Pěstování máku má u nás dlouhou tradici. V kuchyni najde využití zejména mák setý s modrými semeny, která obsahují plno prospěšných látek. Navíc jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a kvalitních olejů. Dobře se tráví a rychle zasytí. A jak je to s těmi omamnými látkami?
V potravinářském máku jich najdete naprosté minimum, přesto se říká, že třeba řidiči by s ním měli být opatrní, neboť by mohl zpomalit jejich reakce. Doporučuje se naopak těm, kdo si potřebují ulevit od stresu.
Nutričně cenná potravina
Mák patří mezi výživné a nutričně velmi cenné potraviny. Semena máku obsahují 20 % bílkovin, 40 – 50 % tuků a skoro 5 % vlákniny. Mák patří mezi velmi zdravé kalorické potraviny, 100 g máku obsahuje zhruba 2150 kJ. Z vitaminů je hojně zastoupen vitamín E, který má nezastupitelné místo v prevenci srdečně-cévních onemocnění a je důležitý pro mužskou i ženskou plodnost.
Výborný zdroj vápníku
Mák setý zná lidstvo už tisíce let. Ukrývá v sobě vysoký podíl vápníku a prospěšných vitaminů, minerálů či nenasycených mastných kyselin. Je mimořádně pozoruhodné, že mák obsahuje až dvanáctinásobně více vápníku než mléko a třikrát více než sýry. Mák by proto rozhodně neměl chybět v jídelníčku budoucích maminek, jakož i lidí s osteoporózou.
Mák má uklidňující účinky a je skvělým pomocníkem pro udržení zdravých vlasů, nehtů nebo zubů, neboť pomáhá předcházet zubnímu kazu. Díky obsahu kyseliny olejové výrazně prospívá paměti a snižuje krevní tlak. Vědci zároveň prokázali blahodárné účinky máku při prevenci rakoviny prsu.
Na co si dát pozor
Při nákupu máku v obchodě si dejte pozor, abyste kupovali skutečně domácí produkt a nekoupili technický mák z dovozu. Ten pravý poznáte především podle příjemné makové vůně, nasládlé chutě a modré barvy. Nekvalitní mák bude hnědavý až šedý, bez vůně a spíš hořký. V obchodech seženete mák mletý a nemletý. Pro skladování je vhodnější nemletý mák, který uchovejte v uzavřené nádobě v temnu, suchu a chladu. Pokaždé, když potřebujete, si umelte potřebné množství v mlýnku na mák nebo na kávu a rovnou použijte. Mletý mák obsahuje až 60 % oleje, je proto velmi náchylný ke žluknutí.
Receptů je jako máků
Mák můžete jíst syrový i tepelně upravený, vitaminy se vždy lépe uvolní, když ho namelete. V receptech se dobře doplňuje se švestkami, jablky, rozinkami nebo mandlemi. Jeho oříškovou chuť podpoříte tím, když ho lehce opražíte na pánvi.
Takto ho můžete rovnou použít jako posyp slané chuťovky nebo do salátu. Ve slané kuchyni můžete také místo klasického pesta vyzkoušet makové pesto, které se bude hodit například k těstovinám.
Zkuste makové mléko
Potřebovat budete pouze mák a vodu a příprava je velmi jednoduchá. Do sklenice nebo lahve vsypte mák a zalijte vodou v poměru 1: 5. Nechte odstát během noci, při pokojové teplotě. Druhý den směs rozmixujte a přeceďte. Makové mléko si můžete osladit medem nebo použít na přípravu kakaa. Toto mléko je zásadité, takže nepřekyseluje organismus. Makové mléko by měly pravidelně pít ženy před nebo v menopauze, těhotné ženy, ale i lidé, kteří mají potíže se žlučníkem a slinivkou.
Věděli jste, že...?
Věděli jste, že největší producent potravinářského máku na světě je Česká republika? Zajímavostí je i to, že odvar z okvětních lístků máku se již v dávné minulosti používal proti dráždivému kašli.