Bylinky a koření

Natrhejte si všudypřítomnou chrpu. Ozdobí vaše saláty, dezerty a odvar z ní vyléčí unavené oči a omladí pleť

Chrpa je v kuchyni i kosmetice zbytečně opomíjenou bylinou

autor

Anna Janoušková

05. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Chrpa je léčivou rostlinou, jejíž účinky na naše zdraví vás jistě překvapí. Připravit si z ní léčivý odvar není nic těžkého a kromě posílení vaší imunity se postará i o vaši pleť, vlasy a ozdobí každý dezert či svatební dort. Objevte s námi kouzlo této neobyčejné byliny, která teď roste úplně všude.
Reklama

O chrpě je známo, že mají její krásné modré květy velmi pozitivní vliv na lidské tělo a posilují imunitní systém. Kromě zdobení našich zahrad můžete chrpu díky nálevům, odvarům a tonikům využívat k řadě zdravotních neduhů, jako jsou záněty sliznic, kůže, bolesti očí a záněty spojivek. Chrpa je ale rovněž prospěšná i při problémech s revmatitidou a ulevuje od spálenin od slunce. Má ale řadu dalších pozitivních účinků, jako například:

  • ulevuje při nachlazení a rýmě,
  • pomáhá při problémech s trávením,
  • ulevuje od menstruačních bolestí,
  • řeší problémy s kvasinkovou infekcí,
  • zklidňuje podrážděnou kůži,
  • má protiinfekční vlastnosti,
  • pomáhá při krvácení z dásní,
  • léčí problémy močových cest,
  • čistí játra a působí detoxikačně,
  • pomáhá při očních zánětech a ulevuje od bolestí očí,
  • je prospěšná pro pleť a vlasy.

Roztok na výplach oka

Moje maminka chrpu vždycky používala na výplachy očí, které jsou například unavené od neustálého sledování televize, počítače nebo mobilního telefonu, ale rovněž při zánětu spojivek. Musíte mít k dispozici sušené květy chrpy, světlíku a heřmánku. Do misky dejte lžíci chrpy, půl lžíce světlíku a malou hrstku květů heřmánku. Odvar si pak připravíte jednoduše jako čaj, kdy zalijete bylinky horkou (ne vroucí!) vodou a necháte louhovat zhruba čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete odvar použít pro výplach unavených očí i jako nápoj, který desinfikuje vnitřní orgány.

V bylinkářství

Pro většinu z nás není chrpa úplně typickou bylinkou a považujeme ji spíš za plevelnou květinu, která má schopnost se velmi rychle rozšířit po celé zahradě. Někteří z nás to vítají, jelikož zahrada pak budí dojem rozkvetlé louky, jiní se jí zbavují všemi možnými i nemožnými prostředky. Přitom je chrpa bylinou, která má obrovské množství zdraví prospěšných účinků. Sušíme ji na temném a teplém místě s dostatečným přístupem vzduchu. Lze ji pak využít především k přípravě odvarů v kombinaci s heřmánkem a světlíkem lékařským. Můžete si ale rovněž připravit chrpovou koupel, nebo odvar použít k uklidňujícím obkladům.

Za doporučenou dávku odvaru z chrpy se považuje odvar z 10 g sušených rostlin na 200 ml vody. Květy ideálně vhoďte do nádoby vhodné na sporák, zalijte studenou vodou a přiveďte téměř k varu. Poté sundejte z plamene (nebo z plotýnky) a nechte 15 až 20 minut louhovat.

Kosmetické využití

Při péči o pleť využijte nejlépe běžně dostupný chrpový hydrolát, který se používá jako tonikum. Aplikujte jej na vyčištěnou a osušenou pleť či pokožku celého těla nejlépe ráno před nanášením make-upu, nebo naopak večer po důkladném vyčištění pokožky. Chrpová voda je pak vhodná pro všechny typy pleti, a to i v případě, že máte velmi citlivou pleť. Může se aplikovat i na podrážděnou či ekzematickou pokožku, kterou pomůže zpevnit a osvěžit. Rovněž se může aplikovat i na sluncem popálenou kůži, kterou díky svým protizánětlivým účinkům úspěšné léčí a zároveň hydratuje.

Někdy ráno mívám problémy s probuzením a oči mám tak opuchlé, že vypadám, jako bych dva dny nespala. I na to skvěle funguje chrpová voda. Když tento problém nastane, nakapu trochu květové vody na vatový tamponek, který vložím na pár minut do lednice. Studený tamponek si pak položím na zavřené oči a pět minut relaxuji. Opuchnutí rychle zmizí a cítím se skutečně svěží.

Na talíři

Chrpa patří do malé skupiny jedlých květů a je tudíž vhodná i k přímé konzumaci. Krásně působí v zeleninových či ovocných salátech, ale můžete s ní ozdobit i jakýkoliv dort či dezert. Ani sušené květy chrpy nezůstávají pozadu a lze je využít například jako posyp zmrzlinových pohárů či svatebních a jiných dortů. Sušená chrpa však funguje skvěle i jako přírodní barvivo, proto ji můžete použít i k obarvení jakéhokoliv krému, želé či polevy.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: manutea.cz, nature-and-garden.com.

Další zajímavé články