Tipy a triky

Zalijte své vlasy rýžovou vodou. Díky obsaženému škrobu a minerálům vám porostou jako houby po dešti

Krásné lesklé vlasy během měsíce? Může být!

autor

Kateřina Korňová

13. května 2022

 
FOTO / Depositphotos/ Unsplash
Pokud jde o naše vlasy, jsme často ochotni zkusit téměř cokoliv, abychom docílili hustších, zdravějších, nadýchanějších a lesklejších kadeří. Když se nám navíc podaří zařídit, aby vlasy rostly rychleji, je to výhra na celé čáře. DIY rýžová maska na vlasy doslova zaplnila sociální sítě a ženy, které ji vyzkoušely, si nemohou její účinky vynachválit. Takže jsem se do toho pustila před dvěma měsíci také! A výsledek? Nechte se příjemně překvapit.
Reklama

Podomácku vyrobená maska na vlasy, která není ničím jiným než vyluhovanou organickou rýží ve vodě, se stala vyloženě hitem sociálních sítí. Tato maska slibuje, že když ji budete pravidelně používat, porostou vám vlasy rychleji, budou lesklejší a celkově budou působit zdravějším dojmem. Proto jsem se na konci února rozhodla, že to nutně musím vyzkoušet také. A světe div se, ono to vážně funguje. Samozřejmě to, co fungovalo na mé vlasy, nutně nemusí fungovat na vaše, ale za zkoušku to podle mě určitě stojí.

Co dokáže obyčejná voda z rýže

Rýžová voda na vlasy je jen stěží hitem pouze moderních sociálních sítí, jako je TikTok, Instagram, Facebook či Twitter. Podle jednoho japonského příběhu si vyluhovanou vodou z rýže omývala své dlouhé kadeře i jedna japonská žena z období Heian (794 až 1185 n. l.), aby je udržela zdravé. I ženy v čínské komunitě Yao se staly známé svými extrémně dlouhými vlasy, za které údajně vděčí právě pravidelnému omývání rýžovou vodou.

Proč mýt vlasy rýžovou vodou

1. Prameny jsou silnější a lépe hydratované

Rýžová voda může mít podle japonských studií legitimní dopad na zdraví našich vlasů. Podle výsledků průzkumu ženy, které pravidelně omývaly své vlasy rýžovou vodou, měly vlasy delší, poddajné a silné. Škrobová tekutina obsahuje vysoké množství aminokyselin, antioxidantů a vitaminů skupiny B a E. Dohromady tvoří tyto látky magický koktejl, který na naše vlasy působí doslova jako elixír, který vlasy přirozeně hydratuje, posiluje a zlepšuje jejich strukturu.

2. Stimuluje růst vlasů

Zakalená rýžová voda dokonce může dle medicalnewstoday.com zrychlit růst vlasů. Je to díky minerálu inositolu, který má schopnost snižovat hladinu DHT hormonu, který má dle předpokladů přímý vliv na vypadávání vlasů. Teoreticky pak může snížení jeho hladiny přispívat k podpoře růstu vlasů. Jedno ale víme jistě, inositol proniká do vlasového folikulu a opravuje poškozený vlas zevnitř, čímž sice vlasy neprodlužuje, ale doslova léčí a posiluje.

Jak si připravit rýžový vlasový elixír doma

1. Zvolte vhodnou rýži

Na jednu stranu úplně nezáleží na tom, jaký druh rýže si vyberete. Je jedno, jestli to bude hnědá, světlá, kulatozrnná či dlouhozrnná. Je však dobré vybírat si organickou rýži, která má v sobě mnohem více zdraví prospěšných látek.

2. Rýži jemně propláchněte

Rýži vysypte z pytlíku do cedníku a pod tekoucí vodou ji lehce a krátce propláchněte, abyste se zbavili všech případných nečistot. Poté vodu vypněte a nechte okapat. Tento krok však podle mě můžete klidně přeskočit, stejně jako například Surabhi z Bombaje na svém Instagramu.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Surabhi Pisal Ahuja (@surabhi_littlereviews)

3. Zalijte vodou

Očištěnou rýži vložte do uzavíratelné nádoby a zalijte vodou. Na každý díl rýže přidejte jeden a půl dílu čisté vody z kohoutku. Uzavřete a poté chvíli promíchávejte, než se voda zakalí. Nicméně se s tím nemusíte míchat moc dlouho, protože pak stejně bude rýže nějakou dobu ve vodě stát a časem si kal opět sedne. Takto připravenou rýži jsem pak podle návodu nechala po dobu 24 hodin v pokojové teplotě fermentovat.

4. Rýži sceďte

Přes jemné sítko jsem následně vodu přecedila do nádoby s rozprašovačem a pevně uzavřela. Vzniklý elixír můžete uchovávat v lednici tak dlouho, dokud ho celý nespotřebujete.

Jak používat rýžovou vodu na vlasy

Jakmile budete mít rýžovou vodu připravenou, můžete ji ihned aplikovat rozprašovačem na vlasy a nechat působit 5 až 20 minut. Já jsem poprvé rozprašovač neměla, proto jsem si rýžovou vodu nalila do misky a vlasy v ní doslova vymáchala. Je to také možnost, ale spotřebujete mnohem větší množství rýžové vody. Pak už jsem jen vlasy na čtvrt hodiny svázala do drdolu a šla si za svou prací. Při další výrobě elixíru jsem si už koupila rozprašovač a nanášení rýžové vody je mnohem efektivnější, rychlejší a ekonomičtější. Maska funguje nejlépe na umyté suché vlasy. Pokud máte vlasy mastné, masku nepoužívejte. Po uplynutí doby si pak nezapomeňte vlasy důkladně opláchnout.

A jak to dopadlo?

Rýžovou vodu jsem aplikovala na vlasy jednou týdně vždy po umytí na čisté vlasy. Nejprve jsem nastříkala vodu ke kořínkům a důkladně (ale jemně) vmasírovala do pokožky hlavy. Následně jsem rýžovou vodu aplikovala i na střední délku vlasů a na konečky. Vodu jsem vmasírovala do vlasů stejně, jako když jsem si kdysi dávno barvila vlasy. Zkrátka ani to nejmenší místečko nesmělo zůstat suché. Vlasy jsem následně svázala do drdolu a nechala rýžovou vodu zhruba čtvrt hodiny působit. Pak jsem vlasy opláchla, rozčesala - šlo to mimochodem lépe než s kondicionérem. Po dvou měsících mohu tvrdit, že mám vlasy neuvěřitelně zdravé, lesklé a zkrátka krásné. Jestli rostou rychleji než předtím asi nejsem schopná po dvou měsících tvrdit, ale mám pocit, že ano. Určitě v tom chci pokračovat, protože je to skvělá přírodní a levná cesta, jak mít krásné a pevné vlasy.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: instagram.com, wellandgood.com.

Další zajímavé články