Obecně platí pravidlo, že pokud se zázvor zpracujeme tak do 3 týdnů, postačí nám ho jenom uložit do lednice. Pokud ale chcete, aby vám zázvor vydržel několik týdnů či dokonce měsíců, musíte tomu jeho skladování přizpůsobit.
Vše začíná nákupem
Pokud chcete, aby vám zázvor vydržel opravdu co nejdéle, musíte si kupovat co nejčerstvější kořeny. Kupujte ty, které svěže voní a mají jemnou kůru. Zázvor by měl být těžký a pevný. Nikdy nekupujte kořeny, které jsou zvrásněné nebo měkké. A neměly by být ani mokré a vlhké.
Rozhodněte se, zda chcete zázvor skladovat v lednici, nebo v mrazáku. V lednici zázvor vydrží až tři týdny, takže pokud se ho během této doby nechystáte znovu použít, měli byste ho dát raději do mrazáku, kde vám vydrží i několik měsíců.
Jak zázvor uskladnit v lednici?
Hlavně jej neloupejte. Kořen vložte do plastového sáčku. Důležité je z něj vymáčknout vzduch a sáček neprodyšně uzavřít. Takto vydrží několik týdnů. Můžete jej zabalit i do papírového ubrousku či papírového sáčku, ale důležité je, aby byl co nejvíce zamezen přístup vzduchu a zázvor tak neoxidoval. Uchovat jej můžete samozřejmě i ve vakuové nádobě. I takto vám vydrží několik týdnů.
Jak zázvor uskladníme v mrazáku?
V mrazničce ho můžete skladovat dvěma způsoby. Výhodou je, že takto uchovaný kořen vám vydrží opravdu dlouhé měsíce.
Celý kořen
Zázvor neloupejte a zabalte do potravinové folie. Potom vložte zabalený zázvor do uzavíratelného plastového sáčku a opět vytlačte vzduch. Sáček se zázvorem vložte do mrazáku. I ve zmrzlém stavu ho pak můžete potřebné množství nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.
Nakrájený kořen
Nejprve zázvor oloupejte, nakrájejte ho na malé kousky a rozložte na tác s pečícím papírem. Vložte tác do mrazáku a nechejte ho tam, dokud zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo sklenice s těsným víkem. Vložte nádobu se zázvorem do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až několik měsíců, jednotlivé kousky se nespojí a opět můžete použít pouze potřebné množství.
Se zázvorem do lihu
Vložte čerstvě oloupané kousky zázvoru do uzavíratelné nádoby s lihovinou. Nejčastěji se používá vodka, v které vám zázvor vydrží nejdéle čerstvý a jeho chuť zůstane téměř nezměněná.
Sušený zázvor
Zázvor si můžete usušit. Sušený zázvor doporučujeme skladovat ve skleněné nádobě. Sklo má tu výhodu, že uchované potravině nepředává žádné nežádoucí vlastnosti. Skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Před použitím je pak třeba ho dát do vody, aby změknul a šel snáze krájet.
Se zázvorem do medu
Na závěr jedna lahůdka. Vyzkoušeli jste někdy zázvor v medu? Takto naložený kořen spolu s medem a citronem je výborný na posílení imunity. Můžete ho konzumovat po lžičkách a nebo ho použít pro přípravu čaje či jiných nápojů.