Zdraví

Sušené švestky jsou skvělou svačinkou, která podpoří zažívání. Pro zdraví toho ale udělají ještě mnohem víc

Není nad zdravou svačinku v podobě sušeného ovoce

autor

Anna Janoušková

11. února 2022

 
FOTO / Depositphotos
Možná nevypadají na první pohled nijak zvlášť chutně, ale sušené švestky jsou doslova koncentrovaným zdrojem prospěšných látek. Jsou skvělým zdrojem draslíku, který naše tělo potřebuje pro udržení normálního krevního tlaku a funkce srdce. Podporují ale také zdraví kostí a mají spoustu dalších benefitů.
Reklama

1. Podporují zdraví kostí

Zahrnutí švestek do vaší stravy může být prospěšné pro udržení zdravých a silných kostí. Studie na zvířatech totiž naznačují, že sušené švestky jsou účinné nejen při péči o zažívání, ale také pomáhají zvrátit úbytek kostní hmoty. Díky tomu jsou zvláště důležité pro dospělé ve středním věku, kteří mohou být ohroženi osteoporózou.

2. Mohou podpořit zdravé srdce

Sušené švestky jsou bohatým zdrojem vlákniny, a to obzvláště pektinu, tedy rozpustné vlákniny, která může pomoci vyrovnávat hladinu cholesterolu. Není to však jen vláknina, kvůli které jsou švestky tolik prospěšné pro naše zdraví. Ochranné antioxidační vlastnosti sušených švestek také pomáhají snižovat krevní tlak.

3. Mohou snížit riziko cukrovky 2. typu

Konzumace ovoce v celé jeho podobě, jako jsou sušené švestky, je spojena se sníženým rizikem cukrovky 2. typu. Kromě toho, navzdory své sladké chuti, sušené švestky nezpůsobují typické zvýšení hladiny cukru v krvi a inzulínu, které lze pozorovat po konzumaci sladkých jídel.

4. Mohou zpomalit proces stárnutí

Sušené švestky mohou pomoci zpomalit proces stárnutí, a to díky výjimečně vysokým hladinám antioxidantů, o kterých se předpokládá, že jsou až dvakrát vyšší než u jiného ovoce a zeleniny. Studie na zvířatech prokázaly, že strava bohatá na tyto antioxidanty má podle všeho příznivý účinek na zmírnění úrovně úzkosti, což zase může snížit oxidační stres v mozku a oddálit jeho nepříznivé účinky na kognitivní funkce.

5. Podporuje zdravé trávení

Kromě toho, že jsou švestky bohaté na vlákninu, dodávají také sorbitol a fytonutrienty, které podporují funkci střev. To znamená, že konzumace sušených švestek může zvýšit objem a frekvenci stolice, což z nich dělá přirozené projímadlo, které pomáhá podporovat zdravé vyprazdňování. Mají také prebiotické vlastnosti, což znamená, že dodávají palivo pro podporu prospěšných bakterií, které sídlí v našich střevech.

Pokud nejste zvyklí na vysoký obsah vlákniny ve vaší stravě, ale chcete vyzkoušet sušené švestky ke zmírnění zácpy, bylo by vhodné začít s 1-2 sušenými švestkami každý den a zapíjet je dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: bbcgoodfood.com, Studie 1, Studie 2, Studie 3.

Další zajímavé články