Oloupat několik vajíček sice není vyloženě nic těžkého, ale stejně si to můžete trochu usnadnit. Pokud vás loupání vajíček nebaví a nechcete se tím zdržovat, vyzkoušejte následující tipy.
Poválejte vajíčko po prkénku
Nejdříve vajíčka uvařte a nechte je vychladit. Následně vajíčka vytáhněte a oběma konci vajíčka ťukněte o něco tvrdého. Může to být stůl či prkénko. Poté vajíčka dejte na tvrdou plochu a pomocí své dlaně s ním válejte na obě strany.
Nesmíte na ně však výrazně tlačit, aby se vám pod rukou vajíčko nerozmačkalo. Skořápky začnou postupně samy praskat a nakonec půjdou lehce stáhnout dolů.
Vejce zchlaďte ledovou vodou
Vajíčka nejprve uvařte, z hrnce vylejte horkou vodu a nalijte místo ní ledovou. Přerušíte tím proces varu. Díky tomu se nebudou už srážet vaječné bílkoviny a vajíčko se nevysuší. Nemusíte se bát do hrnce přidat kousky ledu. Vejce nechte chladit zhruba tři až čtyři minuty.
Díky ledové vodě se vajíčko uvnitř skořápky trochu smrskne. Následně se vytvoří prostor mezi vajíčkem a skořápkou. Tu oloupete díky zchlazení velmi jednoduše.
Loupání pomocí čajové lžičky
Nachystejte si čajovou lžičku. Opatrně s ní naklepejte širší stranu vejce a na libovolném místě odtrhněte kousek skořápky. Tentokrát lžičkou poklepejte širší konec vajíčka. Díky tomu se vám podaří rozbít skořápku.
Následně si znovu vezměte do rukou lžičku a velmi opatrně ji zasuňte pod skořápku. Veďte ji podél obvodu vajíčka, abyste jej vysvobodili ven ze skořápky.
Dejte vajíčko do sklenice s vodou
Uvařte vajíčka v horké vodě a nechte je zchladit. Nachystejte si sklenici a naplňte ji zhruba do poloviny vodou. Dejte do ní vejce a vrch sklenice skryjte dlaní či nějakým víčkem. Několikrát se sklenicí jemně zatřeste.
Nejdříve to dělejte raději opatrněji. Když v tom zatím nemáte praxi, můžete vajíčka poškodit. Pokud budete vědět, s jak velkou mírou byste měli se sklenicí štěrchat, bude to pro vás velmi jednoduché. Skořápka se totiž od vajíčka následně odlepí sama.