořechy a semena

Ať už si vyberete jakékoliv oříšky, nemůžete udělat chybu, protože všechny ořechy a semena obsahují tryptofan. Studie navíc ukazují, že konzumace hrsti ořechů denně může snížit riziko úmrtí na rakovinu, srdeční choroby a dýchací potíže. Ořechy a semena jsou také dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů a antioxidantů.

7. Kysané zelí

Nezapomeňte ale do svého jídelníčku zařadit i potraviny bohaté na prospěšné bakterie, probiotika a vlákninu, jako jsou například kvašená zelenina (včetně kyselého zelí), kysané mléčné výrobky a fermentované sójové produkty.

Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com.

Další zajímavé články