Dýně jsou na podzim hojně využívány k přípravě nejrůzějších sladkých i slaných pokrmů. Nejoblíbenějším z nich je asi dýňová polévka, dále špagety ze špagetové dýně, pečená máslová dýně či dýně hokkaido. A u dýně hokkaido ještě zůstaňme.
Věděli jste například, že šťáva z dýně pomáhá s léčbou ekzémů, lupénky, kopřivky či akné? Nebo že vyčistí váš organismus, je vhodná při poruchách funkce žaludku, regeneruje buňky a pomáhá léčit revma či dnu? Co vás asi nejvíc překvapí, že má i omlazující účinky. Obsahuje totiž kromě jiného i kyselinu nukleovou, díky které dochází ke zpomalování stárnutí.
Že jste to nevěděli? O důvod víc si hned připravit lahodný dezert, po kterém doslova omládnete. A na závěr přidáme ještě recept na omlazující koktejl.
Jak připravit těsto
Připravte si 200 gramů hladké mouky, 1/8 másla, 60 gramů rostlinného tuku, 1/2 lžičky soli a 4-5 lžic vody. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Poté přidejte rostlinný tuk a nastrouhané, nebo na kousky nakrájené máslo. Dle potřeby přidávejte vodu. Rukama zpracujte ve vláčné těsto, které poté zabalte do igelitové folie a nechte alespoň dvě hodiny odležet.
Po odležení vyndejte z lednice a rozválejte do požadovaného tvaru. V našem receptu máme kruhovou koláčovou formu, rozváleli jsme tudíž do kruhu. Rozválené těsto nakonec přeneste opatrně do formy, zatlačte jej tak, aby bylo rovnoměrně s okraji formy a povrch těsta propíchejte vidličkou. Takto vložte na hodinu do ledničky. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a zchladlé těsto ve formě pečte čtvrt hodiny až dvacet minut a poté vyndejte.
Náplň
Než se vám krusta upeče, budete mít akorát čas na přípravu náplně. Zabere to pouze chviličku, takže to opravdu nechte až na poslední chvíli.
Budete potřebovat
- 430 gramů dýňového pyré
- 300 gramů šlehačky
- 100 gramů cukru
- 50 gramů hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 2 lžičky koření na dýňový koláč
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
Postup
Smíchejte dohromady dýňové pyré, šlehačku a cukry. Poté zašlehejte dýňové koření, sůl, vanilkový extrakt, vejce a žloutek, dokud se vše důkladně nespojí. Poté již přelijte směs na vychladlý korpus a vložte do trouby na zhruba 50 minut. Že je koláč hotový poznáte tak, že se jeho střed v troubě jen mírně pohybuje. Po upečení nechte zcela vychladnout. Moučníku dodáte punc dokonalosti, když jej budete podávat s vanilkovou zmrzlinou politý pekanovým toppingem.
Jak na omlazující koktejl
Připravte si 200 ml šťávy z dýně hokkaido, stjné množství šťávy z řepy a polovinu množství šťávy z mrkve. Vše smíchejte a nápoj mládí pijte alespoň dva měsíce.
Zdroj: thepioneerwoman.com, addapinch.com, sever.rozhlas.cz.