Pití

Proteinové koktejly jsou pro sportovce skvělou volbou, ostatní by to s jejich konzumací neměli přehánět

Dnes tyto nápoje seženete na každém rohu

autor

Kateřina Korňová

19. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Jsou pro vás proteinové koktejly tou pravou stravou? Co v nich vlastně je a na co byste si měli dát pozor, když se snažíte vybrat ten nejlepší právě pro vás? Pokud sportu moc neholdujete a raději koukáte z gauče na seriály, raději si je odepřete. Pokud jste však každý den v parku a dáváte si svých pravidelných 10 km na běžecké trati, možná byste měli vědět, jaký proteinový drink si dát pro doplnění bílkovin.
Reklama

Téměř každý průměrný člověk může získat dostatek bílkovin potřebných pro správné fungování organismu z potravin. Zdraví dospělí by měli přijmout asi 45 až 56 gramů bílkovin denně, ovšem pokud pravidelně cvičíte, posilujete, nebo praktikujete náročný sport, možná budete potřebovat doplnit více kalorií a bílkovin. A to z jakéhokoliv zdroje.

Zvyšte příjem bílkovin proteinovými koktejly

"Proteinové koktejly používají hlavně sportovci, kteří potřebují výživu hned po tréninku", řekl pro webmd.com Jose Antonio, generální ředitel a spoluzakladatel Mezinárodní společnosti pro sportovní výživu (ISSN). Proteinové koktejly se mohou lišit v množství bílkovin, ale všechny obsahují nějaké sacharidy a většinou i trochu tuku. Dodávají se s různými příchutěmi ve formě prášku nebo v baleních připravených rovnou ke konzumaci.

Výběr proteinového koktejlu

První, co musíte udělat: přečtěte si štítek. Proteinové koktejly se totiž liší především obsahem bílkovin, což je právě to, co vás zajímá. Jinou potřebu má příležitostný běžec, tenista, žena po aerobiku a jinou muž, který je každý den dvě hodiny v posilovně. 

Pokud holdujete silnému posilování a kulturistice, budete potřebovat proteinový koktejl s vyšším množstvím bílkovin. Jestliže jste vytrvalostní sportovec, běžec a účastníte se soutěží, jako je například maraton, sáhněte po koktejlu, který má naopak vyšší množství sacharidů. Tak jako tak je však po tréninku nejdůležitější doplnit tekutiny.

Je-li vaším cílem zhubnout tělesný tuk, přejděte na proteinový koktejl, který má vysoký obsah bílkovin, méně sacharidů a jen minimální množství tuku. Koktejl s příchutí čokoládového mléka je vynikající regenerační nápoj po tréninku.

Jaké jsou různé typy proteinů v proteinových koktejlech?

Proteinové koktejly využívají různé typy bílkovin v různém množství. Zdroj proteinu a způsob jeho čištění během výroby může podle health.clevelandclinic.org ovlivnit, jak dobře ho vaše tělo dokáže využít. I když je nejlepší přijímat bílkoviny ve stravě, je dobrou volbou doplnit je kombinací syrovátky a kaseinu. Pokud ovšem dobře snášíte mléčné výrobky, protože obojí pochází z mléka. Další možností je sójový protein. Je to rostlinný protein, který je stejně účinný jako většina živočišných zdrojů bílkovin. Sója je také bohatá na živiny.

Syrovátkový protein je jedním z nejčastěji používaných proteinů a je nejlepší pro každodenní použití. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je snadno stravitelný. Pomáhá zvýšit energii a může snížit hladinu stresu. Syrovátkové izoláty a koncentráty je nejlepší používat přímo po tréninku.

Sójový protein je další běžnou volbou. Pomáhá snižovat vysoký cholesterol a může u některých žen zmírnit příznaky menopauzy. Může také pomoci při osteoporóze tím, že pomáhá budovat kostní hmotu.

Mezi další typy bílkovin patří:

  • Vaječný protein, který se uvolňuje pomaleji než syrovátka, lze užívat během dne.
  • Mléčné proteiny pomáhají podporovat imunitní funkce a podporují růst svalů.
  • Protein z hnědé rýže, který je 100% rostlinný, je dobrou volbou pro vegetariány nebo pro lidi, kteří nekonzumují mléčné výrobky. Je také bez lepku.
  • Hrachový protein je vysoce stravitelný a hypoalergenní.
  • Konopný protein je také 100% rostlinného původu. Je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Zdroj: webmd.comhealth.clevelandclinic.org.

Další zajímavé články