Tipy a triky

Máte přeplněnou kuchyň, že v ní není k hnutí? Zbavte se věcí, které do ní nepatří

Kuchyň by měla být především funkční a praktická

autor

Tereza Hromádková

20. února 2020

 
FOTO / jumpstory.com
Máte dojem, že u vás v kuchyni není k hnutí? Pak je načase udělat si chvilku na předvánoční ordnung a zbavit se věcí, které do ní nepatří. Vánoční cukroví i bramborový salát se vám bude připravovat hned o něco líp.
Reklama

Čím větší kuchyň, tím víc věcí. Majitelé menších bytů mají v tomto ohledu velkou výhodu. Dobře si totiž pohlídají, čemu vyčlení na malém prostoru místo. Věcmi, které postupně přenášíme do kuchyně z jiných místností, se nyní zabývat nebudeme. Zaměřme se na ingredience, kuchyňské pomůcky a spotřebiče, které skladujeme mnohdy zbytečně.

Skleničky

Pořídili jste si různé poháry na limonádu, džus, víno, likér, šampaňské i koňak? Pak vám jistě plní vitríny neho horní skříňky kuchyňské linky a sedá na ně prach. Některé druhy alkoholu pijeme jen svátečně a v průběhu roku většinou saháme po stejné sadě pohárů. Protřiďte svou skleněnou výbavu a nechte si v kuchyni třetinu, zbytek patří na půdu nebo do sklepa, odkud ji můžete jednou za půl roku vytáhnout.

Hrníčky

Pár hrníčků jste si koupili, další dostali, některé přivezli z dovolené. Rázem je jim police malá a stojí všude, kde se pro ně najde jen kousek místa. O stylové kuchyni navíc nemůže být ani řeč. Opravdu potřebujete tolik hrníčků? Můžete je protřídit a některé darovat. Pokud mají pro vás citovou hodnotu a neradi byste se jich vzdali, vyčleňte jim speciální poličku na stěně, kde z nich vytvoříte líbivou dekoraci.

Talíře a příbory

Podobně jako pohárky možná skladujete v kuchyni několik sad nádobí a příborů, přestože si jako rodina hravě vystačíte s jednou. Není od věci mít doma více nádobí pro případ, že přijdou hosté, ale stejně jako poháry patří méně používané věci do sklepa či na půdu. Pokud je dobře uskladníte, nic se jim nestane. To samé platí o hrncích, pánvičkách a žáruvzdorných nádobách.

Nádoby na potraviny

Snadno do nich uložíme sypké potraviny, zbytky od oběda a využijeme je pokaždé, když někam cestujeme. Skladování plastových krabiček se však často mění v mánii, kdy přestáváme mít přehled, která k čemu patří. V momentě, kdy na nás začnou vyskakovat z šuplíku, který je jim speciálně vyčleněný, je problém. Omezte počet krabiček na minimum a zbylé místo můžete vyhradit užitečnějším věcem.

Koření

Je jasné, že bez koření se při vaření neobejdete. Řada lidí má však tendence skladovat nejrůznější druhy koření, které ani nezná a často ani nevyužije. Je v pořádku, pokud chcete vyzkoušet exotický pokrm a speciální druh koření si pro tento účel pořídíte. Vyvarujte se však toho, mít doma plné kořenky druhů, které stejně časem ztratí svou chuť i aroma. Část z nich nahraďte raději živými bylinkami.

Nevyužité spotřebiče

Pokud si děláte denně kávu a k ní tousty, je jasné, že máte na lince stabilně vystavený toustovač s kávovarem. Dámy, které rády a často připravují moučníky, dokonce neschovávají ani kuchyňský robot. Jistě však máte doma několik přístrojů, které jsou schované v zadní části skříňky pro případ, že byste je někdy chtěli použít. Může jít o odšťavňovač či kdysi tolik milovaný rýžovar. Ujasněte si, které spotřebiče skutečně používáte a zbytku se zbavte. Ideálně darujte, někomu jistě udělají radost.

Další zajímavé články