Bylinky a koření

Rozmarýn je krásná bylinka mnoha podob. Má široké využití a úžasné léčebné účinky

Rozmarýn je právem je považován za jednu z nejužitečnějších bylinek

autor

Tereza Hromádková

26. července 2020

 
FOTO / Depositphotos
Znáte léčebné účinky rozmarýnu? Jedna z nejpůvabnějších bylinek poslouží nejen jako okrasa v záhonech, ale má i mnoho léčebných účinků a právem je považována za jednu z nejužitečnějších bylinek.
Reklama

Rozmarýn snadno můžeme pěstovat v přenosných nádobách a do našeho domova nám vnese atmosféru slunného středomoří.

Léčebné účinky rozmarýnu

  • Má dezinfekční a antiseptické účinky
  • Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění.
  • Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.
  • Podporuje činnost jater a vylučování žluči – proto je kořenění tučných, masitých pokrmů rozmarýnem nejen chutné, ale i velmi prospěšné.
  • Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměl by se tudíž užívat v těhotenství, neboť jeho působení může být v tomto období nežádoucí.

Použití v koupelně i ložnici

  • V koupeli rozmarýn podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá i při revmatismu.
  • Nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk.
  • Nálev je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda.
  • Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla, podobně jako květy levandule.

Rozmarýn v kuchyni

  • Rozmarýn má velice silnou aromatickou chuť, proto je třeba dávat opravdu pozor při dávkování.
  • Je přidáván hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny – hlavně k telecímu, skopovému, králičímu i drůbežímu. Opékanému masu na rožni dodá slabě uzenou příchuť.
  • Přidává se také k zelenině smažené na olivovém oleji.
  • Je výborný s baklažánem, cibulí, rajčaty, pastiňákem, se zelím, s čočkou, houbami, s výše uvedeným masem, bramborami, s vejci, rybami, smetanovým sýrem.
  • Dobře se kombinuje s bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí.

Rozmarýn na krásu

  • Výluh z rozmarýnu je výborný jako kondicionér pro tmavé vlasy.
  • V koupeli osvěžuje a výborně čistí póry.
  • Silnější výluh může posloužit jako repelent. Podobně jako levandule odpuzuje hmyz.

Jak se pěstuje?

  • Rozmarýn je vytrvalý keř, ovšem v naší zeměpisné šířce nepřežívá zimu, tak se musí zazimovat. Ve své domovině dorůstá až do výše 3 metrů. Pěstovat rozmarýn na zahradě přináší riziko vymrznutí. Lepší je umístit rostlinu v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přestěhovat na světlé místo, kde bude chráněna před mrazem.
  • Rozmarýnu svědčí velmi propustná půda, raději neutrální či mírně zásaditá. Nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout.
  • Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.
  • Sbírá se nať – nedřevnaté vrcholky nebo listy nejlépe po odkvětu. V té době má nejvíce účinných látek.
Další zajímavé články