Příroda umí překvapit. Někdy si řeknete obyčejný kořen, ale to se také můžete škaredě mýlit. Některé kořeny mají léčivé vlastnosti, o kterých jste možná vůbec nevěděli.
Křen na omlazení organismu
Asi nejčastěji používaný kořen u nás je křen. Přidáváme ho k jídlu, ale aromatický kořen oceníte i jinde než na talíři. Křen působí protizánětlivě, močopudně, regeneruje játra a svými protiplísňovými účinky ovlivňuje správnou funkci střev.
Patří mezi přírodní antibiotika, antioxidanty a stimulátory imunity těla. Je také nazýván „elixírem mládí“. Obsahuje totiž množství vitaminů C, A i řadu minerálních látek, jako jsou hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník.
Omlazení organismu
Věděli jste, že kořen křenu má omlazující účinky? Udělejte si elixír mládí. Dvě polévkové lžíce nastrouhaného křenu macerujte ve čtvrt litru alkoholu. Nechte louhovat v uzavřené láhvi dva až šest týdnů. Občas protřepte. Pak sceďte a užívejte denně jednu čajovou lžičku na noc po dobu čtyř až šesti týdnů.
Sirup na zahlenění
Směsí křenu a medu si výrazně pomůžeme i od kašle a silného zahlenění. Jednu polévkovou lžíci najemno nastrouhaného čerstvého křenu smíchejte se 150 gramy medu a uzavřete do sklenice. Nechte do druhého dne uležet.
Prolisujte přes plátno nebo silonovou punčochu a užívejte třikrát denně čajovou lžičku. Sirup má antibakteriální účinky a působí zejména v počátcích nachlazení nebo naopak krátce po nemoci. Pro svou štiplavost není vhodný pro děti a ty, kteří trpí žaludečními potížemi.
Obklady proti bolesti
Křen pomůže i od bolesti. Udělejte si křenové obklady. Potřebovat budete 3 lžíce nastrouhaného kořene křenu, 3 lžíce vody, lněnou utěrku. Křen smícháme s vodou, hotovou směs zabalíme do utěrky, přiložíme na postižené místo a necháme cca 10-20 minut působit.
Zázvor jako přírodní antioxidant
Zázvor je vedle křenu asi druhý nejpoužívanější kořen. Pro svou aromatickou kořeněnou chuť a pikantnost našel cestu do kuchyní takřka celého světa. Nenahraditelnou složkou je především při přípravě asijských, středovýchodních ale i léčebných ajurvédských receptů. Zázvor ale umí mnohem víc. Výzkumy ukazují, že má širokospektrální antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a protiparazitické účinky.
Jako silný přírodní antioxidant celkově působí proti zánětům v těle. Stimuluje krevní oběh, prokrvuje a zahřívá. Zlepšuje trávení a metabolismus. Jestli trpíte nevolností při cestování, zkuste vypít hodinu před jízdou zázvorový čaj.
Udělejte si zázvorový med
Zázvorový med je skvělá ochrana proti nachlazení. Asi osm centimetrů kořene nastrouhejte najemno, dno sklenice zaplňte na kolečka nakrájeným citronem, zasypejte zázvorem, přidejte pět hřebíčků a čtvrt kila medu. Tři dny nechte uležet. Užívejte přímo nebo společně s čajem. Uchovávejte v lednici.
Pampeliškový kořen
V tradiční medicíně je velmi ceněný pampeliškový kořen. Je vhodný zejména pro udržení zdravých trávicích funkcí. Používá se také jako účinný antioxidant, podporuje jaterní a žaludeční funkce a je vhodný i pro zdraví močového systému. Sbírá se ideálně před květem rostliny (březen) nebo po odkvětu (říjen). Kořen chutná podobně jako čekanka, mírně nahořkle. Obsahuje betakaroten, křemík, draslík, vápník, železo a další vitaminy a minerálních látky.
Nejčastěji se užívá formou výluhu. Ale lze ho i upražit, následně rozemlít a používat jako nápoj místo kávy. Neobsahuje kofein, ale zbaví nás únavy a regeneruje tělo.