Jídlo

Sacharidy se většinou v dietách nedoporučují. Záleží ale na tom, zda vyberete špatné, nebo správné

Komplexní sacharidy jsou pro naše tělo ideální volbou

autor

Kateřina Korňová

26. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Každý, kdo se alespoň jednou pokoušel zhubnout, si jistě vyslechl spoustu rad, z nichž některé se týkaly nevhodnosti sacharidů při redukčních dietách. Jenže měli byste se jim opravdu vyhýbat? Například některé sacharidy jako fazole a luštěniny, ovoce, celozrnné produkty a zelenina obsahují vitaminy, minerály a vlákninu a pomáhají vašemu tělu zásobit se energií. Navíc je méně pravděpodobné, že způsobí výkyvy v hladině cukru v krvi, což často vede k brzkému pocitu hladu.
Reklama

Sacharidy nemusí být vždy špatnou volbou ani v případě, že se snažíte nějaké to kilo shodit. Vždy však platí pravidlo, že je lepší se rozhodnout pro komplexní sacharidy, které jsou plné vlákniny, bílkovin a dalších prospěšných látek, jak se píše například na health.clevelandclinic.org.

Není cukr jako cukr

Sacharidy patří mezi základní makroživiny, které se nacházejí v určitých potravinách a nápojích. Nejčastěji jako o sacharidech hovoříme o vláknině, škrobech a cukru. Sacharidy mohou být buď simplexní sacharidy, nebo komplexní sacharidy. O tom, zda je vaše jídlo považováno za jednoduchý nebo komplexní sacharid, rozhoduje několik faktorů: jeho chemická struktura a jak rychle se dostane do těla.

Jednoduché sacharidy

Tyto typy sacharidů se snadno tráví, což může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Jednoduché sacharidy lze nalézt v rafinovaných cukrech (jako je bílý cukr) a přidaných cukrech (jako je například plechovka sody). Ovšem cukr, který se přirozeně vyskytuje například v ovoci a mléce, má navíc i další výhody v podobě vitaminů, minerálů a vlákniny. Buďte ale opatrní, kolik ho zkonzumujete a dodržujte doporučené denní množství, i když se jedná "pouze" o ovoce.

Komplexní sacharidy

Pokud jde o komplexní sacharidy, tráví se do krevního oběhu pomaleji než jednoduché sacharidy. To uvolňuje stálý proud cukru, který vám může pomoci cítit se déle plnější a dodávat vašemu tělu energii. Musíte si ale hlídat, jaké komplexní sacharidy jíte. Hledejte nerafinovaná celá zrna, která jsou bohatá na vlákninu a obsahují další živiny, jako je například vitamín B.

Nejčastější mýty o sacharidech

Sacharidy mohou být ošemetným tématem. Někdy je totiž těžké vědět, jakým informacím můžete věřit. Pojďte s námi zbořit hned tři mýty:

Mýtus č. 1: Sacharidy způsobují přibírání na váze

Lidé si často myslí, že se po sacharidech tloustne. To se ovšem netýká komplexních sacharidů. Tento mýtus může pramenit z účinku sacharidů na inzulín. Konzumace sacharidů zvyšuje hladinu glukózy v krvi a vybízí vaše tělo k uvolňování inzulínu. Jenže jde především o typ a množství sacharidů, které jíte, ne o sacharidy samotné. Mnoho sacharidů totiž obsahuje nadbytečné kalorie a cukr. Mluvíme především o bílém chlebu, rýži, těstovinách, hranolkách, sušenkách a dezertech. Tyto rafinované sacharidy jsou zbaveny vnějšího zrna, které obsahuje vlákninu a určité množství bílkovin, díky čemuž hladina glukózy (cukru) rychle stoupá. Sacharidy, které obsahují vlákninu (jako hnědá rýže) nebo bílkoviny (jako luštěniny), zvyšují hladinu glukózy v krvi pomaleji, vyžadují méně inzulínu a udrží vás déle syté. Ale i komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné výrobky, fazole a čerstvé ovoce, by měly být konzumovány s mírou.

Mýtus č. 2: Sacharidy jsou pouze v rýži a bílém chlebu

Zdá se, že existuje mnoho nejasností ohledně toho, které potraviny vůbec obsahují sacharidy. Lidé si často myslí, že mezi sacharidy patří pouze rýže, chléb, těstoviny, brambory, sladkosti a slazené nápoje. To ovšem není pravda. Sacharidy hledejme i například v sladkých bramborách, kukuřici, hrachu, dýních, ječmeni, prosu, ovsi, quinoe, fazolích, hnědé a divoké rýži, jogurtu či ovoci. To vše jsou zdravé příklady sacharidů, které můžete zařadit do jídelníčku.

Sacharidy s vysokým obsahem vlákniny (jako luštěniny, celozrnné výrobky, škrobová zelenina a ovoce) a sacharidy s vysokým obsahem bílkovin (jako luštěniny, jogurt a mléko) poskytují více živin než sacharidy s nízkým obsahem vlákniny (jako rafinované obiloviny, sladkosti a slazené nápoje).

Mýtus č. 3: Ovoce je špatné, protože má vysoký obsah sacharidů

Lidé často říkají, že ovoce obsahuje příliš mnoho cukru. Pravdou však je, že ovoce je bohaté i na další živiny. Spolu s přirozenou formou cukru zvanou fruktóza poskytuje ovoce vlákninu, vitaminy, minerály a fytonutrienty. Je ale důležité dodržovat doporučené denní dávky. Když jíte více ovoce, než byste měli, kalorie a celkové sacharidy rychle narůstají.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, webmd.com.

Další zajímavé články