Tipy a triky

Uskladnění potravin v kempu aneb Díra v zemi jako provizorní lednice. Možností je však více

Některé potraviny je potřeba udržovat v chladu

autor

Kateřina Korňová

03. července 2022

 
FOTO / Unsplash
Uskladnění potravin ve volné přírodě je otázkou, kterou si pokládá většina lidí, kteří se letos chystají na dovolenou do kempu. Pokud se nechystáte každý den navštěvovat restauraci, je dobré tento problém vyřešit ještě předtím, než na dovolenou vyrazíte. Zavařené obědy jsou jedna věc, ale to není vše, co s sebou do kempu povezete. Kam ale dát vajíčka, máslo nebo mléko?
Reklama

Nejprve je potřeba říci, že dovolená v přírodě s sebou nese určitá omezení co se komfortu týče a uskladnění potravin není výjimkou. Pokud jste si však takový způsob trávení letních prázdnin či dovolené vybrali dobrovolně, nejspíš ve vás třímá dobrodružný duch, který si s chvilkovým nedostatkem luxusu a pohodlí hravě poradí.

Chladit potraviny můžete i bez elektřiny

A možná se na absenci komfortu dokonce těšíte. Zkažené potraviny ale určitě jíst nechcete, takže pokud nemáte možnost dojít denně na nákup, budete potřebovat něco, v čem vám vaše jídlo den nebo dva vydrží. Máme pro vás hned tři tipy od toho nejjednoduššího, který je prakticky zadarmo, až po způsob, který hravě nahradí vaši domácí chladničku.

Jak udělat lednici i v kempu

Funkční lednici si můžete v přírodě vytvořit i bez přístupu k elektrickému proudu. Buď to můžete udělat naprosto bezpečnou metodou, nebo s pomocí plynové bomby, u čehož je ale nutné dbát zvýšené a neustálé opatrnosti. První metoda spočívá v tom, že si vyberete místo, na které celý den nesvítí slunce, které je celý den ve stínu. V tomto místě vykopejte díru a do ní vložte hrnec s co nejstudenější vodou.

Pokud máte v blízkosti benzinovou pumpu, můžete dojet i pro kostky ledu. Ty pak vložte do hrnce či plastové krabice, uložte do vykopané díry a přiklopte ideálně velkým plochým kamenem. "Pokud máte v "lednici" vodu, máslo a další věci do ní dávejte v uzavíratelném sáčku. I tak byste však měli uskladňovat potraviny jen jeden či dva dny, a to navíc jen některé. Máslo či sýr v lednici tohoto typu den vydrží, ale maso či čerstvé ryby raději ihned snězte. V lednici je sice mnohem chladněji než všude kolem, ovšem ani náhodou se nedostanete dlouhodobě pod 10 °C," vysvětluje čtenář Tonda Karpel, který absolvoval několik kurzů přežití ve volné přírodě.

Lednice na plynovou bombu

"Další varianta je ta, že do auta naložíte společně s polovinou domácnosti i lednici, která se připojí na plynovou bombu. Tato metoda zaručí, že se vaše potraviny nezkazí, ovšem je potřeba ji umístit na místo, kde hořící plamínek nemá šanci cokoliv zapálit a kam nemají přístup děti ani zvířecí mazlíčci," upozorňuje dobrodruh a cestovatel. O tom, jak zacházet s plynovou bombou a konkrétní lednicí si pro jistotu načtěte více informací, pokud se rozhodnete zvolit tuto možnost.

Lednice se solární nabíječkou

Pokud chcete jet pod stan, ale zároveň toužíte po pohodlí a moderním vybavení, ke zvážení je i pořízení solární nabíječky a malé cestovní lednice, kterou pomocí této moderní vymoženosti můžete celý den zásobit elektrickou energií. Chystáte-li se do zahraničí, kde se slunce schová za mrak jen výjimečně, je to dobrá volba, i když poněkud nákladná. Jestliže však pojedete do českého kempu, je to ke zvážení, jelikož pravděpodobnost, že získáte v našich podmínkách dostatek sluneční energie pro pohon cestovní lednice, není stoprocentní.

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s panem Antonínem Karpelem.

Další zajímavé články