Jídlo

Rolovaná zmrzlina jen ze tří ingrediencí. Lze ji snadno připravit i na plechu v mrazáku

Tato zmrzlina vás rozhodně nadchne

autor

Tereza Hromádková

09. července 2022

 
FOTO / Depositphotos
Zmrzlina, kterou dostanete do kelímku v roličce, a to hned v několika barvách, se stala hitem léta velice rychle. Skvělou zprávou je, že si ji můžete připravit snadno i doma.
Reklama

Už jste ji měli? Rolovanou zmrzlinu? Často můžete vidět muže či ženu, jak na různých festivalech či dětských akcích stojí ve svém zmrzlinovém stánku či maringotce a připravuje jednu ledovou roličku za druhou. O obecenstvo přitom nemá nouzi, protože vyrábí zmrzlinu, která se jen tak nevidí, a to personalizovanou a na přání. Chcete melounovou, jahodovou s bazalkou nebo snad smetanovou se sušenkami? Máte ji mít! A to i doma.

Tak trochu jiná zmrzlina

Profesionálové u stánků většinou vyrábí zmrzlinu tak, že vám před očima smísí ingredience, které si vyberete z nabídky. Pomocí dvou špachtlí doslova rozdrtí jakékoliv ovoce, sušenky nebo třeba čokoládu, přidají šlehačku, smíchají a rozprostřou na mrazicí desku v tenké vrstvě. Během pár minut hmota ztuhne a špachtlí pak rolují barevné roličky, které vám kleštěmi přendají do kelímku. A totéž si můžete udělat i doma, jen trochu jinou cestou. Tak jdeme na to.

Základní směs

Výroba chutné zmrzliny opravdu není nic složitého. Jako základ budete potřebovat 250 ml šlehačky, 150 g kondenzovaného mléka a pokud chcete zmrzlinu trochu přisladit, použijte buď cukr, nebo i javorový či jiný sirup dle chuti. Už tato směs je sama o sobě po ztuhnutí výborná, ale když do ní ještě přidáte ingredience dle vlastní chuti, bude ještě lepší. Zkoušela jsem dělat jen základní směs a dozdobila jsem ji ovocem, jindy polila karamelem a posypala rozdrcenými sušenkami. Má to tu výhodu, že když se nemohou děti shodnout, kterou zmrzlinu máte udělat, dotvoří si ji samy v mističce dle vlastní fantazie.

Nebojte se chutí

Na příchuť "lesní směs" přidejte pár kousků malin, borůvek a jahod, na "jahodový cheesecake" do základní směsi přimíchejte 3 jahody, 2 máslové sušenky a 2 lžíce zakysané smetany. Na zmrzlinu z černých sušenek do základní směsi přidejte 1 lžičku holandského kakaa a pár Oreo sušenek. Můžete ale přidat jakékoliv ovoce a vytvořit si melounovou, borůvkovou, malinovou, švestkovou, ale i karamelovou, makovou či kokosovou příchuť.

Postup

Než začnete zmrzlinu připravovat, ujistěte se, že máte dostatek místa v mrazáku. Přeskládejte proto jednotlivé šuplíky tak, aby se vám do nich vešel kovový plech se zmrzlinou.

V míse si poté smíchejte šlehačku, kondenzované mléko a případně trochu cukru. Pokud budete dělat ovocnou zmrzlinu, ovoce předtím rozmixujte na požadovanou konzistenci a následně přidejte k základní směsi. V případě, že chcete přidat sušenky, rozdrťte je před přidáním do směsi šlehačky a kondenzovaného mléka. Směs důkladně promíchejte.

Vzniklý základ zmrzliny rozprostřete na čistý pečicí plech v tenké vrstvě. Vrstva by neměla být ani moc tenká, ani moc tlustá. Tenká by se vám při rolování trhala, tlustá by se rozpadala. Proto se snažte vytvořit vrstvu o šířce zhruba 2 až 3 milimetry.

Takto připravenou budoucí zmrzlinu vložte do mrazáku alespoň na dvě hodiny, ale pro jistotu po této době zkontrolujte, jestli je opravdu ztuhlá. Pokud ne, ještě ji tam na chvíli vraťte.

Po vytažení z mrazáku pracujte rychle, jelikož tenká vrstva zmrzliny taje rychle, i když je plech vychlazený a částečně ji neustále ochlazuje. Vezměte si k ruce nejlépe tenkou nerezovou stěrku, ale pokud ji nemáte, použijte klasickou. Pracujte opatrně, ale rychle. Umístěte stěrku na jednu stranu pekáče a plynulým tahem s ní přejeďte přes zmrzlinu na druhou stranu. Pro hladší okraje můžete předtím zmrzlinu "nakrájet" na dlouhé pruhy. Pomocí kleští pak přendejte zmrzlinové rolky do kornoutku a ozdobte dle libosti.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články