Bylinky a koření

Květy černého bezu nejsou jen k výrobě sirupu: Zkuste skvělý difuzér, mast na zralou pleť i voňavou koupel

Černý bez má co mluvit i do kosmetiky

autor

Kateřina Korňová

27. května 2022

 
FOTO / Unsplash
O tom, že si z bílých květů černého bezu můžete připravit výborný sirup, limonádu nebo ho můžete obalit a připravit jako řízek, jste už asi slyšeli. Pokud ale kolem krásně vonného keře chodíte denně a přemýšlíte, jak byste ho ještě využili, máme pro vás pár nápadů. Sirup totiž není zdaleka jediný způsob, jak lze květy bezu využít.
Reklama

Černý bez je právě v květu a všude kolem nás jsou záplavy drobných bílých kvítků, které nejen krásně vypadají, úžasně voní a působí velice něžně už od pohledu, ale můžete je využít na mnoho způsobů. Pokud kolem nich stále chodíte a nemůžete se nabažit jejich jedinečnou vůní, ale sirupů a limonád už máte nachystáno na rok dopředu, zkuste je využít trochu jinak, než jste zvyklí.

Bílé květy umí doslova zázraky

Využití květů bezu neboli bezinky je vskutku jednoduché a nebojíme se říci, že se jedná o jednu z našich nejoblíbenějších léčivek. Často běháme do lékárny či drogérie, abychom za vysokou cenu nakoupili různé přípravky na krásu, přitom si málo kdo uvědomuje, že vše potřebné nám možná roste za rohem. Pojďte se s námi podívat, co dalšího lze připravit z květů černého bezu.

Bezová koupel

Asi znáte tu vůni, která se rozline po celém vašem bytě, když vaříte bezový sirup. Ovšem krásnou vůni v domácnosti můžete cítit, i pokud ho připravujete zastudena. Neříkáte si někdy, že byste se do této vůně chtěli obléknout? Ponořit? Tak co vám brání? Svařte květy 15 minut ve vodě, nechte je vychladnout, přidejte lžíci medu a přilijte do připravené teplé vody. Do koupele se ponořte na čtvrt hodiny až dvacet minut a užívejte si pocit, jak vůně prostupuje vaším tělem i myslí. Pak se nezapomeňte promazat bezovou mastí či masážním olejem (viz níže). A když si do vany ještě nanesete pleťovou bezovou masku, bude to úplná fantazie.

Pleťová maska

Květy černého bezu jsou velmi přínosné i co se týče péče o pleť. Mají protizánětlivé účinky a mohou vám pomoci s kožními problémy, mezi které patří například ekzémy, akné či dermatitida, ale zklidní a vyčistí i podrážděnou pokožku. Pár květů černého bezu rozmixujte dohladka s bílým jogurtem, který je k přípravě domácích masek nadmíru vhodný. Obsahuje totiž zinek, který rovněž působí protizánětlivě, ale také hydratuje a obnovuje poškozené buňky.

Masážní či éterický olej

Dalším způsobem, jak zachytit překrásnou vůni bezových květů, je vyrobit si éterický olej či olej, který lze snadno použít například k relaxačním masážím. Pro výrobu vonného oleje budete potřebovat kvalitní BIO rostlinný olej a nejlépe sušené květy bezu. Můžete použít i čerstvé, které dodají oleji ještě silnější vůni, ovšem je jich při výrobě potřeba velmi mnoho, protože jsou plné vody, a navíc hrozí, že vám při výrobě celý produkt zplesniví. Sušené květy jsou mnohem bezpečnější, stačí jich méně a i tak odvedou skvělou práci. Pro výrobu vonného oleje z květů bezu si připravte 300 ml kvalitního oleje a asi 5 lžic sušeného květu. Vložte do čisté uzavíratelné nádoby a nechte v pokojové teplotě macerovat asi měsíc. Počítejte však s tím, že kupovaný esenciální olej bude mít určitě silnější vůni. Pokud chcete, můžete ho do svého doma vyrobeného oleje pár kapek přidat.

Bezová mast na zralou pleť

Éterický olej dále využijete i při výrobě domácí bezové masti na zralou pleť, která dokáže redukovat známky stárnutí a vyhladit jemné vrásky či pomoci se stařeckými skvrnami. Bezový olej proto zkombinujte s včelím voskem a vytvořte si tak masku přímo na míru. Vosk rozpusťte a vmíchejte do něj bezový olej a pár kapek citronové trávy (esenciálního oleje). Poté přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte vychladnout. Trochu tekuté masti můžete přelít i do nádoby na lesk na rty a mít tak mastičku stále u sebe. Pro výrobu lesku na rty se hodí použít půl na půl včelí vosk a kokosový olej.

Difuzér do domácnosti

Květy černého bezu mají vskutku jedinečnou vůni, která se nepodobá ničemu, co známe. Skvěle se ale snoubí s citrusovými plody, se kterými působí naprosto svěže, čerstvě a čistě. Pokud i vy milujete tuto nezaměnitelnou vůni, zkuste si z květů připravit domácí difuzér. Možnosti máte dvě. První difuzér vydrží pár dní, druhý i měsíc. Na první si připravte zavařovací sklenici, citron, květy bezu a vodu. Všechny ingredience nechte projít varem a pokud máte rádi sladší vůně, přidejte i vanilkový lusk. Nechte vychladnout, sceďte a přelijte do sklenice. Pak si ale můžete také vytvořit klasický difuzér z éterického oleje. V úzké lahvičce smíchejte 2 díly čistého lihu, 3 díly oleje a několik kapek éterického oleje z květů černého bezu dle libosti. Éterické oleje můžete i kombinovat a přikápnout pár kapek citronové trávy či vanilky.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: simplybeyondherbs.com, tchiboblog.cz.

Další zajímavé články