Pití

Karak chai: Lahodný horký nápoj, který vás nakopne a zbaví závislosti na kávě

Uklidňující, hustý, aromatický a kořeněný mléčný čaj karamelové barvy

autor

Kateřina Korňová

01. února 2022

 
FOTO / Pexels
Karak chai je velmi všestranným nápojem, který je příjemně hořký, ale zároveň sladký a po mléce jemný. Podobně, jako vaše cappuccino. Neobsahuje však tolik kofeinu a závislost si na něm vybudujete možná jek kvůli jeho výtečné chuti. Je to skvělý nápoj k snídani, k odpolední svačině nebo i místo kávy k dezertu po obědě.
Reklama

Karak chai neboli nebo karak čaj je velmi běžně konzumovaný čaj v oblasti Perského zálivu na Středním východě. Jedná se o podobný nápoj jako je masala chai, ale karak je mnohem jemnější a obsahuje méně koření. Lze ho připravit pouze z čaje, mléka a cukru, zatímco masala chai je často obohacen o další koření, jako je například skořice, nové koření, pepř a podobně.

Dnes vám přinášíme jednoduchou metodu, jak si krok za krokem připravit nejlepší karak chai, lahodný, silný a kořeněný čaj s mlékem, který je karamelově zbarvený a naprosto uklidňující a lahodný.

Budete potřebovat:

  • lžíce cukru
  • šálky horké vody
  • polévkové lžíce sypaného černého čaje
  • lusků celého kardamomu
  • celé hřebíčky
  • špetku šafránu
  • plátky zázvoru
  • 2/3 hrnku odpařeného mléka

Postup:

Připravte si menší hrnec, přidejte do něj cukr a zahřejte na středním prameni. Cukr nechte rozpustit a zkaramelizovat, aniž byste ho jakkoliv míchali. Jakmile získá zlatavou barvu, pomalu přilijte horkou vodu. Důkladně promíchejte, aby se suroviny vzájemně propojily. Pokud některé části karamelu zhrudkují, neděste se, postupně se zase roztaví.

Po chvíli přidejte čaj, kardamom, hřebíček, šafrán a zázvor. Vařte asi 5-7 minut, dokud koření neprovoní vaši kuchyň. Dále přidejte odpařené mléko a mírně snižte teplotu. Ve chvíli, kdy se začne čaj pomalu vařit, nechte 8-10 minut probublávat, dokud čaj mírně nezhoustne. Případně vařte tak dlouho, jak je potřeba, aby čaj zhoustl a mírně zredukoval. Nebojte se, že se na mléce vytvoří slupka, přecedíte ji.

Odstavte z ohně a přeceďte přes jemné sítko do konvičky na čaj, abyste oddělili čajové lístky a zbytky koření.

Další zajímavé články