Bylinky a koření

Semínka bazalky snižují riziko vzniku mrtvice, potlačují chuť k jídlu a podporují proces hubnutí

Semínka bazalky jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších výživných látek

autor

Natálie Sováková

15. srpna 2020

 
FOTO / JumpStory
Bazalka je silně vonící bylina, která se nejčastěji používá jako koření při vaření. Kromě toho si ji lidé oblíbili také pro její vynikající účinky na zdraví. Semínka bazalky mají také mnoho zdravotních přínosů. Jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších výživných látek. Obohatí pestrý jídelníček fyzicky aktivního člověka.
Reklama

Bazalková semínka mají vynikající schopnost zpomalovat vstřebávání sacharidů do organismu a z toho důvodu se mohou skvěle využít ve dnech, během nichž nemáme dostatek času na pestré stravování.
 
V praxi to může vypadat tak, že pokud k rannímu jídlu přidáme bazalková semínka, prodlouží dobu zasycení například až do svačiny. Tento fakt se dá výborně využít i u lidí trpících diabetem, protože bazalková semínka udržují správný poměr glukózy v krvi.

Zdravotní přínosy bazalkových semínek

Kromě toho, že dokáží zasytit na dlouhou dobu, celkově podporují trávení. Jsou prevencí zácpy, nadýmání a přinášejí úlevu při pálení žáhy. Podporují proces hubnutí a potlačují chuť k jídlu.

Využívají se i při chřipce, horečce a zimnici, protože při přehřátí organismu snižují tělesné teplo. Snižují zátěž srdce a snižují riziko vzniku srdečních záchvatů a mrtvice

Jsou nápomocná při kožních problémech, mají také diuretickou schopnost. Mají antioxidační a antibakteriální vlastnosti, což je prospěšné například při drobných ranách nebo infekcích.

Mají detoxikační účinky a podporují také zdraví a výživu pokožky, vlasů a nehtů. Příznivě působí i na krvetvorbu a celkově posilují imunitní systém. Zároveň snižují hladinu špatného cholesterolu.

Pokud vás trápí únava, pociťujete nervozitu, stres nebo máte sklony k depresi, rozhodně bazalková semínka zařaďte do svého jídelníčku.

Jak je konzumovat

Před užíváním je potřeba je nějakou dobu nechat ve vodě. Čím déle, tím lépe. Můžete si je dát třeba do kaše nebo smoothie, to nechte semínka chvíli jen tak stát a pořádně nabobtnat. Využít je můžete také na zahuštění dezertů, ve studené kuchyni, jako vylepšení salátů nebo veganských sýrů.

Připravte si zdravý drink

Dejte bazalková semena do misky a přidejte 1/2 šálku vody a nechte je namočit po dobu 10 minut. Do rendlíku dejte 1/2 šálku vody, přidejte cukr a dobře promíchejte. Dejte na chvíli na sporák a nechte cukr roztopit. Pak rendlík odložte a nechte vše vychladnout.

Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Potom si vezměte vysokou skleničku, přidejte namočená semena bazalky, citrónovou šťávu a vodu. Nakonec vše dobře promíchejte.

Další zajímavé články