Tipy a triky

Hořké nakládačky nemusí být letos váš problém. Stačí je nesázet blízko sebe

Prevence může zachránit úrodu

autor

Tereza Hromádková

16. června 2022

 
FOTO / Pexels
Asi už znáte ten pocit. Připravíte si zeminu, zasadíte semínko nebo sazeničku a když sklidíte první okurku, jásáte. Jenže ona je hořká a nedá se jíst. Existuje spousta triků, jak si s hořkými okurkami poradit, ale nebylo by lepší tomu předejít?
Reklama

Jestliže okurky pěstujete pravidelně a zatím se vám nepodařilo vypěstovat jediný hořký kus, zasloužíte si medaili. V opačném případě vás moc nepotěší, když se o svou zeleninu staráte po celou sezonu a v období sklizně zjistíte, že se vaše okurky nedají pozřít. Okurky navíc plodí velmi hojně a k čemu je pak kamión okurek, když je nechce nikdo jíst?

Hořkým okurkám se dá snadno předejít

Nejhorší na tom je, že hořkou okurku na první pohled nepoznáte. Kdybyste to mohli odhalit ještě v době růstu, mohli byste s tím ještě něco udělat, ale to bohužel není možné. Můžete se ale pokusit v rámci prevence připravit takové klimatické či půdní podmínky a hořkosti okurek předejít.

Proč okurky hořknou

"Okurka je velmi chytrá rostlina, která dělá vše proto, aby se od ní držely dál nenechaví škůdci a jiná zvířata, která by ji mohla zbavovat potřebných listů. Obsahuje porto cucurbitacin B a cucurbitacin C, tedy sloučeniny, které činí listy okurky hořké a každý zahradní škůdce se jim raději vyhne a přeleze si na chutnější rostlinu," říká na webu thespruce.com zahradnice Marie Iannotti. Nejčastěji se hořkost týká pouze stonků a rostlin, takže většinou ani nezjistíme, že rostlina je hořká. To přijde až ve chvíli, kdy se hořkost dostane až do plodů.

Jak hořkosti předejít

Odborníci se stále nejsou schopni dohodnout, co vlastně hořkost okurek způsobuje a co má na svědomí šířící se chuť, která nám zrovna nelahodí. Nejspíš se však jedná o určitý diskomfort, který rostlina v průběhu růstu pociťuje. Proto pro ni připravte takové podmínky, abyste hořkosti předešli. Nabízíme vám čtyři nejpravděpodobnější chyby, kterým byste se při pěstování okurek měli vyhnout.

Příliš suchá půda

Přílišné teplo a z něj vyplívající sucho může být jedním z důvodů, proč vaše okurky hořknou. Proto dobře dbejte na to, aby byly okurky vždy dostatečně zalité, čímž můžete hořknutí plodů předejít. "Někdy není nutné zalévat rostliny každý den - napoví vám test s palcem. Zastrčte jej celý do půdy v blízkosti okurky a pokud je půda vlhká, rostlina zalít nepotřebuje. Jestliže je však půda vysušená, dopřejte rostlině bohatou zálivku," doporučuje čtenářka Magda z Vysočiny, která okurky pěstuje každý rok. Pomoci také může přidání kapkové závlahy nebo přidání mulče do oblasti kolem kořenů. A pokud nastanou extrémní vedra, vytvořte okurkám stříšku ze stínící látky, která rostlinám zajistí filtrované světlo, ale nevysuší tolik půdu.

Půda bez živin

Další pravděpodobnou příčinou může být i půda, která trpí nedostatkem živin. Proto je vhodné půdu před výsevem nejprve pro pěstování okurek připravit. Přidejte proto do hlíny kompost a dobře promíchejte a až poté vysaďte sazenice. V průběhu vegetačního období pak můžete okurky přihnojovat různými hnojivy, ale i cibulí či kvasnicemi. Okurky také nemají rády chladnou půdu, proto je vysazujte do vyvýšených záhonů, které okurkám nezpůsobí teplotní stres. A čím méně stresu, tím méně hořkosti v plodech.

Mnoho rostlin v jednom záhoně

"Okurky při svém růstu spotřebovávají velké množství živin i vody, proto nemají rády, když je společně s nimi v záhonku příliš mnoho dalších plodin. A tím jsou myšleny třeba i další okurky, byliny, ale i obyčejný plevel," vysvětluje sympatický zahrádkář Ota z Prahy. Pokud však mají okurky pro svůj růst dostatečný prostor a mohou čerpat z půdy vlhkost a živiny, nemusíte se hořkosti obávat.

Stinné stanoviště

Někdy může mít hořkost v okurkách na svědomí i nedostatek slunečního svitu. Samozřejmě jen těžko ovlivníte, kolik slunce bude který den svítit, ale můžete rostliny zasadit na takové místo, kde budou mít vždy maximum možného denního slunce. Rovněž se vyhněte pěstování okurek v blízkosti zelených keřů, které budou rostliny zastiňovat. Pokud žijete v chladné oblasti, je lepší pěstovat okurky ve fóliovníku.

Když si to tedy shrneme, tak abyste předešli hořkosti okurek, je potřeba jim dopřát kvalitní půdu, dostatečnou zálivku a prostor, slunečné místo, ale zároveň je chránit před přílišným sluncem.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další zajímavé články