Kultura a styl

Spánek v ponožkách může být cestou k lepšímu odpočinku a kvalitnějšímu sexu. Všechno díky lepšímu krevnímu oběhu

Dopřejte si kvalitní a ničím nerušený odpočinek

autor

Kateřina Korňová

27. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Ať už spíte nazí, nebo nedáte dopustit na noční košili či teploučké flanelové pyžamo, je tu ještě jedna věc, která stojí za promyšlení. Řeč je o nošení ponožek do postele. Pro klidný a ničím nerušený spánek se sice doporučuje spát spíš v chladnější místnosti, aby se váš organismus nepřehříval, ovšem usnout s ledovýma nohama se podaří jen málo komu.
Reklama

Potenciální výhody, které vám může přinést nasazení ponožek před spaním, však přesahují pouhé zahřívání prstů na nohou a regulaci vnitřního termostatu. Otevírá to také dveře k lepší péči o pokožku a má to jistý vliv i na přehřívání organismu během menopauzy, kvalitu sexu a problémy s krevním oběhem, které mohou způsobovat pocit neustále studených nohou.

Pojďme si dnes rozebrat důvody, proč si natáhnout ponožky před spaním, s odbornicí na poruchy spánku Dr. Michelle Drerup.

Proč byste měli spát s ponožkami?

Nikdo nemá rád studené nohy. Je to zkrátka vyloženě nepříjemné a určitě nejde o pocit, který vede ke zdravému spánku. Chladné prsty na nohou vás mohou dokonce probudit, což zná každý, kdo má se studenýma nohama problémy.

Vaše tělo v noci přirozeně pracuje na snížení teploty, aby se vám mohlo spát lépe. Děje se to jako součást vašeho cirkadiánního rytmu neboli vašich 24hodinových vnitřních hodin, které řídí cyklus spánku a bdění. To je také důvod, proč je pro spánek lepší chladnější pokojová teplota. Čím více totiž musí tělo na ochlazování pracovat, tím hůř se vám daří usnout a tím neklidnější spánek můžete mít.

Co tedy udělá přidání páru nadýchaných ponožek? Huňaté teplé ponožky vaše nohy zahřejí, ale zároveň uvolní a rozšíří krevní cévy, které se kvůli chladu stáhly. Zlepšený krevní oběh v celém těle pak pomáhá uvolnit více tepla přes kůži a lépe tak ochlazovat celý organismus. „Tím, že se vaše nohy zahřejí, dáte prostor krevním cévám, aby se otevřely, což následně pomáhá ochlazovat celý zbytek těla,“ poznamenává Dr. Drerup. "Takže zvýšení krevního oběhu do nohou vede k nižší teplotě celého těla. Zdá se to neintuitivní, ale tak se to skutečně děje.“

Mezi další potenciální výhody související s teplotou patří:

Snížení příznaků Raynaudova syndromu

Studené nohy také často přicházejí s Raynaudovým syndromem neboli poruchou, která postihuje krevní cévy v prstech na nohou a rukou. Tento jev způsobuje snížení krevního oběhu, což může zanechat vaši pokožku chladnou a modrofialově zabarvenou. "Nošení ponožek v noci může pomoci zabránit pocitu chladu tím, že udržíte nohy v teple a krev může lépe cirkulovat," říká Dr. Drerup.

Omezení návalů horka během menopauzy

Nepříjemná zima vás může v noci udržet vzhůru, ale stejně tak vám nedá spát i přílišné horko, jak každý, kdo zažívá příznaky "návalů horka" u menopauzy, moc dobře ví. Způsob, jakým ponožky v noci snižují teplotu vašeho těla, může tyto návaly minimalizovat. „Nošení ponožek tak může pomáhat předcházet náhlým teplotním výkyvům,“ vysvětluje Dr. Drerup.

Více "happyendů" během sexu

Zdá se, že ponožky mohou zahřívat víc než jen nohy. Podle hojně citované zprávy BBC zjistila studie z roku 2005, že vzorek zamilovaných párů s větší pravděpodobností dosahoval orgasmu během sexu, pokud měli jeho účastníci nasazené ponožky. Studené nohy mohly být hlavním problémem. Podle odbornice na poruchy spánku k tomu pravděpodobně přispěly i další důvody, nicméně je to zajímavé zjištění.

Jemnější pokožka na chodidlech

Nošení ponožek do postele neřeší jen problém s pociťovaným chladem. Umožňuje vám také hýčkat vaše nohy během spánku. Pokud si před spaním promasírujete chodidla hydratačním krémem a následně na ně navléknete bavlněné ponožky, pomůžete hydratačnímu krému lépe působit, uzamknout vlhkost a vaše chodidla a paty budou méně vysychat. Důležité je ovšem obléknout ponožky bavlněné, kašmírové nebo z merino vlny, ale hlavně takové, které vás nikde neškrtí a jsou vám pohodlné. Rozhodně se nedoporučuje spát celou noc v kompresních ponožkách.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com.

Další zajímavé články