Jídlo

Připravte si lahodný mazanec. Osvědčený recept, díky kterému se vám tradiční velikonoční pečivo povede a nepraskne

Mazanec je lahůdka, která by na velikonočním stole neměla chybět

autor

Tereza Hromádková

04. dubna 2023

 
FOTO / Depositphtos
Vůně a chuť mazance jsou typické pro českou kuchyni a lahodný bochníček tradičního pečiva by neměl chybět na žádném velikonočním stole. Přinášíme osvědčený recept, díky kterému se vám mazanec vždy povede, nepopraská, a bude tak lahodný, že se po něm jen zapráší.
Reklama

Velikonoce jsou důležitým svátkem zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení. K velikonočním svátkům se pojí mnoho tradicí, přičemž spousta z nich je dodržována do dnes. Jedná se o oblíbené barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek, koledování, šlehání dívek i polévání chlapců. Kromě toho se pečou velikonoční beránci či například velmi lahodné mazance. Právě recept na lahodný mazanec si v tomto článku ukážeme.

Proč se peče na Velikonoce mazanec

Velikonoční mazanec se dle tradice pekl na Bílou sobotu, a to z toho důvodu, aby byl připravený na nedělní snídani. Než si však rodina mohla na mazanci pochutnat, tak se s ním šlo v neděli ráno do kostela pro svaté pomazaní. Odtud také vznikl jeho název - mazanec. Kromě toho byla v podstatě neděle prvním dnem po období půstu, kdy se lidé mohli najíst do syta. Velikonoční mazanec ve tvaru bochníku chleba se stal symbolem pro konec odříkání, a zároveň oslavu nového života. Možná vás ještě zajímá, proč se před upečením na mazanci nožem vyryje kříž. Je to z toho důvodu, že kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.

Suroviny

Na přípravu vynikajícího tradičního velikonočního mazance, který doma pečeme každý rok, budete potřebovat následující suroviny:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 60 g másla
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 40 g rozinek
  • Na potření: žloutek a lžička mléka
  • K posypání: mandlové lupínky na posypání

Postup

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Přidejte do něj cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, což může trvat zhruba 15 minut. Mezitím do větší mísy prosejte polohrubou i hladkou mouku a přidejte špetku soli. V hrníčku nebo kastrůlku rozpusťte pozvolna máslo a nechte trochu zchladnout.

Jakmile bude vzešlý kvásek, tak do něj zašlehejte žloutky a směs poté vlijte do velké mísy s moukou. Promíchejte a začněte zpracovávat těsto. Po pár minutách přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Na konci ještě přisypte rozinky, které do těsta zapracujte nejlépe rukama. 

Hotové těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě zhruba 2 až 3 hodiny kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě párkrát propracovat. Po uplynulé době z těsta vytvarujte pěkný bochánek, dejte jej na plech vyložený pečícím papírem a nechte naposledy 20 minut kynout. 

Mezitím si rozmíchejte žloutek s lžící mléka a celý mazanec poctivě potřete. Nakonec nahoře na mazanci vytvořte nožem kříž a posypte bohatě lupínky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Pokud uvidíte, že mazanec hnědne velmi rychle, tak jej přikryjte pečícím papírem nebo alobalem. Po upečení nechte mazanec vychladnout.

Průměrné nutriční hodnoty mazance na 100 gramů

Kalorická hodnota mazance závisí na konkrétním receptu a použitých surovinách. Nicméně, v průměru obsahuje mazanec kolem 350-400 kcal na 100 gramů. Tato hodnota však může být vyšší, pokud je do těsta přidáno více cukru nebo másla.

Průměrné nutriční hodnoty mazance na 100 gramů jsou přibližně následující:

Energie: 350-400 kcal
Bílkoviny: 7-9 g
Sacharidy: 50-60 g (z toho cukry 20-25 g)
Tuky: 13-16 g (z toho nasycené mastné kyseliny 7-9 g)
Vláknina: 2-3 g

Mazanec obsahuje také určité množství vitamínů a minerálů, jako je například vitamín B1, B2, B3, vápník, železo, hořčík a další. Nicméně, kvůli relativně vysokému obsahu cukrů a tuků by měl být mazanec konzumován s mírou a jako součást vyvážené stravy.

Další velikonoční zvyky

Malování vajíček - jedná se o tradiční zvyk zdobení vajec různými barvami a vzory. Často se používají přírodní materiály, jako jsou cibule, červené zelí nebo řepy, aby se vajíčka obarvila.

Pomlázka - spleteného proutí ozdobené stuhami, které se používá k bičování dívek a žen na Velikonoční pondělí. Tento zvyk by měl přinést zdraví a plodnost.

Velikonoční beránek - beránek je sladké pečivo, které se obvykle podává na Velikonoční neděli jako dezert. Je většinou vyroben z kynutého těsta s vajíčky, máslem a cukrem a má tvar beránka. 

Dříve se tedy v období Velikonoc hojně konzumovalo skopové maso. Když ovšem nastaly chudší časy a lidé měli hlouběji do kapsy, masitý pokrm byl postupně nahrazen sladkým pečivem ve tvaru beránka. 

Jidáše - se od pradávna pekly hlavně na Škaredou středu (aby si je lidé mohli vychutnat už další den brzy ráno) nebo na Zelený čtvrtek. Měly by mít tvar zamotaného válečku, čímž podle křesťanského výkladu připomínají provaz, na němž se oběsil Jidáš Iškariotský, který zradil Ježíše Krista. 

Velikonoční jarmarky - mnoho měst a obcí pořádá tradiční Velikonoční jarmarky, kde se prodávají různé velikonoční dekorace, potraviny a řemeslné výrobky.

Velikonoce 2023

  • Velký pátek - 7. dubna
  • Velikonoční neděle - 9. dubna
  • Velikonoční pondělí - 10. dubna

Autorský článek, další zdroj: Informace o kalorické a nutriční hodnotě mazance jsou průměrné hodnoty získané ze studie provedené v rámci Evropského výzkumného projektu nazvaného EuroFIR.

Další zajímavé články