Zdraví

Jak hrabat listí, aniž byste si namohli záda: Záleží i na tom, co si vezmete na sebe, radí chiropraktik

Správná technika hrabání listí je důležitá

autor

Anna Janoušková

03. října 2022

 
FOTO / Pexels
Podzim zahalil zahrady do pestrých barev, s čímž bohužel přichází i každoroční aktivita, kterou mnozí z nás nemají příliš v lásce. Je čas shrabat listí. A pokud máte velkou zahradu, víte, že to je aktivita nejen nezábavná, ale často i bolestivá. Jak letos shrabat listí, aby vás záda nebolela? To se dočtete v našem dnešním článku.
Reklama

Když se začnou listy na našich zahradách barvit, je to skutečně pastva pro oči a začneme nasávat tu správnou podzimní náladu. Karmínově zbarvené javory, bronzové duby a zlatožluté osiky či topoly zkrátka zahřejí u srdce. Jenže jakmile všechny ty nádherně barevné listy začnou padat na zem, už to taková krása není a nás čeká nekonečná práce, která často končí bolestí zad. Proto to letos zkuste jinak.

Přežijte podzim bez bolesti zad

Chcete-li minimalizovat riziko, že vás letos opět budou bolet záda, zkuste se řídit radami zkušeného chiropraktika Dr. Andrewa Banga, který říká, že je důležité především vyhnout se kroucení zad. To ale není zdaleka vše. Záleží podle něj totiž také na tom, jak velké máte hrábě nebo co máte při podzimním úklidu vaší zahrady na sobě.

Zvažte, co si oblečete

Ač se to může zpočátku zdát jako naprosto nepodstatná věc, správně zvolené oblečení je velice důležité. Pokud pomineme aktuální počasí, správně zvolený oděv vás může ochránit před nepříjemným poraněním, které mohou způsobit ostré konce klacků či větví, trny, žahavé či jedovaté rostliny a další předměty, které se mohou skrývat v hromadách listí. Proto nezapomeňte na rukavice, dlouhé rukávy a kalhoty, tlusté ponožky, které vás ochrání nejen před zimou, ale i vznikem puchýřů, a nezapomeňte ani na pohodlné nepromokavé boty.

Před prací se rozcvičte

Každý, kdo pravidelně cvičí nebo sportuje, ví, že protažení před jakoukoliv fyzickou aktivitou hraje důležitou roli. Sice se nechystáte na sprint ani zvedání dvacetikilogramového závaží, ale při hrabání zahrady se něco nachodíte a ani samotné hrabání není zanedbatelnou aktivitou. Správným strečinkem můžete předejít namožení a následné bolesti, která vás může vyřadit z procesu a způsobit extrémní bolest, která jen tak nezmizí. Před hrabáním proto uvolněte paže, ramena, krk i záda, protože to jsou přesně ty oblasti, které budete nejvíce zatěžovat.

I hrabat se musíte naučit

Není to jen o tom, že vezmete do ruky hrábě a pytel a půjdete prostě hrabat. Správná technika hrabání je skutečně velice důležitá. Snažte se po celou dobu udržet záda v rovině a ke shýbání pokrčovat kolena, nikoliv ohýbat záda. Hrábě držte blízko u těla a nenatahujte se do dálky, abyste si zbytečně nenamáhali svaly. Raději udělejte pár kroků a pro vzdálené listy si dojděte. Při shrabávání listí kolem sebe se nijak nekruťte a neotáčejte zády. Listy hrabejte pomocí pravidelných rytmických pohybů, nepřetěžujte se a když budete potřebovat, odpočiňte si a práci klidně rozložte do několika dní.

"Důležité je soustředit se na pohyb paží a ramenou. Ve chvíli, kdy stojíte a hrabete listí, zakažte si záda kroutit a přílišně natahovat do dálky. K tomu jsou určeny vaše paže, nikoliv záda," radí doktor Bang. "Využívejte celé tělo, nikoliv pouze záda. Pokrčte se v kolenou a jednu nohu mějte neustále před druhou, nikoliv vedle sebe. Pomůže vám to rozložit váhu rovnoměrně a zamezit zbytečnému namáhání zad," dodává.

Seberte listí ze země

Máte-li listí na hromádkách, pořád ještě nemáte vyhráno. Opakované shýbání, k němuž dochází pokaždé, když seberete plnou náruč listí, abyste ji přenesli do popelnice na biologický odpad nebo na kompost, je pro záda velice namáhavé a může vést k silné bolesti především dolní části zad. "Při sbírání listí ze země se ohněte v kolenou, ale záda držte stále rovná. Následně uchopte listí a pomalu se s ním postavte. Záda však udržujte v rovině," radí zkušený chiropraktik.

Sečteno podtrženo

Chcete-li shrabat zahradu a nemuset si následně brát neschopenku, protože se bolestí nezvednete z postele, zapamatujte si čtyři jednoduché rady: 

  • listí hrabejte rukama, nikoliv zády,
  • shýbejte a zvedejte se pomocí kolenou, nikoliv ohnutím zad,
  • používejte správně dlouhé nástroje,
  • nepřetěžujte se a práci si rozložte do více dnů.

Zdroj: Autorský text, další zdroj: health.clevelandclinic.org, rosecitypt.com

Další zajímavé články