Jídlo

Podzim voní po dýních. Kdo ještě nezkusil dýňový koláč, jako by nežil. Dejte mu šanci a dozvíte se jedno velké tajemství

Netradiční dezert nadchne každého milovníka dýní

autor

Kateřina Korňová

10. října 2021

 
FOTO / Pexels
Dýňovou polévku zná snad každý. Řada lidí jí nemůže přijít na jméno, ale pak jsme tu my, milovníci této krémové husté polévky, která chutná jako podzim sám. Dýně zkrátka k tomuto sychravému období roku patří, tak proč ji nevyužít i v jiných receptech. Dýňový koláč vás nadchne nejen svou chutí, ale i vůní a božským vzhledem.
Reklama

Dýně jsou na podzim hojně využívány k přípravě nejrůzějších sladkých i slaných pokrmů. Nejoblíbenějším z nich je asi dýňová polévka, dále špagety ze špagetové dýně, pečená máslová dýně či dýně hokkaido. A u dýně hokkaido ještě zůstaňme.

Dýně hokkaido má omlazující účinky

Věděli jste například, že šťáva z dýně pomáhá s léčbou ekzémů, lupénky, kopřivky či akné? Nebo že vyčistí váš organismus, je vhodná při poruchách funkce žaludku, regeneruje buňky a pomáhá léčit revma či dnu? Co vás asi nejvíc překvapí, že má i omlazující účinky. Obsahuje totiž kromě jiného i kyselinu nukleovou, díky které dochází ke zpomalování stárnutí.

Že jste to nevěděli? O důvod víc si hned připravit lahodný dezert, po kterém doslova omládnete. A na závěr přidáme ještě recept na omlazující koktejl.

Jak připravit těsto

Připravte si 200 gramů hladké mouky, 1/8 másla, 60 gramů rostlinného tuku, 1/2 lžičky soli a 4-5 lžic vody. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Poté přidejte rostlinný tuk a nastrouhané, nebo na kousky nakrájené máslo. Dle potřeby přidávejte vodu. Rukama zpracujte ve vláčné těsto, které poté zabalte do igelitové folie a nechte alespoň dvě hodiny odležet.

Po odležení vyndejte z lednice a rozválejte do požadovaného tvaru. V našem receptu máme kruhovou koláčovou formu, rozváleli jsme tudíž do kruhu. Rozválené těsto nakonec přeneste opatrně do formy, zatlačte jej tak, aby bylo rovnoměrně s okraji formy a povrch těsta propíchejte vidličkou. Takto vložte na hodinu do ledničky. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a zchladlé těsto ve formě pečte čtvrt hodiny až dvacet minut a poté vyndejte.

Náplň

Než se vám krusta upeče, budete mít akorát čas na přípravu náplně. Zabere to pouze chviličku, takže to opravdu nechte až na poslední chvíli.

Budete potřebovat

  • 430 gramů dýňového pyré
  • 300 gramů šlehačky
  • 100 gramů cukru
  • 50 gramů hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky koření na dýňový koláč
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli

Postup

Smíchejte dohromady dýňové pyré, šlehačku a cukry. Poté zašlehejte dýňové koření, sůl, vanilkový extrakt, vejce a žloutek, dokud se vše důkladně nespojí. Poté již přelijte směs na vychladlý korpus a vložte do trouby na zhruba 50 minut. Že je koláč hotový poznáte tak, že se jeho střed v troubě jen mírně pohybuje. Po upečení nechte zcela vychladnout. Moučníku dodáte punc dokonalosti, když jej budete podávat s vanilkovou zmrzlinou politý pekanovým toppingem.

Jak na omlazující koktejl

Připravte si 200 ml šťávy z dýně hokkaido, stjné množství šťávy z řepy a polovinu množství šťávy z mrkve. Vše smíchejte a nápoj mládí pijte alespoň dva měsíce.

Zdroj: thepioneerwoman.com, addapinch.com, sever.rozhlas.cz.

Další zajímavé články