Kultura a styl

Spása pro líné zahrádkáře: Krásné kvetoucí zahrady můžete docílit i bez údržby

Voňavá zahrada plná barev stojí méně, než čekáte

autor

Tereza Hromádková

15. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Sázet, okopávat, zalévat, přesazovat a tak pořád dokola rok za rokem. Co byste ale řekli na to, kdybyste mohli zahrádku zkultivovat jednou a pak už se jen kochat? Nereálné? Omyl. Zasaďte si těchto osm rostlin a vaše zahrada bude krásná rok za rokem, aniž byste se na ní strhli.
Reklama

Pokud patříte mezi ty zahrádkáře, kteří si se nemohou dočkat konce pracovní doby, aby mohli běžet domů pečovat o svoji zahrádku a kochat se svými pěstitelskými úspěchy, pak dál ani nečtěte a utíkejte rovnou ven. Chcete-li se však těšit krásné barevné a stálekvetoucí zahradě, ale nechce se vám do zahrady investovat moc času, zasaďte si květiny, které vám jen tak neuhynou. Když si totiž vyberete ty nejodolnější, budou vám přinášet potěšení po několik po sobě jdoucích vegetačních období.

Perovskie lebedolistá

Máte na vaší zahradě místo, kde není příliš úrodná půda? Pokud je současně na stanovišti plné slunce, neváhejte na něj vysadit ruskou šalvěj. Je to vytrvalá trvalka, která vás bude těšit už od první sezony hned tři dlouhé měsíce záplavou fialových květů.

Narcis

Není nic krásnějšího, než když vás z jara začnou vítat první jarní květiny, mezi které narcis rozhodně patří. Vysadit byste je měli na podzim hluboko do země, abyste si v následující sezoně zajistili bohatý růst a rychlé množení. Pro sázení narcisů není potřeba žádné velké plánování. Jarní kytičky vypadají krásně něžně, i když vykukují každá z jiného koutu zahrady. Navíc se o ně nemusíte vůbec starat, a i přesto vás jich každý rok přivítá více.

Hluchavka skvrnitá

Stříbřité či panašované listy hluchavky skvrnité na vás každoročně vykouknout už brzy na jaře. Fialové či bílé hledíkovité květy se objeví hned vzápětí. Rostliny se navíc velmi snadno množí a šíří prostřednictvím mělkého kořenového systému.

Šanta kočičí

Šanta není jen bylinou, kterou budou milovat všechny kočky z okolí, ale v roce 2007 byla její odrůda Walker´s Low vyhlášena trvalkou roku. Vypadá nejlépe na okraji zahrady nebo na cestě, za což může především její skloněný vzhled. Kombinace šedozelených listů a nektarově bohatých fialových květů přitahuje nejen včely, ale lahodí i našemu oku.

Denivky

Vzhledově se denivky lehce podobají liliím, i když nepůsobí tak honosně. Ale co byste chtěli od rostliny, na kterou nemusíte deset let vůbec sáhnout, a přesto bude vypadat a růst pořád stejně? Ovšem denivky nabízejí mnohem více odrůd než klasickou oranžovou. Barevné spektrum nenáročných denivek je vskutku široké a barevné možnosti nabízejí tisíce kultivarů. Denivky mají rády plné slunce a občasnou hlubokou zálivku, ovšem nic z toho není nezbytné.

Okrasné trávy

Patříte-li mezi zahrádkáře, kteří si spíš rádi sednou do svého altánku a kochají se, než aby se aktivně podíleli na vzhledu své zahrady, okrasné trávy byste měli na seznam napsat jako první. Rostou dobře i v chudých půdách a nevyžadují téměř žádnou péči. Koření hluboko, a proto jsou schopny se přizpůsobit mokrým i suchým půdám.

Sedum

Rozchodník neboli sedum je další velice nenáročnou rostlinou, kterou byste měli mít na své zahradě, pokud se na květiny raději díváte, než se o ně staráte. Sedum je až překvapivě odolný vůči suchu a dokáže přežít roky bez jediné (záměrné) zálivky a další péče. Navíc působí jako přírodní repelent proti otravnému hmyzu.

Motýlí keř

Dlouhé květy, které se skládají z velkého množství malých drobných kvítků, jsou přímo pozvánkou k hostině pro motýly. Každý kvítek je plný nektaru, což ovšem láká i včelky a jiný užitečný hmyz. Motýlí keř proto nepřinese do vaší zahrady pouze krásnou barvu a absenci zahradnických povinností, ale i život v podobě šťastně poletujících motýlů různých velikostí a barev.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články