Pokud jste ještě nedali šanci grilovaným sýrům, měli byste to napravit. Mohou vás svojí chutí překvapit natolik, že se jich nebudete moct nabažit. Skvěle se hodí na zahradní párty.
Pikantní hermelín
Pikantní hermelín má velmi specifickou chuť. Pokud nechcete, aby byl ostrý, vynechte chilli koření. Množství všech ingrediencí záleží na tom, pro kolik lidí hodláte hermelín připravit. Následující návod slouží pro pět lidí.
Přísady:
- 5 hermelínů
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- grilovací koření
- chilli koření
- alobal
Nejdříve si nakrájejte či prolisujte všech pět stroužků česneku. Dalším krokem bude naříznutí hermelínu ze shora do kříže. Do rozříznutých míst naplňte hermelín česnekem. Hermelín posypte malou špetkou grilovacího a chilli koření. Olivový olej budete potřebovat na potření alobalu, do kterého hermelín důkladně zabalte, aby nevytekl. Nechte ho péct na grilu zhruba patnáct minut.
Balkánský sýr
Balkánský sýr má slanou chuť. Kromě pečení na grilu se hodí do salátů. Opět je potřeba dopředu vědět, pro kolik lidí chcete sýr připravit. Následující návod slouží pro pět lidí.
Přísady:
- 500 g balkánského sýra
- 25 g másla
- 5 plátků velkých rajčat
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- grilovací koření
- alobal
Balkánský sýr nejprve dejte do studené vody a nechte ho tam několik hodin, aby se z něj odplavilo nadměrné množství soli. Nakrájejte sýr na pět plátků a potřete ho olivovým olejem. Položte na něj jeden plátek rajčete a kousek másla. Celý sýr posypte grilovacím kořením. Připravený balkánský sýr zabalte do alobalu a ponořte ho na chvíli do vody. Zbývá už jen poslední úkon. Dejte sýr na gril a nechte ho tam do té doby, dokud nezměkne.
Špíz
Grilovaný špíz vytvoříte především z tvrdého sýra, ale můžete si na něj přidat další ingredience. Zjistěte, pro kolik lidí budete špíz dělat, aby vyšel na všechny. Následující návod slouží pro pět lidí.
Přísady:
- 250 g libovolného tvrdého sýra
- 200 g anglické slaniny
- 1 velká paprika
- 3 červené cibule
- jehla na špíz
Nejprve nakrájejte tvrdý sýr na kostičky. Můžete ho buď obalit v kouscích slaniny, nebo navléknout na jehlu vedle ní. Červenou cibuli a papriku důkladně omyjte a nakrájejte. Všechny čtyři ingredience na špíz napichujte ve stejném pořadí. Pokud použijete dřevěnou jehlu, namočte ji do vody, aby vám na grilu nezačala hořet.