Bylinky a koření

Citronová kůra je před Vánocemi potřeba víc než kdy jindy. Nasušte si ji do zásoby, aby vám už nikdy nechyběla

Domácí sušená citronová kůra je v porovnání s kupovanou chutnější a kvalitnější

autor

Kateřina Kofroňová

16. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Proč chtít sušenou citronovou kůru, když si ji můžete kdykoliv nastrouhat? Protože vydrží mnohem déle než citron, bude kdykoliv k ruce a s přicházejícími Vánocemi se vám bude hodit víc než kdy jindy. Její příprava je navíc tak snadná, že ji zvládne opravdu každý.
Reklama

Ať už budete potřebovat citronovou kůru na pečení oblíbených druhů cukroví, vánočky nebo ji rádi přidáváte do polevy na perníčky, rozhodně ji budete potřebovat několikrát. Když si ji připravíte do zásoby, ušetříte čas a využijete i tu kůru, kterou teď vyhazujete zbytečně do koše. Navíc ji můžete využít v kuchyni i při přípravě omáček nebo ji přidat do čaje.

Citronová kůra dodá sladkým pokrmům nezaměnitelnou chuť

Kdykoliv k ruce

Určitě se vám už někdy stalo, že jste potřebovali citronovou kůru a našli jste buď starý oschlý citron, ostrouhaný citron v lednici, který už moc kůry nenabízel, nebo jste nenašli dokonce vůbec žádný. Abyste se těmto situacím vyhnuli, připravte si sušenou citronovou kůru, které budete mít vždycky dostatek.

Domácí je kvalitnější

Na letošní sezonu vánočního pečení se tak můžete začít připravovat už teď. Než abyste po použití citronu slupku vyhodili, nasušte si ji do zásoby. Uvidíte, jak se vám bude v následujících měsících hodit. Sušenou citronovou kůru si snadno připravíte doma, aniž byste potřebovali sušičku nebo troubu. Použijete ji nejen do vánočního cukroví, ale díky svému nezaměnitelnému aroma do sladkých pokrmů, ovocných moučníků, dortíků, muffinů, ale hodí se i při přípravě ryb, pomazánek, omáček či marinád.

V citrusových slupkách je velké množství chuti a vitaminů, je proto škoda se jí zbavovat. Tím spíš, pokud jste zvyklí sušenou citronovou kůru kupovat v obchodech. Když si ji připravíte doma, nejenže ušetříte, ale získáte mnohem silnější a chutnější citronové aroma.

Jak na to

Bio nebo 3% peroxid

Pokud chcete citronovou kůru konzumovat, musíte si být jisti, že neobsahuje žádné toxické látky a jiné nečistoty. Vyberte si pokud možno kvalitu bio, nebo důkladně očistěte slupku roztokem 3% peroxidu vodíku. Najděte si u nás o tomto způsobu čištění ovoce a zeleniny článek, už jsme o tom psali. Po čištění v peroxidové lázni se však musí ovoce ještě důkladně opláchnout vodou.

Nastrouhat, nasekat

Očištěnou a osušenou kůru poté nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete zkusit i jiné způsoby, ale důležité je připravit kůru na co nejmenší části, protože pak rychleji schne. Další způsob je slupku ostrouhat škrabkou a pak nakrájet na jemné nudličky nebo ji okrájet malým ostrým nožem na zeleninu. Dávejte ale pozor, abyste současně se slupkou nepřistrouhali nebo nepřikrájeli i bílou část pod slupkou.

Usušit

Nastrouhanou kůru rovnoměrně rozložte na pečicí papír a nechte několik dní schnout, přičemž ji každý den promíchejte. Sušená citronová kůra tvoří asi třetinu objemu čerstvé kůry, takže jedna lžička sušené kůry odpovídá jedné lžíci čerstvé kůry, kterou získáte z jednoho středně velkého citronu. 

Rozdrtit

Jakmile bude kůra dostatečně suchá, poznáte to tak, že při pokusu ji zlomit křupne, rozdrťte ji na jemný prášek. V receptech ji pak vůbec nezaznamenáte. Tedy co se týče konzistence. Chuť dodá vašim jídlům naprosto božskou.

Zdroj: foodtasia.com, thespruceeats.com.

Další zajímavé články