Děti milují sladké, ale někdy se to zkrátka nepovede a netrefíte se jim do chuti. Bábovka jim už nechutná, perník je nudí. Takže máte plnou kuchyň zbytků a nevíte, co s nimi. A už jste zkoušeli Cake pops? Vsaďte se, že když jim je přichystáte, zmizí všechny do poslední kuličky dřív, než si stačíte po práci umýt ruce.
Vše na jejich přípravu totiž máte určitě doma a přetvořit nudný perník v zábavná koláčková lízátka politá čokoládou zvládnete levou zadní. Stačí přidat máslo nebo tvaroh, vytvarovat kuličky, polít čokoládou a napíchnout na špejli. A pokud to ještě nevíte, tak vše, v čem je párátko nebo špejle, děti milují, protože si nemusí špinit ruce. A jestli jim nabídnete něco, co vypadá jako lízátko, tak snad ani není potřeba dodávat, že po tom doslova skočí.
Co budete potřebovat
- dva dny starou bábovku/koláč/perník/piškot
- 100 gramů másla
- 200 gramů moučkového cukru
- 3 lžičky smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu (pokud máte rádi)
- čokoládová poleva
- cukrové posypky
- krabice/polystyren
Jak postupovat
Rozdrobte všechny zbytky koláče, perníku nebo bábovky, zkrátka co vám zbylo. Vedle si připravte směs z rozehřátého vychladlého másla, moučkového cukru, smetany ke šlehání a vanilkového extraktu. Toto množství odpovídá zhruba na celý pekáč, takže pokud vám zbyla jen polovina, upravte si množství. Do rozdrobeného koláče postupně přidávejte směs másla, cukru a smetany a míchejte. Jakmile vznikne těsto, které nelepí, ale zároveň se nesype, máte hotovo. Zbytek směsi odložte do ledničky, třeba se vám bude hodit za pár dní znovu.
Z vytvořeného těsta vytvářejte kuličky, dokud vám žádné těsto nezbyde. Pokládejte je na plech nebo pekáček, který poté vložte na dvě hodiny do chladničky, nebo na hodinu do mrazáku. Mezitím si připravte čokoládovou polevu, špejle a krabici nebo pokud máte polystyren (do něj pak budete Cake pops zapichovat, aby vychladla čokoláda).
Pro správnou přípravu je potřeba, aby byly kuličky opravdu dobře vychlazené. Poté už je zhruba po třech vyndávejte, namočte špejli do čokoládové polevy, napíchněte kuličku na špejli a ponořte do polevy. Rovnoměrně otáčejte, dokud není kulička celá obalená. Při vyndávání z polevy lehce párkrát ťukněte o hranu nádoby, aby okapala přebytečná čokoláda a ještě obalte v cukrových posypkách. Nakonec vzniklé lízátko zapíchněte do dna otočené krabice nebo do polystyrenu a nechte polevu zaschnout.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com, iheartnaptime.net.