Tipy a triky

Zapomeňte na cákance v kuchyni. Trik, jak rychle a efektivně oloupat granátové jablko

Semena granátového jablka připomínají drahokamy

autor

Erika Tomanová

18. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
V zimě je málo čerstvých plodů, ale jedna stálice vitaminového nebe je dostupná po celý rok. Jedná se o granátové jablko. Toto ovoce je nejen velmi chutné, ale zároveň i velmi zdravé. Má jen jednu drobnou nevýhodu. Obtížně se loupe. Poradíme vám, jak se k lahodným zrníčkům dostat, aniž byste si u toho zaneřádili celou kuchyň.
Reklama

Rubínově červená semena granátového jablka připomínají drahokamy. A přesně tak cenný pro naše zdraví tento plod je. Již v antice platil za symbol plodnosti, krásy a věčného života. Podle vědců už jedna sklenice šťávy z granátového jablka denně zlepšuje prokrvení srdečního svalu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. 

Granátové jablko je nízkokalorické, proto se doporučuje i při hubnutí. Zlepšuje metabolismus a trávení, čímž podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Jeho použití je všestranné zejména v kuchyni. Možná vás překvapí, jak si tímto zdravým ovocem můžete zpestřit každodenní jídelníček. Vyrobit si z něj můžete omáčku k masu, semínka lze přidávat do salátů, vhodné je také pro výrobu sirupů. 

Vitaminová bomba

Granátové jablko má vysoký obsah vitaminů  A, B1, B2, B3, B9, C a E. Z minerálů v něm najdeme velké množství hořčíku, selenu, mědi, manganu, vápníku, železa, zinku, draslíku, sodíku, křemíku a fosforu. Obsahuje i vlákninu, proteiny, aminokyseliny a kyselinu citronovou a jablečnou.

Vše začíná nákupem

Vše začíná již v obchodě. Při výběru granátového jablka se držte následujících doporučení:

  • Slupka musí být hladká a lesklá.
  • Plod nesmí být poškozený, otlačený či viditelně seschlý.
  • Slupka by měla mít krásně červenou barvu bez žlutých, zelených či hnědých míst.
  • Plody se silně vysušenou slupkou jsou přezrálé a pro konzumaci nevhodné.

Jak snadno oloupat granátové jablko

Jak již zmíněno, jediná vada tohoto ovoce je zdlouhavé vyloupávání semínek. Existuje ale trik, jak z granátového jablíčka dostat semínka snadno a hlavně rychle. Zapomeňte na rudé cákance po celé kuchyni a naučte se s námi užitečný trik, díky kterému se už nebudete ostýchat oblíbené ovoce vložit do košíku.

Co budete potřebovat?

  • granátové jablko
  • misku s vodou
  • malý ostrý nůž
  • sítko

Postup

  • Granátovému jablku odřízneme konec v oblasti stopky.
  • Na tvaru ovoce můžeme vidět vystouplé linie od bubáka ke stopce, které naznačují rozdělení na segmenty. Na těchto liniích slupku nařízneme.
  • Ovoce rozevřeme a začnou vypadávat první zrníčka.
  • Nad miskou se studenou vodou začneme vybírat plody za pomocí prstů. Nebo zvolíme snazší variantu, kdy na slupku ovoce klepeme lžící a zrníčka tak sama vypadávají do misky s vodou.
  • V misce se separují od obalu, který zůstává plavat na hladině. Nakonec tedy postačí posbírat slupky z hladiny a přecedit skrz sítko.

Jablko pomačkejte

Můžete zvolit i druhý způsob. Granátové jablko vcelku poválejte, zlehka pomačkejte, rozřežte na dvě půlky a do hluboké misky vytřepejte, případně jemně vymačkejte, zrníčka. Ruku s jablkem mějte schovanou v misce, ať dužina nestříká kolem.

Co dělat se zrníčky?

Samozřejmě, můžete je rovnou sníst, ale jestliže hledáte rozmanitost, zábavu a nezapomenutelný kulinářský zážitek, pak jimi zkuste posypat salát, přidat je do ovocných desertů, koláčů nebo pudinků nebo z nich připravte marinádu, polevu, ozdobte jimi různé pokrmy. Přidejte je do palačinek, lívanců, ovesné nebo krupicové kaše, müsli, ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů.

Další zajímavé články