Jídlo

Nejlepší dipy, které nesmí na silvestra na stole chybět. Hodí se k nachos i krájené zelenině

Některé jsou na přípravu složitější, jiné vykouzlíte během pár minut

autor

Kateřina Korňová

29. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Chlebíčky, pomazánky, jednohubky, rolády - to vše jsou dobroty, které má většina z nás spojené s oslavami Nového roku. Ze stolu většinou zmizí velmi rychle, což svědčí o jejich velké oblibě. Pojďte ale letos vyzkoušet i něco nového, neotřelého a v některých případech i zdravějšího. Přinášíme vám několik dipů, které lze nabírat kukuřičnými nachos, slanými sušenkami, ale výborně chutnají i s krájenou zeleninou.
Reklama

Čím ještě doplnit silvestrovské menu? Česnekovou pomazánku máte, bramborový a vlašský salát na chlebíčky také, šunky, sýry, sýrovou roládu, ale kde je nějaká zelenina? Něco alespoň trochu zdravého? Nakrájejte mrkev, okurku, papriku, přidejte řapíkatý celer a vedle si připravte dip, se kterým zmizí zelenina ze stolu mrknutím oka. Přinášíme vám dnes hned čtyři:

Stačí namočit a je to

Francouzský cibulový dip

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte olejem zapékací misku. Ve velké pánvi rozpusťte 60 g másla a opečte na něm 2 nakrájené cibule, 2 nasekané stroužky česneku a 1/4 lžičky sušeného tymiánu. Osolte, opepřete. Jakmile cibule zkaramelizuje, vmíchejte asi 60 ml hovězího vývaru a pokud chcete, přidejte i lžíci červeného vína. Přiveďte k varu a vmíchejte 120 g smetanového sýra, 60 ml zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, 40 g strouhané mozzarelly a 2 lžíce strouhaného parmazánu. Směs rozetřete do zapékací misky a posypte dalšími 40 g mozzarelly. V troubě pečte dozlatova, asi 10 - 12 minut. Před podáváním ozdobte petrželkou

Pikantní sýrový dip

V hrnci na středním plameni rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte 2 lžíce mouky. Připravte světle hnědou jíšku. Postupně přidejte 120 ml mléka a šlehejte do krémové konzistence. Přidejte 120 ml smetany na vaření, 1/4 lžičky česnekového prášku, 1/4 lžičky cibulového prášku a 1/4 lžičky uzené papriky. Jakmile směs mírně zhoustne, vmíchejte 100 g krájených nakládaných jalapeňos, 350-400 g strouhaného čedaru, osolte, opepřete. Jakmile se sýry rozpustí, můžete odstavit a podávat. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu mléka.

Mrkvový tahini dip

Na středním plameni zahřejte dvě polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte 175 gramů nakrájené mrkve a osolte. Duste přikryté za občasného míchání, dokud mrkev nezačne měknout. Přidejte stroužek česneku a vařte do změknutí. Vařenou mrkvovou směs smíchejte s 3 lžícemi tahini, 2 lžícemi čerstvé citronové šťávy, 1 lžící olivového oleje a 1/2 šálku vody a rozmixujte do krémové konzistence. Nechte chladit alespoň hodinu.

Lehký česnekovo-koprový dip

Odlehčenou variantou může být i skvělý dip ze zakysané smetany, který se hodí jak k čerstvé zelenině, tak ale i k pečené, k slaným sušenkám, nebo třeba roastbeefu. V misce smíchejte půl kilogramu zakysané smetany (nebo bílého tučného jogurtu), přidejte čtyři lžíce majonézy, čtyři stroužky česneku (nebo 4 lžičky česnekové pasty), osolte a ochuťte čerstvým, sušeným nebo mraženým koprem.

Zdroj: damndelicious.net, southernliving.com.

Další zajímavé články