V některých domácnostech k štědrovečerní večeři rybí polévka neodmyslitelně patří. Děti ji většinou nemají v oblibě, protože má svou specifickou vůni, kterou ale naopak my dospělí milujeme. Její chuť je vyvážená, lehká a k Vánocům zkrátka patří. Pokud si vás ovšem ani v průběhu let nezískala, zkuste jiné polévky, které se na sváteční stůl také hodí a nadchnou vás svou jedinečnou chutí.
Než se ale pustíte do přípravy, promyslete si ingredience, ze kterých chcete polévku připravit. Doporučujeme volit kvalitní sezónní potraviny, které už v dnešní době seženete v každém supermarketu, ale můžete je objednat i prostřednictvím e-shopů či bedýnek z farmy. Ať už vyberete bio suroviny, nebo ne, jistě bude vaše polévka výtečná.
Výtečná hrachovka se slaninou a krutony
- asi 200 g hrachu
- asi 100 g slaniny
- 4 stroužky česneku
- 1 ks cibule
- 4 lžíce sádla
- 1 l vývaru
- hrst majoránky
- sůl
- pepř
- pečivo na krutony
Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.
Sváteční houbová polévka
- 200 g brambor
- dvě hrsti sušených hub
- 1 ks petržele
- 1 ks cibule
- čtvrtka celeru
- máslo
- hladká mouka
- smetana
- asi 1,5 l vody
- kmín
- sůl
Doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.
Zelňačka i na štědrovečerní stůl
- asi 350-400 g kysaného zelí
- 250 g brambor
- 100 g másla
- 120 g hladké mouky
- 1 ks větší cibule
- 400 g klobásy dle preferencí
- asi 250 ml mléka
- 100 g zakysané smetany
- sůl, kmín a pepř na dochucení
Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a pokrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte.
Ať už vyberete jakýkoliv recept, nebo zůstanete u tradiční rybí polévky, přejeme vám dobrou chuť a hlavně klidné prožití celých vánočních svátků. A hlavně pozor na kůstky!
Zdroj: TZ lovimebio.cz, apetitonline.cz.