Jídlo

Upečte na Velikonoce ten nejlepší mazanec. Dáte přednost klasickému, kvasovému nebo bezlepkovému?

Upečte si mazanec dle vašeho gusta

autor

Kateřina Korňová

09. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Umíte si představit Velikonoce bez mazance? Asi jen těžko, že. Jak docílit toho nejvláčnějšího a nejchutnějšího mazance, a to i v případě, že nemůžete lepek, anebo chcete letos vyzkoušet kvasovou verzi? Snadno, zkuste to s námi.
Reklama

Každý má ideální představu o tom, jak by měl jeho mazanec vypadat. Často se však stane, že i přes všechnu snahu dopadne vaše pečení katastroficky. Místo hutného mazance objevíte na plechu jen nadýchanou pěnu, která se navíc často při pečení rozplácne na placku. Chcete-li však mazanec, který zůstane krásně vysoký, bude hutný a plný chuti, nebo dokonce navíc ještě bezlepkový, už neváhejte ani minutu a pojďte do něj s námi.

Jak na nejlepší mazanec

Než se pustíte do pečení mazance, připomeňte si s námi některá základní pravidla. Mazanec se peče vždy z polohrubé výběrové mouky, nikoliv z hladké. Pro lepší barvu můžete do mouky před smícháním s ostatními ingrediencemi přidat šafrán a pro vůni i hřebíček. Chybět nesmí citronová kůra. Vždy používejte raději máslo než jakýkoliv jiný tuk. Dodá totiž mazanci nezaměnitelnou chuť.

Nezapomeňte také na krupicový cukr, který nenahrazujte moučkovým, jelikož moučkový cukr není mletý krupicový cukr. Moučkový cukr totiž navíc obsahuje i bramborový škrob, tudíž je o trochu méně sladký, ale zato i trochu zahušťuje. Z vykynutého těsta následně vytvarujte bochánek a ti šikovnější z vás mohou zkusit i zaplést těsto do "uzlu". Nechte dokynout, upečte a krájejte vždy až vychladlý.

Vláčný kynutý mazanec

Na mazanec si připravte: kostku čerstvého droždí, půl kila polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 3 žloutky, 150 g másla, 300 ml mléka, 50 g rozinek, 50 g mandlí, sůl, citronovou kůru, 50 ml rumu, 1 vejce na potření.

Nejprve si připravte kvásek ze 100 ml vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a trochu mouky. Jakmile vám vzejde, přidejte ho k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Zakryjte ho, aby vám neoschlo a nechte hodinu kynout. Následně vytvořte jeden nebo dva menší bochánky a nechte ještě půl hodiny kynout. Pokud chcete, nařízněte bochánek navrchu do křížku a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova.

Kvasový mazanec

Na kvasový mazanec si připravte: 100 g pšeničného kvasu, 10 g vanilkového cukru, 50 g cukru krupice, 155 g polohrubé pšeničné mouky, citronovou kůru, 1 vejce, 50 g másla, špetku soli, rozinky a mandle, 35 ml vody či mléka. Na ozdobu pak budete potřebovat ještě plátky mandlí.

Smíchejte dohromady všechny ingredience kromě másla, rozinek, mandlí a citronové kůry. Polovinu bílku si rovněž dejte stranou na potření. Nejlépe se vám bude zadělávat v robotu, ale chcete-li si zaposilovat, můžete pracovat i vařečkou. Po chvíli hnětení začněte do těsta zapracovávat i malé kostky studeného másla a nechte robota pracovat klidně půl hodiny. Těsto může působit řidším dojmem, ale to je v pořádku. Nakonec přidejte i mandle a rozinky. Kváskový mazanec nechte kynout zhruba 6 hodin. Po vykynutí vytvarujte mazanec, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte a nechte v zavřené troubě kynout dalších 9 - 10 hodin (ideálně přes noc). Až se ráno probudíte, vyndejte mazanec, předehřejte si troubu na 180 °C a mazanec mezitím znovu pomašlujte, posypejte mandlemi, nařízněte do křížku a vložte zpět do trouby. Současně vložte i pekáč se 100 ml horké vody. Následně snižte teplotu na 170 °C a nechte zhruba čtvrt hodiny péct s párou. Tu následně vyvětrejte, vyjměte pekáč a dopečte dorůžova.

Bezlepkový mazanec

Připravte si: 1/2 čerstvého droždí, 50 g cukru, 100 - 200 ml mléka dle konzistence těsta, 250 g zlaté Jizerky, 1-2 lžíce rumu, špetku soli, vanilkový cukr, špetku muškátového květu, kůru z 1/2 citronu, 2 žloutky, 75 g másla, špetku xantanové gumy, vejce na potření, mandle (případně kešu).

Zadělejte si kvásek a nechte ho vzejít. Smíchejte zbytek surovin a odložte si stranou 100 ml mléka. Přidejte kvásek a v robotu hněťte těsto dohladka. Pokud se vám zdá těsto příliš suché, postupně přidejte část nebo celý zbytek mléka. Těsto by se mělo lepit jen dole v místě dotyku. Těsto přendejte na pekáč, plech nebo do kulaté formy a nechte hodinu až dvě kynout. Předehřejte si troubu na 200 °C, potřete vrchol mazance rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi nebo kešu oříšky. Pečte 5 minut a poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 30 minut. Po vyndání potřete máslem.

Zdroj: toprecepty.cz, maskrtnica.cz.

Další zajímavé články