Díky makovým koláčům, buchtám, závinům a dalším dobrotám patří Česko mezi rekordmany ve spotřebě máku. Ve světě není použití máku v kulinářství příliš obvyklé. Někde je pěstování a užívání máku dokonce zakázané.
Česká republika však zaujímá prvenství nejen v celosvětové produkci, ale i konzumaci potravinářského máku. Je však důležité rozlišit mák potravinářský a farmaceutický. V tom prvním případě je mák superpotravinou a jeho konzumace s sebou nenese žádná rizika, právě naopak.
Modrým mákem se neopijete
Česká republika je jediná země, kde se pěstují výhradně potravinářské odrůdy máku, které se vyznačují minimálním obsahem alkaloidů v makovině. Tedy i alkaloidy následně zjištěné na povrchu semene máku jsou v zanedbatelném množství a zdaleka nedosahují hodnot předepsané státní vyhláškou. Určité množství alkaloidů se drží v prachové podobě jen na povrchu semene. Jedná se o prachové částice z makoviny, které ulpí na semeni otěrem při sklizni a další manipulací (čištění), pokud jsou ve směsi zbytky makoviny. „Svou roli má způsob sklizně. Ruční sklizeň znamená nižší kontaminaci, kombajnová sklizeň a následné čištění má za následek vyšší kontaminaci,“ srovnává Ing. Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.
Pro mák je v české kuchyni vždycky místo
Je důležité zmínit, že použití máku v chlebu, jemném pečivu a dezertech má zejména ve slovanských zemích, Bavorsku, Rakousku, Maďarsku a Rumunsku dlouhou tradici i díky tomu, že má z výživového hlediska velmi příznivé složení. Jeho složení je srovnatelné nebo i lepší, než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod. Vyznačuje se vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin, a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminu E a minerálních látek, zejména vápníku.
Pro inspiraci pro vás máme osvěžující letní recepty
Ledová káva s makovým „mlékem“
Slunné dny si žádají ochlazení těla i mysli. Takovou letní vzpruhou může být ledová káva s makovým „mlékem“. Oblíbená káva, jako základ kávového drinku, může mít mnoho podob, od instantní přes espresso až po kávu z franchpressu. Volba je jen na vás.
Recept:
- 4 dcl makového rostlinného nápoje
- 4-5 lžiček instantní kávy
- 2 lžíce cukru (nebo dle chuti)
- vodu
- led
První krokem je příprava domácího makového rostlinného nápoje. Celý mák vložte do mixéru, zalijte litrem vody a mixujte, klidně v několika „vlnách“, dokud není tekutina bílá jako mléko. V tento moment tekutinu přelijte přes cedník vyložený tkaninou a slijte. Ve větší sklenici nebo džbánku rozmíchejte instantní kávu, cukr a 2 dcl studené vody. Hotovou silnou kávu přelijte opatrně do dvou sklenic a zasypte kostkami ledu. Nakonec přilijte makové „mléko“ a můžete podávat.
Tip: Kávový drink můžete ozvláštnit i kapkou dobrého likéru.
Letní makový dort s ovocem
Jste pozvaní na zahradní party a přemýšlíte, co přinést? Pečení makového dortu s ovocem vám zabere i s přípravou necelou hodinu. Chválu na adresu kuchařky budete poslouchat ale celý den. Ovoce na povrchu navíc dodá dortu punc originality, stejně jako mák uvnitř dortu.
Recept:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 3 lžíce oleje
- 60 g hladké mouky
- 100 g mletého máku, může být i celý nebo na půl
Krém
- 500 ml šlehačky ke šlehání 30%
- balení mascarpone
- 3 velké polévkové lžíce cukru moučka
- ovoce na ozdobu, mák
Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Ze všech bílků ušlehejte pevný sníh. Poté do něj pomalu zašlehejte cukr, žloutky a olej. Do hotové směsi vařečkou vmíchejte prosátou mouku a mák, po menších částech. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 25 cm a pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30 minut. Mezi tím, co bude korpus chladnout, připravte krém. Ve větší míse smíchejte šlehačku, cukr, mascarpone a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Ten naneste na vychladlý korpus. Ozdobte sezonním ovocem a podávejte.
Tip: Semínka celého máku můžete opatrně zamíchat i do hotového krému. Budou pak jemně křupat v puse.