Bylinky a koření

Šest druhů koření, bez kterých už nebudete chtít na podzim vařit. Prohřejí tělo a dodají pokrmům nádech blížící se zimy

A které je vaše nejoblíbenější podzimní koření?

autor

Kateřina Korňová

15. října 2021

 
FOTO / Pexels
Podzim je všude kolem nás a s chladnými dny se mění i naše chutě a objevují se i chutě na potraviny, na které bychom v horkých dnech ani nepomysleli. Pro mnoho z nás je toto období, na rozdíl od ostatních částí roku, spojováno s plnými a bohatými chutěmi, ve kterých hraje hlavní roli právě koření. Které je vaše nejoblíbenější? Jistě ho najdete v následujícím textu.
Reklama

Vidíte tu rozmanitost, když vykouknete z okna? Nebo když jdete se psem na vaši rutinní procházku? Podzim hraje všemi barvami a pokud se přemístíme do kuchyně, platí to podobně. Bohaté a plné chutě jsou symbolem podzimu stejně jako padající listí či drak na obloze. Docílíme jich díky několika druhům koření, které vás zahřejí a všední pokrmy udělají nevšedními.

Zázvor zahřeje, skořice nastartuje metabolismus

Skořice, hřebíček, zázvor. To je jen zlomek koření, které k podzimu neodmyslitelně patří a se kterým se dá v kuchyni doslova čarovat. Zahrajte si také na kouzelníka a připravte si ty nejlepší delikatesy, jaké si jen dovedete představit. Když budete vědět, na jaké účely se hodí které koření, nemůžete šlápnout vedle.

Zázvor

Co vás jako první napadne, když se řekne "podzim"? Pokud pomineme nepříjemnosti, jako chladno, sychravo, déšť a tma, pak jistě jedna z prvních věcí, na kterou si vzpomenete bude zázvorový čaj s medem. Alespoň my ano. Umí nás zahřát, dodá tělu potřebné vitaminy, bojuje za nás s nachlazením, má antibakteriální účinky a dokonce umí zatočit i s bolestí. Navíc božsky voní a jeho lehce pálivou chuť milujeme.

Skořice

Skořice je jedním z nejoblíbenějších koření po celém světě. Její výhoda spočívá v tom, že se dá kombinovat jak se sladkými tak se slanými pokrmy. Hodí se tudíž do koláčů, na maso, ale třeba i do kávy, jogurtu či k pečení máslové dýně, která je rovněž symbolem podzimu. Má antiseptické vlastnosti a pomáhá při trávení. Navíc stačí špetka do ranního čaje a nastartuje to váš metabolismus.

Nové koření

Hodí se především na pečení, dušení, do omáček, polévek či marinád. Mnoho z nás si ho ale také spojuje se svařeným vínem, jemuž dodává jedinečnou chuť, bez které si nedovedeme představit návštěvu vánočních trhů. Stejně tak se hodí do cukroví, sladkého pečiva a pudinků. Působí antibakteriálně, antivirově a má antimykotické účinky. Pomůže ale i při podzimní chřipce.

Hřebíček

Stejně jako skořice a nové koření patří i hřebíček na seznam oblíbených podzimních koření. Hodí se jak k masům, tak i k ovoci a při přípravě mnoha dezertů. Když jej ale zapícháte do pomeranče, můžete si z něj rovněž připravit levný osvěžovač vzduchu, jehož výrobu milují především děti. Hřebíček navíc prokrvuje končetiny, působí protizánětlivě a dezinfekčně.

Muškátový oříšek

Někdo ho nemá rád, ale jiní si bez něj nedokážou představit nejen podzim, ale ani celý život. Má ojedinělou chuť, která skutečně dokáže vylepšit pečené pokrmy, ale i omáčky a dezerty. Jeho použití je v tomto případě opravdu všestranné. Hodí se do pudinku, špenátu, k dýním, ale třeba i do vaječného likéru, který také jistě budete letos ještě připravovat. Muškátový oříšek povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání.

Dýňové koření

S rostoucí oblibou dýní vzrůstá zájem i o dýňové koření. Hodí se především pro přípravu koláčů, ale dá se použít i při přípravě jiných sladkých pokrmů, jako jsou sušenky, koláče, nebo i káva a kakao. Výborně se hodí ale i do dýňové polévky. Tato směs skořice, zázvoru, hřebíčku, nového koření a muškátového ořechu je jakousi směsí s instantní podzimní chutí. Ať ho přidáte do čehokoliv, buďte si jisti, že zaítmco bude venku foukat studený vítr, ta příjemná část podzimu bude u vás v bytě.

Zdroj: nomoretogo.com, rumispice.com.

Další zajímavé články