Zdraví

Stravou proti migréně: Výběrem vhodného jídla můžete pomoci bolestem předcházet i se jich zbavit, když je zrovna cítíte

Potraviny mají někdy větší moc, než nás pouze zasytit

autor

Anna Janoušková

28. února 2022

 
FOTO / Pexels
Vestibulární migréna je druh migrény, která vyvolává silné závratě. Lidé, kteří zažívají závratě, mívají pocit, že se pohybují, nebo že se pohybuje jejich okolí, i když stojí na místě. Epizoda vestibulární migrény trvá od několika sekund do několika hodin. Její příznaky mohou zahrnovat ztrátu rovnováhy, závratě, točení hlavy, dezorientaci nebo zmatenost, nevolnost, zvracení a silné bolesti hlavy. Podle posledních průzkumů to však lze do jisté míry tlumit vhodně zvolenou stravou.
Reklama

Některé výzkumy naznačují, že změny životního stylu a stravy mohou pomoci snížit frekvenci a závažnost záchvatů nepříjemných pocitů při vestibulární migréně. V následujícím textu naleznete odpověď na to, jak může strava ovlivnit vestibulární migrénu a poskytuje průvodce dietními změnami, které pomohou snížit příznaky.

Přesná příčina vestibulární migrény zůstává neznámá. Zdá se však, že tento stav je častější u žen. Genetika, strava, životní styl a faktory životního prostředí mohou však také hrát určitou roli. Úprava stravy proto může při problémech pomoci.

Mezi běžné spouštěče těchto bolestí patří čokoláda, alkohol, káva, stařené sýry a zpracované maso. Tyto potraviny často obsahují tyramin, dusičnany, histamin a fenyletylamin, které jsou všechny spojovány s příznaky migrény.

Co obnáší dieta při vestibulární migréně?

Výzkum naznačuje, že eliminační dieta může pomoci identifikovat potenciální spouštěče vestibulární migrény. Je tudíž potřeba odstranit potraviny, u kterých máte podezření, že by mohly zhoršovat vaše příznaky. Protože lidé reagují na potraviny různě, jsou eliminační diety přizpůsobovány každému zvlášť. Vyloučené potraviny se pak zavádějí skupina po skupině, abyste zjistili, zda nějaká z nich spouští vaše příznaky. Ostatně takto funguje jakákoliv eliminační dieta, když je podezření, že určitý druh stravy způsobuje vašemu tělu jakékoliv potíže.

Eliminační dieta obvykle trvá 5–6 týdnů a měla by se provádět pouze pod dohledem zdravotníka, jako je dietolog nebo váš praktický lékař, protože při nesprávném nebo příliš dlouhém dodržování zvyšuje riziko nutričního nedostatku. Eliminační dieta je rozdělena do dvou hlavních fází – vylučovací a znovuzaváděcí.

Vylučovací fáze

Během této fáze se vyhýbáte potravinám, které mohou příznaky vestibulární migrény vyvolávat. Potom můžete zjistit, zda strava hraje roli ve vašich příznacích, protože jste vyloučili téměř všechny možné spouštěcí potraviny. Tato fáze obvykle trvá 2–3 týdny.

Fáze znovuzavedení

Během této fáze pomalu znovu zavádíte vyloučené potraviny nebo skupiny potravin. Každá skupina potravin by měla být zavedena jednotlivě během 2–3 dnů, zatímco vy budete zaznamenávat, jak vaše kroky ovlivňují vaše příznaky. Pokud zjistíte, že opětovné zavedení potraviny nebo skupiny potravin nezhorší vaše příznaky, je pravděpodobné, že je nemusíte vyřazovat z jídelníčku. Naopak potraviny, po kterých se vaše příznaky zhorší, je dobré ze stravy vyloučit na neurčito. Fáze opětovného zavádění trvá další 2–3 týdny v závislosti na tom, kolik skupin potravin jste původně vyloučili.

Potraviny, které vyloučit

  • stařené sýry
  • alkohol (zejména červené víno a pivo)
  • aspartam (umělé sladidlo)
  • čokoláda
  • káva a jiné kofeinové nápoje
  • zpracované maso jako slanina, klobásy, salámy a uzená masa
  • citrusové plody
  • rajčata
  • cibule
  • fazole a čočka
  • ořechy a semena
  • nakládané a fermentované potraviny
  • hovězí a kuřecí játra
  • solené, uzené a sušené ryby
  • mléčné výrobky
  • konzervované polévky
  • polévkové kostky a bujóny
  • ovocné šťávy a sycené limonády
  • glutamát sodný

Potraviny, kterých není nutno se vzdávat

  • Ovoce: většina ovoce, kromě citrusů a rajčat.
  • Zelenina: většina zeleniny, kromě cibule, fazolí a čočky.
  • Obiloviny: všechna zrna, jako je rýže, quinoa, kuskus a oves.
  • Maso, vejce a ryby: všechna čerstvá masa, jako je kuřecí, hovězí, krůtí, jehněčí, vejce a ryby.
  • Mléčné náhražky: nemléčné mléko, jako je kokosové a ovesné mléko.
  • Tuky: zdravé tuky jako olivový, lněný a kokosový olej.
  • Nápoje: voda a bylinné čaje bez kofeinu.
  • Koření a bylinky: všechny čerstvé bylinky a koření, plus většina domácích koření.

Zdroj: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Další zajímavé články