Tipy a triky

Jak bleskurychle a snadno oloupat zeleninu a ovoce. Teď už to jinak dělat nebudete

Na loupání zázvoru je ideální vzít lžíci

autor

Erika Tomanová

25. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
Loupání, okrajování a čištění zeleniny a ovoce představuje jednu z nejméně oblíbených kuchyňských aktivit. Proč ale loupat všechno co vám přijde pod ruku? Některé potraviny je mnohem lepší jíst neoloupané.
Reklama

Když už ale loupat musíte, máme pro vás pár dobrých rad, jak se zbavit slupky rychle a s minimální námahou. Když už se do loupání pustíte, sáhněte po keramické škrabce či noži. A pak se naučte triky, které vám loupání výrazně usnadní. Na každý typ potraviny platí něco jiného.

Jak rychle oloupat slupku z vařených brambor

Taky vás nebaví po kouscích loupat slupku z vařených brambor? Někdy je to opravdu za trest. Zkuste to příště následovně.

Zbavte se slupky rychle a bez námahy

Brambory důkladně omyjte, případně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pak příčně nařízněte slupku kolem dokola a dejte vařit. Po uvaření slijte vodu, nalijte na brambory studenou a můžete loupat. Jde to velmi snadno.

Kiwi a mango do skleničky

Máme pro vás šikovný tip, jak se co nejlépe dostat k dužině těchto plodů. Bude vám stačit obyčejná sklenička. Přeřízněte kiwi či mango napůl. Po té si vezměte do ruky sklenici. Polovinu plodu přiložte ke hraně sklenice a vnitřek „vyloupněte“ dovnitř sklenice, zatímco slupka zůstane venku. To samé udělejte s půlkou druhou a máte hotovo.

Avokádo

A ještě typ, jak na avokádo. Nejdříve si plod rozpulte. Potom si nožíkem rozkrájejte dužinu na malé čtverečky tak, aby jste neprořízli slupku. Celý trik spočívá v tom, že potom snadno obrátíte slupku naruby a vznikne takový ježek. Snadno potom dužinu odloupnete od slupky.

Na zázvor se lžičkou

Možná jste byli dosud zvyklí loupat zázvor nožem a zbytečně jste tak okrájeli se slupkou také část dužiny. Příště si tedy vzpomeňte na tento jednoduchý trik.

Pomocí klasické kuchyňské lžíce oloupete pouze tenkou vrstvu slupky a výrazně tak zredukujete vzniklý odpad. Navíc lžičkou oškrábete také všechny výstupky a prohlubně, které zázvorový kořen má.

Fígle s česnekem 

Také s loupáním česneku se nemusíte zbytečně zdržovat a rozčilovat. Máme pro vás několik triků. Loupání si usnadníte, když stroužky česneku vložíte na chvíli do vroucí vody. Vyzkoušet můžete také mikrovlnnou troubu. Asi po 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne jen při lehkém doteku. Pomáhá také krátké opražení česneku na pánvi. A nebo můžete vyzkoušet fígl se sklenicí. Stroužky vhodíte do do uzavíratelné sklenice. Následným třesením se sklenicí se stroužky budou třít o sebe a slupky se samy postupně svléknou.

Granátové jablko

Oloupat granátové jablko tak, aby nebyla kuchyň plná cákanců je opravdu složité. I tady pro vás máme skvělý tip. Granátovému jablku odřízneme konec v oblasti stopky. Na tvaru ovoce můžeme vidět vystouplé linie od bubáka ke stopce, které naznačují rozdělení na segmenty. Na těchto liniích slupku nařízneme. Ovoce rozevřeme a začnou vypadávat první zrníčka. Nad miskou se studenou vodou začneme vybírat plody za pomocí prstů. Nebo zvolíme snazší variantu, kdy na slupku ovoce klepeme lžící a zrníčka tak sama vypadávají do misky s vodou. V misce se separují od obalu, který zůstává plavat na hladině. Nakonec tedy postačí posbírat slupky z hladiny a přecedit skrz sítko.

Můžete zvolit i druhý způsob. Granátové jablko vcelku poválejte, zlehka pomačkejte, rozřežte na dvě půlky a do hluboké misky vytřepejte, případně jemně vymačkejte, zrníčka. Ruku s jablkem mějte schovanou v misce, ať dužina nestříká kolem.

Mandle a ořechy 

Mandle vsypte do žáruvzdorné misky nebo rendlíku, zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a nechte 5 minut odmočit. Mandle snadno ze slupky vyloupnete. Pokud chcete, můžete mandle i 2 minuty ve vroucí vodě povařit. 

Lískové oříšky vyžadují pro svléknutí také teplo, ale suché. Rozprostřete je na pečicí plech, vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 180 °C a pražte, až se rozvoní a začnou lehce tmavnout. Plech vytáhněte, oříšky přesypte do utěrky a ještě teplé je promněte, tím je zbavíte slupky.

Na ananas jako domorodec

Loupejte ananas jako místní. Odkrojte korunku s listy i spodní dřevnatou část, aby ananas mohl stát. Postavte ho a ostrým nožem seřezávejte slupku od shora dolů po celém obvodu tak, abyste měli co nejmenší odpad dužiny. Černá oka teď tvoří řádky, které snadno vyříznete dvěma řezy do tvaru v. Pak už ananas nakrájejte podle chuti.

Další zajímavé články