Jídlo

Naučte se dělat nejlepší palačinky. Vyvarujte se chyb, kvůli kterým se vám trhají, nejdou otočit nebo jsou tuhé

Palačinky mohou být rychlou a chutnou pochoutkou

autor

Marie Slováková

14. října 2020

 
FOTO / JumpStory
Děláte si rádi palačinky a občas se lepí, nejdou otočit, těsto se trhá a prostě jim něco chybí k dokonalé chuti? Držte se těchto pět rad, které z vás udělají přímo mistra palačinek!
Reklama

Co může být na palačinkách těžkého? Zkrátka se udělá těsto, nalije se na pánev, po chvíli se palačinka vyhodí do vzduchu, kde se jednoduše otočí, dopadne zpět na pánev a nakonec se jen vyklopí na talíř a je to. Pro někoho to ovšem není tak jednoduché.

Pokud milujete palačinky, ale jejich přípravě se raději vyhýbáte, protože se s nimi vždycky víc natrápíte, než aby to stálo za to, v klidu si sedněte a přečtěte si, jak to příště udělat správně. 

Palačinky jsou tuhé

Pokud nejsou vaše palačinky lehké a nadýchané, okamžitě přestaňte používat při přípravě těsta lžíci nebo vařečku. Nejlépe uděláte, když místo toho těsto našleháte velkou metlou nebo přímo ručním šlehačem. Šleháním dostanete do těsta vzduch, a to bude poté vláčné a nadýchané. To pravé ořechové to ale nebude ani v případě, že to se šleháním přeženete. Jak se říká, všeho s mírou.

Nevhodná pánev

Palačinky jsou velmi citlivé, takže než najdete ideální pánev a ideální teplotu, při které se vám nepřipálí a budou se dělat pěkně a rovnoměrně, může to chvíli trvat. Nejvhodnější je speciální pánev na palačinky, ale po pár pokusech to hravě zvládnete i s jakoukoliv jinou širokou a nepřilnavou pánví a dobrou obracečkou.

Palačinky se trhají

S největší pravděpodobností za to můžete vy, protože se již nemůžete dočkat a palačinky obracíte předčasně. Nalijte plnou naběračku na pánev, rozprostřete a smažte na mírném plameni. Čas na obrácení palačinky je až ve chvíli, kdy je těsto po celé ploše matné a pevné. V opačném případě, kdy je těsto ještě nedopečené, je velká pravděpodobnost, že se palačinka roztrhne.

Máslo do těsta

Jestliže se vám zdá, že jsou vaše palačinky moc tučné, trhají se či připalují, vmíchejte do těsta rozehřáté máslo. Vyhnete se tak nejen tomu, že se vám máslo bude zbytečně přepalovat, použijete ho díky tomu i mnohem méně a palačinky nebudou tak mastné. Při smažení na dobré pánvi už nemusíte dávat žádný tuk a palačinky se nepřipálí.

Sůl nad zlato

Pokud se vám zdá, že vašim palačinkám i přes veškerou snahu něco chybí, přidejte do těsta špetku soli. Ne nadarmo se říká sůl nad zlato a v případě sladkých receptů to platí dvojnásob. Stačí totiž špetka, která vás na zdraví nijak neohrozí a vytvoří dojem takzvané plné chuti. Váš moučník tak bude chutnat výborně a paradoxně se tím zvýrazní i jeho sladká chuť.

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články