Pomeranč je plodem pomerančovníku, který pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu. Nejvíce živin z něj získáte, pokud ho konzumujete čerstvý. Metod, jak oloupat pomeranč, je hned několik. Většina lidí volí klasické loupání kůry rukama kolem dokola nebo jak to jde. To je však zbytečně zdlouhavé, pracné a ve většině případů máte ruce od lepkavé šťávy. Vyzkoušejte něco nového.
Loupání pomocí nože
Vezměte si ostrý nůž. Bude vám stačit i malý nožík s ostrou špičkou. Vsuňte špičku nože pod slupku pomeranče na horní straně a odřízněte horní konec slupky. Potom si pomeranč otáčejte v ruce a nožem postupně odřízněte i zbytek slupky.
Tímto způsobem oloupejte celý pomeranč. Nůž byste měli mít směrem k sobě a pomerančem byste měli během loupání otáčet. Slupka by se měla odlupovat v jednom kuse. Když omylem odříznete i kousek pomeranče, nic si z toho nedělejte – když budete trénovat, brzy se zlepšíte.
Můžete nožem také vertikálně naříznout slupku pomeranče, aby se vám snáze loupal rukama. Dejte si ale pozor, abyste neřízli příliš hluboko a pomeranč vám nevytekl.
Loupání lžící
Položte si pomeranč na stůl a dlaní ho po něm poválejte, aby se slupka uvolnila. Pak vezměte ostrý nůž a udělejte po straně pomeranče asi 3 cm dlouhý vertikální řez. Prořízněte celou slupku, ale dejte pozor, abyste neřízli do dužiny pomeranče.
Vsuňte pod slupku lžíci. Vezměte si lžíci a vsuňte ji pod slupku pomeranče u řezu. Posouvejte lžíci pod slupkou a tímto způsobem pomeranč oloupejte.
Nejrychlejší loupání pomocí tří řezů
Vůbec nejrychlejší a nejčistší metoda je ale pomocí tří jednoduchých řezů. Ostrým nožíkem odřízněte vrchní a spodní část pomeranče. Pak proveďte třetí řez, a to od vrchu dolů tak, že se nožem zastavíte ve středu pomeranče. Ovoce pak krásně rozděláte jako harmoniku, ze které jednotlivé měsíčky snadno vyloupnete.
Slupku lze použít jako dekoraci
Pomeranč lze oloupat i tak, že vám ještě kůra poslouží jako krásný svícen. Stačí naříznout pomeranč nožem po obvodu, snažte se projet ostřím jen kůru, nikoliv dužinu. Pod naříznutí vložte lžíci oblou stranou nahoru a postupně kolem dokola kůru uvolňujte až ke stonku. Totéž pak proveďte se spodní částí. Pak už jen stačí obě poloviny kůry z pomeranče sundat. Kromě toho, že máte bez špinavých rukou oloupaný pomeranč, ještě jste získali dvě čepičky z kůry. Vemte si vykrajovátko na cukroví a dospodu jedné z částí vykrojte třeba srdíčko. Do druhé půlky dejte čajovou svíčku a přikryjte půlkou s vykrojeným otvorem. Svícen nádherně vypadá a ještě lépe voní.