Jídlo

Co jíst, když je vám špatně. Při průjmu se zaměřte na hydrataci, při nevolnosti na ovoce a zeleninu a při bolestech břicha vsaďte na zázvor

Některé potraviny mohou při nevolnostech pomoci

autor

Anna Janoušková

03. května 2022

 
FOTO / Unsplash
I když žádné konkrétní jídlo nemůže vyléčit jakoukoliv nemoc, kterou zrovna trpíte, někdy může konzumace správných potravin zmírnit příznaky a pomoci vám cítit se lépe. Ale mějte na paměti, že to, co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Nejlepší, co můžete udělat, když se necítíte dobře, je soustředit se na to, co vám pomáhá a co pro vás zní lákavě. Rozhodně nekonzumujte nic, z čeho se vám už od pohledu zvedá žaludek.
Reklama

Aby mohlo vaše tělo správně fungovat, potřebuje dostatečnou výživu, a to i v případě, že vy se zrovna necítíte dobře. Dietoložka Andrea Dunn na webu health.clevelandclinic.org uvádí, jaké potraviny jíst a pít, když se zrovna cítíte pod psa. Zaměřuje se přitom na tři základní oblasti.

  • Co jíst a pít při dehydrataci.
  • Co jíst a pít při střevních potížích.
  • Co jíst a pít při nevolnostech a bolestech žaludku.

Co jíst, když jste dehydrovaní

Když jste nemocní a necítíte se dobře, nemusíte mít chuť k jídlu nebo můžete mít pocit, že v sobě nic neudržíte. Pokud ale nejíte a nepijete, může se velmi rychle dostavit dehydratace, která vašemu zdravotnímu stavu uškodí ještě víc.

"Když jsme nemocní a necítíme se dobře, často je to právě kvůli tomu, že jsme současně dehytratovaní," vysvětluje dietoložka Andrea Dunn. "Někdy je to ale způsobeno i neustálým zvracením, průjmovým onemocněním, nebo se vám může udělat tak špatně, že zkrátka nemáte na nic chuť." Dehydratace však může vést i ke stavům, kdy nemůžete ani chodit, aniž byste omdleli. Středně těžká a těžká dehydratace dokonce vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Může být proto i důvodem, proč nakonec skončíte na pohotovosti. 

Co jíst, abyste se vyhnuli dehydrataci

Tekutiny

Nezáleží na tom, zda je horko, nebo zima. Dostatek tekutin je potřebný při jakémkoliv počasí. Pokud navíc trpíte onemocněním, díky kterému jste hydratovaní, snažte se popíjet tekutiny po celý den. Zaměřte se na vodu, bylinkové čaje a černý čaj.

Polévky

Když se necítíme dobře, často je pro nás jedinou možnou volbou kuřecí vývar s domácími nudlemi. Hlavní příčinou je fakt, že je sytější než obyčejná voda, protože obsahuje více kalorií, bílkovin a vitaminů. Je ovšem také skvělým zdrojem tekutin a elektrolytů. V závislosti na vašem zdravotním stavu můžete vyzkoušet i jiné preferované polévky a vývary, abyste do sebe dostali dostatečné množství tekutin, ale i energie.

Ovoce

Čerstvé ovoce obsahuje mnoho důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů, které vaše tělo potřebuje, i když nejste nemocní. Když vám ale není zrovna nejlépe, může být ovoce ideální volbou, jelikož je plné živin a vitaminů, ale především tekutin. Zaměřte se proto na šťavnaté ovoce, které se skládá převážně z vody, jako jsou melouny, bobule, pomeranče a hrozny.

Co jíst při průjmu a střevních potížích

Při průjmových onemocněních nezískáte dostatečné množství živin z jídla, protože vámi zkrátka projede příliš rychle. Je proto dobré zaměřit se na potraviny, které mohou tento proces zpomalit. To znamená vybrat si takové potraviny, které obsahují rozpustnou vlákninu, která působí jako zahušťovadlo.

Dále je vhodné konzumovat potraviny bez tuku, jako je rýže, vařená mrkev, vařené drůbeží maso a vyhnout se kofeinu, alkoholu a cukru. Tyto potraviny mohou nadměrně stimulovat váš trávicí systém a průjem ještě zhoršit.

Co jíst při průjmu

Při průjmovém onemocnění je důležité zaměřit se především na potraviny, které samy o sobě nedráždí naše střeva. Ačkoliv se většinou nejedná o žádné velké kuchařské umění, které by potěšilo nejednoho gurmána, nevýrazné a jednoduché potraviny mohou příznaky průjmu zmírnit. Vyzkoušejte proto těstoviny, suché cereálie, ovesné vločky, chléb, krekry, ale také vařená kuřecí prsa a nenadýmavou vařenou zeleninu a ovoce. Dobré je zařadit například jablečné pyré, které dodá rovněž i tekutiny, o které kvůli průjmu přicházíte.

Co jíst a pít při nevolnostech a bolestech žaludku

Od střevních potíží přes otravu jídlem až po těhotenství – pocit nevolnosti vás může vykolejit na celý den. Nevolnost pak může probíhat v celém spektru od zvracení přes celkový pocit nevolnosti až po zvedání žaludku naprázdno.

„Když se vám dělá nevolno nebo trpíte bolestmi břicha, měli byste se snažit jíst každých pár hodin,“ říká Dunn. "Častější konzumace menších svačinek může pomoci dostat do vašeho systému jen takové množství jídla, které vám dodá energii, ale nezpůsobí žádné problémy."

Co jíst, když je vám nevolno

Zázvor

Tento krásný zakroucený kořen je svými účinky proti nevolnosti dobře znám. Zkuste zázvorové lupínky, zázvorový čaj nebo cucání zázvorových bonbónů. Můžete dokonce vyzkoušet krystalizovaný zázvor, který je jemnější a vláčnější.

Suchá jídla

Když bojujete s nevolností, zkuste do sebe každých pár hodin dostat pár kousků něčeho suchého. Vyzkoušejte suchary, suché cereálie, toasty nebo obyčejné krekry.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články