Tipy a triky

Kuchyňských struhadel existuje několik druhů. Je škoda zaseknout se jen na klasickém čtyřstranném

Naučte se rozlišovat mezi jednotlivými druhy

autor

Jitka Wolfová

05. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Bez struhadla si nikdo z nás nedovede představit vaření. No řekněte, jak jinak byste připravili bramboráky, nakrouhali sýr, připravili pomazánky a udělali okurkový salát? Se struhadlem zkrátka dokážete udělat nejrůznější úkony, které by vám jinak trvaly mnohem více času. Seznamte se s různými typy kuchyňských struhadel, které by měl mít každý kuchař ve své výbavě.
Reklama

V civilizovaném světě snad neexistuje domácnost, ve které by se nevyskytovalo alespoň jedno struhadlo. Jak jinak byste nastrouhali sýr na vaše špagety nebo pizzu, jak byste připravili květákovou rýži, nastrouhali citronovou kůru, nebo i mrkev, celer a petržel do polévky či pomazánek? Kdo by za vás připravil brambory na bramboráky? Jak byste nastrouhali muškátový oříšek nebo ztuhlé máslo do štrúdlu?

Zkrátka: bez struhadla to nejde

Pokud však půjdeme ještě dál, je dobré zmínit, že struhadel existuje hned několik druhů, přičemž každé se hodí na něco jiného. Samozřejmě můžete mít doma jen jedno základní čtyřstranné struhadlo, ovšem všichni víme, že dostávat tu trochu citronové kůry z obrovského struhadla není zrovna příjemné, stejně jako je tomu v případě muškátového oříšku. Pojďte se tedy podívat, jaká struhadla si můžete domů pořídit.

Čtyřstranné struhadlo

Toto je klasický druh struhadla, které se vyskytuje ve většině domácností. Na každé straně jsou otvory jiné velikosti, a proto můžeme mluvit o univerzálním struhadle, které zvládne nakrouhat všechno od citronové kůry po hlávkové zelí. Má rukojeť, aby se dobře drželo a mohli jste se do strouhání doslova opřít. Využijete ho na strouhání tvrdých sýrů, jako je čedar a mozzarella, strouhání brambor na bramboráky nebo bramborové knedlíky, ale i čokolády, másla, okurek, mrkve a další zeleniny. 

Ruční struhadlo

Jedná se o drobnější jednostranné lopatkové struhadlo, které sice na rozdíl od čtyřstranného struhadla nabízí pouze jednu velikost otvorů, ale je mnohem skladnější a hodí se například na strouhání sýra přímo nad talířem s teplým pokrmem. Obvykle mívá velké a velmi ostré otvory a základnu potaženou gumou, aby se předešlo sklouznutí.

Struhadlo na citrusovou kůru (zester)

Struhadla podobná rašpli jsou dlouhá a tenká struhadla, která se používají především na získání nejsvrchnější vrstvy citrusové kůry jak do sladkých moučníků, tak i přímo do pánve například s krevetami. Můžete ho ale použít i na tvrdý zrající sýr (jako je parmezán) na těstoviny a pizzu. Zestery mají velmi ostré malé otvory a jejich štíhlý tvar zaručuje snazší manipulaci.

Mandolína na zeleninu

Mandolína nakrájí ovoce a zeleninu rychle na tenké jednotné kousky nebo plátky. To se vám může hodit v případě, že připravujete obložené talíře a chcete mít úhledně nakrájenou zeleninu, ovoce, nebo se chystáte připravovat gratinované brambory, francouzské brambory, hranolky nebo sušené křížaly. Zkrátka cokoliv, co chcete mít nakrájené na stejné plátky. Velikost a šířka plátků jde přitom nastavit a některé mandolíny nabízejí i více tvarů. Krájení pomocí mandolíny je mnohem pohodlnější a rychlejší než stejná práce nožem.

Rotační struhadlo na sýr

Udělejte ze strouhání tvrdých sýrů jako Parmigiano Reggiano hračku na rotačním struhadle. Myšlenka je taková, že místo pohybu sýra na struhadle otáčíte čepelí podél sýra. Tlak tlačí sýr proti strouhacímu bubnu pomocí otočné kliky, což umožňuje rychlou a bezpečnou možnost strouhání.

Struhadlo na koření

Můžete si také koupit speciální struhadlo na koření, které je ještě užší než struhadlo na citrusovou kůru a vypadá trochu jako děrovaná ocílka na broušení nožů. Extrémně úzké struhadlo zabraňuje náhodnému pořezání konečků prstů při strouhání drobných předmětů. Čerstvě nastrouhané koření, jako je například muškátový oříšek, skořice, badyán, ale třeba i lanýže, má na výslednou chuť pokrmu obrovský vliv.

Zdroj: jessicagavin.com, kitchenseer.com.

Další zajímavé články