Zdraví

Hroznové víno není jen obyčejné ovoce. Je zdravější, než jste si kdy mysleli

Obzvlášť červené hrozny mají co nabídnout

autor

Anna Janoušková

06. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Hrozny jsou fantastické, protože jsou nejen cenově dostupné, ale také se dají konzumovat na nespočet způsobů. Jsou nejen plné antioxidantů, vitaminů a minerálů, ale jsou také plné vody, což vám může pomoci udržet své tělo hydratované. To ale nejsou zdaleka všechny benefity, které toto chutné ovoce nabízí.
Reklama

1. Zdroj cenných antioxidantů

Hrozny jsou zdrojem přírodních sloučenin včetně polyfenolů, katechinů a anthokyanů. Kromě toho, že poskytují pigment k určení barvy hroznu, mají tyto sloučeniny ochranné antioxidační vlastnosti. Hroznová šťáva je skutečně jedním z nejbohatších zdrojů fenolických sloučenin mezi ovocem, která dodá tělu neskutečné množství antioxidantu resveratrolu. Ten je údajně klíčovou látkou, která má schopnost bojovat proti stárnutí buněk a podílí se na obnově těch, které jsou již poškozené.

Víno obsahuje zázračný resveratrol

2. Může podporovat zdraví srdce

Hrozny poskytují jak vlákninu, tak draslík, tedy složky, které pomáhají při podpoře srdeční činnosti včetně udržování zdravého krevního tlaku. Předpokládá se, že polyfenoly v hroznech, včetně resveratrolu a kvercetinu, prospívají kardiovaskulárnímu systému, protože jej chrání před zánětlivým a oxidačním poškozením.

3. Může podporovat zdraví očí

Antioxidační sloučeniny v hroznech, jako je resveratrol, stejně jako dva karotenoidy rozpustné v tucích zvané lutein a zeaxanthin, chrání před UV zářením, které může poškodit jemné buňky oka. Lutein a zeaxanthin jsou zvláště užitečné, protože se zdá, že chrání makulu oka před účinky modrého světla ze zařízení, jako jsou mobily a tablety.

4. Může zvýšit výkon mozku

Malá studie uvedla, že pití 230 ml hroznové šťávy zlepšilo reakční dobu a zvyšovalo vnímání klidu, což naznačuje, že mohou hrozny pomoci jak k dobré náladě, tak ke zdravým kognitivním funkcím. Studie na potkanech také podpořily účinky sloučenin, jako je resveratrol, na učení, paměť a náladu. Je však třeba shromáždit více důkazů, než budou takové přínosy potvrzeny.

5. Může pomoci řídit hladinu cukru v krvi

Technicky vzato, hrozny jsou potravinou se středním množstvím cukru, která poskytuje 15 g sacharidů na 100 g. Protože se jedná o přirozeně se vyskytující cukry na rozdíl od přidaných cukrů, nemusíte se při konzumaci hroznů v celé podobě ničeho obávat.

Hrozny mají také nízký glykemický index, což je měřítko toho, jak rychle jídlo zvýší hladinu cukru v krvi. Kromě toho se zdá, že některé přírodní sloučeniny v hroznech, jako je resveratrol, mají příznivý účinek na řízení krevního cukru.

Jsou hrozny bezpečné pro každého?

Alergie na hrozny je považována za vzácnou, ale není úplně vyloučená. Pokud vy nebo někdo z vašeho okolí vykazujete známky alergické reakce, jako je sípání, kašel nebo potíže s dýcháním, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc a vyžadujte okamžitou léčbu.

Zdroj: bbcgoodfood.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Další zajímavé články