Brambora je podceňovaná plodina. Většina z nás vůbec neví, jaký poklad v bramborách máme. Britští vědci ji dokonce označili jako nejbohatší na vitaminy! Brambory obsahují pětkrát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také selen, kterého je v bramborách více než v ořechách a např. dýňových či lněných semínkách.
Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitaminů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější. Obyčejná šťáva z brambor, která vznikne třeba při jejich strouhání, ve většině domácností končí v odpadu. Což je velká škoda, protože má opravdu úžasné účinky.
Zdroj přírodních sedativ
Brambory obsahují, sice malé množství, ale přece jen některé druhy benzodiazepinů. Proto je žaludek po bramborách klidnější. Tento snadno stravitelný sacharid nezpůsobuje plynatost.
Pomůže snížit tlak
Kvůli obsahu draslíku je šťáva z brambor vhodná na snížení krevního tlaku. Doporučuje se dvakrát denně vypít 1 dcl bramborové šťávy, nejlépe po dobu 6 týdnů.
Na překyselený žaludek
Zásaditost brambor pomůže překyselenému organismu. Smíchejte dvě deci šťávy a jednu lžíci citrónové šťávy a pijte dvakrát denně po dobu 5 dní.
Hojivé a regenerační účinky
Brambory obsahují látku zvanou alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku, hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.
Očistěte tělo od toxinů
Stejně tak je pití bramborové šťávy dobrým způsobem, jak zvýšit svou imunitu. Šťáva z brambor čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka zbavuje i kožních problémů.
Připravte si bramborovou šťávu
Brambory důkladně omyjte, nastrouhejte a nechte chvíli odležet. Teprve potom vytlačte šťávu do sklenice. Pokud se vám nechce strouhat, jednoduše je rozemelte v mixéru.
Pokud stále přemýšlíte nad tím, proč byste zrovna bramborovou šťávu měli zařadit do svého jídelníčku, následující fakta vás mohou přesvědčit.
Jak je bramborová šťáva prospěšná našemu tělu?
- má alkalické účinky
- pomáhá zejména při překyselení organismu, zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním, je i vhodnou prevencí před rakovinou
- pomáhá při bolestech kloubů, zad
- zlepšuje krevní oběh
- snižuje cholesterol
- má detoxikační účinky
- je testována i jako léčba hepatitidy
- pomáhá při hubnutí
- některé studie hovoří o jejích pozitivních výsledcích při léčbě onemocnění ledvin
- červená a fialová odrůda brambor je bohatá na antokyany, které urychlují hojení ran
- žlutá a oranžová odrůda obsahuje zeaxantin, který zlepšuje naše vidění
- bramborová šťáva je bohatá na vitamin A, C, kalcium, železo, magnézium a protein
- Bramborová šťáva na tři nemoci
- Na žaludeční problémy
- Hemoroidy, zánět střeva, peptický vřed. Proti nim můžeme kromě medikamentů bojovat i bramborovou šťávou.