Bylinky a koření

Nejlepší medy a sirupy z květů našich zahrad. Vyzkoušejte sedmikráskový i šeříkový sirup pro letní limonády i pampeliškový med

Květin je někdy do vázy škoda

autor

Anna Janoušková

12. dubna 2022

 
FOTO / Labeta
O tom, že kytičky jsou někdy víc než jen ozdoba do vázy, se můžete přesvědčit sami. Zajděte si na zahrádku a natrhejte si květy, které zrovna rostou nebo každou chvíli začnou růst a připravte si z nich lahodné sirupy, po kterých v létě rádi sáhnete, abyste si z nich připravili osvěžující nealkoholické nápoje, ale klidně i alkoholické drinky.
Reklama

Pampelišky, sedmikrásky i šeřík patří mezi takzvané jedlé květiny, jejichž květy můžeme použít jak k dekoraci nejrůznějších moučníků, dortů či nápojů, tak ale i k výrobě chutných sirupů a medů. Z šeříku konzumujeme pouze květy, ovšem u pampelišek a sedmikrásek se nemusíme soustředit jen na barevné kvítky, ale můžeme použít celou rostlinu. Pojďte se s námi přesvědčit, že vyrobit si zásobu vlastních sirupů a medů je nejen snadné, ale také velmi přínosné a chutné. O své recepty se s námi podělila ve své tiskové zprávě Labeta.

Pampeliškový med

Budete potřebovat: 5 plných hrstí květů smetánky lékařské, 1 hrst čerstvých listů meduňky, 300 g světlého třtinového cukru, 2 citrony s chemicky neošetřenou kůrou, 1/2 lžičky kyseliny citronové.

Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt případný přítomný hmyz. Do hrnce poté dejte čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med dokonce nutností! Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut probublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a přiklopené pokličkou nechte louhovat do druhého dne. Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo starou látkovou plenku. Vyždímejte maximum tekutiny a do hrnce přidejte i cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám doslova neuteče z hrnce. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1-2 hodiny.

Sedmikráskový sirup

Na cca 600 ml sirupu budete potřebovat: cca 500 sedmikráskových květů, 750–1000 ml převařené horké vody, 400–800 g cukru, 1 citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou), 1 vrchovatou lžičku kyseliny citronové.

Sedmikrásky (v tomto případě jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou - květy musí být zcela ponořeny! Přidejte na plátky nakrájený citron - pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry).

Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník. Přidejte cukr dle chuti (nad 600 g bude převládat chuť cukru) a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťávu“, anebo jej můžete používat na slazení, polít jím zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.

Šeříkový sirup na letní limonádu

Budete potřebovat: 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického, 1 zralé granátové jablko, 250 g třtinového světlého cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové.

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt drobný hmyz. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přišli byste o část pylu, vůni, a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozřízněte na dvě poloviny a vymačkejte vše (zrníčka i šťávu) do hrnce na květy. Přidejte na špičku lžičky kyseliny citronové. Ta se přidává především jako konzervant. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Směs přeceďte přes plátýnko. Vyždímejte úplně vše do poslední kapky - získáte tak silný základ na sirup.

Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Po svaření části tekutiny dochuťte zbylým cukrem. Není nutné použit všechen, řiďte se svou vlastní chutí. Podle množství tekutiny následně sirup lehce svařte, ochuťte a nechte zkoncentrovat do konzistence sirupu.

Zdroj: TZ Labeta, veganonboard.com, tablespoon.com.

Další zajímavé články