Zdraví

Ztuhlý krk vás doslova znehybní. Úlevu může přinést aplikace ledu nebo správné protažení

Problémy v oblasti krční páteře jsou velmi běžné

autor

Kateřina Korňová

23. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Kdo z vás už se dostal do situace, že se špatně otočil a hlavu pak jen stěží vrátil do původní polohy, by jistě v tu chvíli ocenil radu, co s tímto velice bolestivým problémem dělat. Ztuhlý krk se obvykle objeví ve chvíli, kdy postupem času vaše svaly ochably důsledkem špatného držení těla či špatného používání. Vaše tělo často zareaguje okamžitou bolestí a ochrannou křečí a nedovolí vám, abyste provedli jakýkoliv další pohyb. Jak se z toho ale dostat?
Reklama

Vzhledem k tomu, že mnoho z nás většinu dne hledí do počítačů nebo dolů na své chytré telefony, není divu, že nás časem začne bolet krk. Celodenní pohled na monitor může totiž velmi snadno způsobit únavu a přetažení svalů kolem krčních kloubů. Stejný účinek může mít i dlouhé řízení a sledování smartphonu. Co ale podle health.clevelandclinic.org dělat, když vás bolest způsobená zablokováním krku překvapí?

Aplikujte na bolestivé místo led

Prvních 48 až 72 hodin použijte na bolestivé místo led zabalený v textilní utěrce, poté vám pomůže naopak aplikace tepla. Teplo lze aplikovat buď teplou sprchou, horkými obklady, nebo i nahřívacím polštářkem.

Jemná masáž

Požádejte partnera, zda by vám mohl jemně promasírovat bolestivé místo. V průběhu masáže s ním komunikujte a sdělujte mu, co vám dělá dobře, a co naopak nepomáhá, nebo je dokonce příliš bolestivé. Rovněž partnerovi říkejte, zda masíruje citlivé místo a kam se případně přesunout, abyste dosáhli uvolnění.

Bez ohledu na to, jakou techniku ​​si zvolíte, však maséři doporučují, aby všechny masážní pohyby směřovaly směrem k srdci. To odpovídá tomu, jak proudí krev ve vašich žilách. Příliš velký tlak jdoucí špatným směrem (tj. pryč od vašeho srdce) má potenciál dokonce poškodit chlopeň.

I spánek je důležitý

Ujistěte se, že máte správnou matraci nebo polštář. Zkuste spát na pevné matraci bez polštáře nebo se speciálním krčním polštářem. Také se vyvarujte usnutí s chladicím polštářkem, nebo naopak nahřívací dečkou. Mohlo by dojít k poškození kůže.

Použijte měkký krční límec

Navštivte zdravotní potřeby a požádejte příslušnou osobu o měkký krční límec ke zmírnění nepohodlí, který vám pomůže vyhnout se prudkým pohybům a lehce vám krk přidržuje za vás. Límec však používejte jen po nutnou dobu. V opačném případě může dojít k oslabení krčních svalů.

Protáhněte se, abyste pomohli ztuhlé šíji

"Klíčem k úlevě od ztuhlého krku je správné protahování," říká chiropraktik Andrew Bang. "Cvičení s pomalým rozsahem pohybu - nahoru a dolů, ze strany na stranu a od ucha k uchu, může pomoci jemně protáhnout svaly krku." Některé jógové pozice mohou podle Dr. Banga rovněž pomoci zmírnit ztuhlost.

Tipy, jak předejít bolestem krku

Ztuhlému krku lze ale i předcházet. Zde je několik způsobů, jak předejít nepříjemným bolestem, které dokážou člověka doslova paralyzovat.

Volte správnou spánkovou polohu

Pokud vás trápí ztuhlý krk, měli byste věnovat pozornost poloze, kterou zaujímáte ve spánku. Spěte pouze na boku nebo na zádech – nikdy ne na břiše. Když totiž spíte na břiše, často skončíte tak, že budete celé hodiny kroutit hlavou na jednu nebo druhou stranu. Spánek na břiše může také ovlivnit dolní část zad, která je v tu chvíli v nepřirozené poloze.

Cvičte správné držení těla u počítače

Abyste se vyhnuli bolestem krku, umístěte si monitor do úrovně očí, seďte rovně, nenaklánějte se a nekruťte hlavu dolů nebo na stranu, když pracujete na počítači. Nezapomeňte si také dělat od obrazovky pravidelné přestávky.

Pozor na chytrý telefon

Mnoho z nás se denně uchyluje někdy i na několik hodin ke sledování svého chytrého telefonu, což samo o sobě působí řadu problémů, a to jak fyzických, tak ale i psychického charakteru. Při listování svým telefonem však také zaujímáme velmi nevhodnou polohu, která naši krční páteř doslova ničí. Neustálé koukání směrem dolů není přirozené a může způsobovat následné ztuhnutí krku.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články