S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme. Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní.
Skvělé kedlubny seženete na ekologických farmách. Koupit si je však můžete i online přes farmářův e-shop. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie, umělé postřiky nebo průmyslová hnojiva.
Skvělá příloha
Kedlubnové hranolky
Milujete křupavé bramborové hranolky a hledáte k nim alternativu? Zkuste tentokrát proužky kedlubny, uvidíte, že nebudete litovat.
- 3 kedlubny
- grilovací koření na zeleninu
- sůl
- máslo (případně trochu oleje)
Příprava hranolků je stejně jednoduchá jako u klasických bramborových. Jednoduše rozkrájejte kedlubnu na proužky, okořeňte a osolte, pokapejte olejem a šup do trouby. Hranolky můžete připravit i na pánvi, kde je na másle lehce osmahnete, poté přiklopíte pokličkou a necháte podusit do měkka. Nebudou sice tak křupavé jako z trouby, ale takto udušená zelenina také není špatná.
Tip: Zkuste podobnou přípravu s celerem! Celerové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem si zamilujete!
Kedlubnové karbanátky
Jednoduché a přitom delikátní! Připravte smažené kedlubny, které doplňte vařenými brambory a trochou tatarky.
- 2 kedlubny
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- sůl
- olej na smažení
Zhruba 1 cm tlusté plátky kedlubny lehce osolte a obalte v klasickém trojobalu. Následně usmažte v troše oleje.
Zapečené brambory s kedlubnou
- ½ kg brambor
- ½ kg kedlubny
- 1 ks pórek
- 2 vejce
- 1 kelímek husté smetany
- 1 cihla tvrdého sýru typu eidam
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka
Brambory, kedlubny a pórek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do zapékací mísy pěkně po sobě – vrstva brambor, vrstva kedlubny, vrstva pórku. Nezapomínejte průběžně solit a pepřit. Jakmile budete téměř u okraje mísy, rozšlehejte vejce spolu se smetanou a přelijte. Navrch nastrouhejte sýr, který vytvoří krásnou křupavou krustu. Pečte do změknutí brambor a kedlubny a dokud sýr nebude pěkně zlatavý. Porci ozdobte trochou čerstvé petrželky.
Plněné kedlubny
- 4 ks kedlubny
- 2 cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 3 rajčata
- 2 papriky
- 1 balení žampionů
- sůl, pepř
- olej na smažení
- čerstvé bylinky
Kedlubnu očistíme a vcelku ji uvaříme ve vodě do měkka. Mezitím si na pánvi na troše oleje osmažíme na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, poté žampiony, papriky a nakonec rajčata. Dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí plníme uvařené a rozpůlené kedlubny. Posypeme čerstvými bylinkami a podáváme.
Tip: Zkuste navrch přidat trochu nastrouhaného sýra a krátce zapéct v troubě.