Jídlo

Domácí zmrzlina z jahod, třešní, čokoládových tyčinek i máku. Nadchne děti i dospělé

V létě není lepšího ochlazení

autor

Tereza Hromádková

28. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Léto volá po zchlazení. Letní drinky, domácí limonády, ale i vlastnoručně vyrobené zmrzliny mají zkrátka zelenou. Zkuste si připravit třeba tu z jahod, třešní, ale i dalšího ovoce, máku, šlehačky, nebo třeba veganskou. Potřebovat budete jen pár ingrediencí a mrazák.
Reklama

Kdy jindy si můžete dopřát tolik zmrzliny jako právě v létě? Asi nikdy. A když si ji připravíte doma, můžete si ji dát i jako chutnou chladivou svačinku, která vás zasytí, zamlsáte si a ještě budete mít dobrý pocit z toho, že to dokážete vlastníma rukama. Když přizvete k práci i děti, ukážete jim, jak snadné to je.

Ovocná zmrzlina

Není nic jednoduššího, než si připravit zmrzlinu z čerstvého ovoce. Taková je totiž nejvíce osvěžující a vyloženě zdravá. Když si vyberete správné ovoce, nemusíte totiž přidat už ani gram cukru. Na ovocnou zmrzlinu se hodí nejlépe jahody, třešně, višně, meloun, citrusy, ale vlastně jakékoliv ovoce, které máte rádi. Nebojte se zpracovat ani kiwi nebo třeba liči. Jediné, co musíte udělat, je ovoce důkladně opláchnout, osušit a rozmixovat na hladké pyré. Jablka je lepší nejprve odšťavnit a zamrazit spíš jejich šťávu. Vzniklou kaši nebo tekutinu nalijte do formiček na zmrzlinu a dejte přes noc do mrazáku. Efektivně také vypadá, když na bok do vnitřní části formičky na led vložíte například plátek pomeranče, kiwi nebo jahody a až pak opatrně nalijete kašovitou hmotu. Když totiž pak zmrzlinu vyndáte z mrazáku, bude na její vnější části vidět právě kousek ovoce.

Zmrzlina pro nejmenší

Tahle zmrzlina může být v horkých dnech velice vydatnou a zdravou svačinkou i pro ty nejmenší děti. Jednoduše smíchejte dva tvarohy, hrst rozmixovaných jahod a trochu javorového sirupu. Dobře promíchejte a vložte do sáčku. Ustřihněte růžek a dělejte "pusinky" nebo hrudky na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do mrazáku. Po ztuhnutí vyndejte, přendejte do mističky a rychle s dětmi snězte.

V hlavní roli čokoládové tyčinky

Sociální sítě se plní recepty na jednoduché zmrzliny, v nichž hrají roli oblíbené čokoládové tyčinky s karamelem, buráky a podobně. Jakoukoliv oblíbenou čokoládovou tyčinku vezměte a ještě v obalu pořádně promačkejte a naklepejte, aby se obsah rozmačkal. Poté vršek obalu rozstřihněte a nalijte dovnitř smetanu na šlehání. Doprostřed zasuňte zmrzlinové dřívko nebo čínskou hůlku, umístěte do hrníčku, aby smetana nevytekla a vložte do mrazáku. Stejně fungují i oblíbené černé sušenky s bílou náplní.

Maková zmrzlina

Naprostým hitem se stala i maková zmrzlina. Postup výroby je o něco složitější, ale výsledek stojí za to. Připravte si 6 žloutků, 600 ml smetany ke šlehání, 50 g mletého máku a 50 g celého máku. Kdo chce mít zmrzlinu sladkou, přidá 150 g cukru, ale jeho množství můžete regulovat dle chuti. Začněte tím, že nalijete smetanu do hrnce. Vmíchejte mák a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, ihned stáhněte z plotny. Utřete žloutky s cukrem a následně do nich vmíchejte horkou makovo-smetanovou směs. Míchejte dohladka a nechte zchladnout. Následně vložte do krabičky a dejte do mrazáku. Po půl hodině krabičku vyndejte a obsah promíchejte nebo prošlehejte. Zabráníte tím vzniknutí ledových krystalků.

Veganská s banánem

Tahle zmrzlina je velice oblíbená všemi, kteří se vyhýbají jakýmkoliv živočišným produktům. Je také dobrá jako záchrana pro banány, které už na kuchyňské lince leží tak dlouho, že je nikdo nechce. Když se vám stane, že banány začnou hnědnout, nevyhazujte je do koše, ale oloupejte je, nakrájejte a vložte v uzavíratelném sáčku do mrazáku. Stejně tak jahody, maliny a jiné ovoce, které víte, že nestihnete sníst. A když dostanete chuť na zmrzlinu, banány vyndejte, přidejte hrst jahod nebo malin a společně rozmixujte. Když přidáte trochu kokosového mléka, půjde vám to lépe. Vznikne vám hustá zmrzlinová kaše, kterou přendejte do misky a posypte vším, co máte rádi: oříšky, semínky, kokosovými plátky a dalším sušeným ovocem. Jezte lžičkou a nechte si chutnat.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články