Jídlo

Polévka na štědrovečerní stůl patří. Kdo nemá rád rybí, může zkusit další populární varianty

Houbová, hrachová, nebo třeba zelňačka? Stačí si vybrat

autor

Kristýna Maxová

20. prosince 2021

 
FOTO / lovimebio
Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou můžeme zvolit. Ať už se v seznamu hostů objeví někdo, kdo jí úplně neholduje nebo si chcete letos trošku zaexperimentovat a vyzkoušet polévku novou, přinášíme 3 recepty, kterými můžete letošní menu ozvláštnit.
Reklama

V některých domácnostech k štědrovečerní večeři rybí polévka neodmyslitelně patří. Děti ji většinou nemají v oblibě, protože má svou specifickou vůni, kterou ale naopak my dospělí milujeme. Její chuť je vyvážená, lehká a k Vánocům zkrátka patří. Pokud si vás ovšem ani v průběhu let nezískala, zkuste jiné polévky, které se na sváteční stůl také hodí a nadchnou vás svou jedinečnou chutí.

U hrachovky a zelňačky vám kůstka nezaskočí

Než se ale pustíte do přípravy, promyslete si ingredience, ze kterých chcete polévku připravit. Doporučujeme volit kvalitní sezónní potraviny, které už v dnešní době seženete v každém supermarketu, ale můžete je objednat i prostřednictvím e-shopů či bedýnek z farmy. Ať už vyberete bio suroviny, nebo ne, jistě bude vaše polévka výtečná.

Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

  • asi 200 g hrachu
  • asi 100 g slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 1 l vývaru
  • hrst majoránky
  • sůl
  • pepř
  • pečivo na krutony

Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

Sváteční houbová polévka

  • 200 g brambor
  • dvě hrsti sušených hub
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • čtvrtka celeru
  • máslo
  • hladká mouka
  • smetana
  • asi 1,5 l vody
  • kmín
  • sůl

Doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.

Zelňačka i na štědrovečerní stůl

  • asi 350-400 g kysaného zelí
  • 250 g brambor
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 ks větší cibule
  • 400 g klobásy dle preferencí
  • asi 250 ml mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl, kmín a pepř na dochucení

Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a pokrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte.

Ať už vyberete jakýkoliv recept, nebo zůstanete u tradiční rybí polévky, přejeme vám dobrou chuť a hlavně klidné prožití celých vánočních svátků. A hlavně pozor na kůstky!

Zdroj: TZ lovimebio.cz, apetitonline.cz.

Další zajímavé články