Samozřejmě je rozdíl, pokud se napijete čerstvého a ještě teplého mléka, které kráva právě nadojila, a mléka, které koupíte v obchodě. Metoda ochrany trvanlivosti sice ubere mléku nějaké vitaminy, ale rozdíl poznáte spíš na chuti.
S pitím mléka se spojuje nespočet mýtů, které se ovšem často na pravdě zakládají jen velmi vzdáleně. Pojďme se nyní podívat na nejčastější z nich.
Mléko z krabice je mrtvé mléko
Pokud si i vy myslíte, že krabicové mléko, které je ošetřeno metodou UHT, je spíš bílá voda, mýlíte se. Tato metoda ubere jen část vitaminů, nikoliv všechny, ale díky ní vydrží mléko nezávadné i několik měsíců. Kdo pije mléko častěji a může jej kupovat třeba každý druhý den, je pro něj nejlepší volba mléko čerstvé – tedy pouze pasterizované, které je pouze zbaveno případných škodlivých bakterií.
Mléko plné chemie
Někteří lidé si dokonce myslí, že krabicové mléko je plné éček, což vůbec není pravda. Prodloužené trvanlivosti se dosahuje buď pasterizací nebo úpravou UHT. Ani antibiotika v mléce nehledejte. Mlékárna nikdy nevykoupí mléko s obsahem antibiotik, je to velmi přísně kontrolováno. Pokud jste někdy slyšeli, že vitaminy a tuky se do mléka dodávají uměle, ani to není pravda. Výroba by se prodražila, což rozhodně není cílem žádného výrobce.
Mléko zahleňuje
Je pravda, že mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se však po velmi krátké době trávením rozloží na základní živiny. Tato vlastnost mléka se dokonce využívá při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu, nebo při nachlazení, kdy se díky ní usnadňuje vykašlávání.
Mléko způsobuje alergie
Čím dál tím častěji se objevují různé potravinové alergie, z nichž laktózová intolerance (tedy nesnášenlivost mléčného cukru) je jednou z nejčastějších. Lidé, kteří touto intolerancí trpí, postrádají v těle enzym laktázu, který laktózu zpracovává. Alergie na mléko je však úplně něco jiného – je reakcí na mléčné bílkoviny. Tak jako tak není problém v mléce, ale jedná se o anomálii jedince, stejně jako u jakýchkoliv jiných alergií.
Nápoj pro mláďata
Odpůrci mléka stále vykřikují, že mléko je nápoj pro mláďata, který dospělým jedincům způsobuje řadu zdravotních problémů. Podle nich ztrácí lidé schopnost trávit laktózu zhruba s pátým rokem života a v pozdějším věku pak v trávicím traktu kvasí. Navíc jiné živočišné druhy mléko přeci také nepijí. Jenže člověk není zvíře, člověk se díky dlouhé evoluci vyvíjel, co se stravy týče, jiným způsobem a snášenlivost laktózy se u něj za tu dobu vyvinula i do dospělosti.
Neobsahuje tolik vápníku
To také není úplně pravda. Právě vápník z mléka je pro člověka velmi dobře využitelný, jelikož je obsažen v rozpustné formě. Třicet procent vápníku prochází střevní stěnou a zbytek je snadno rozpustný enzymy žaludku a střeva.