Jídlo

Netradiční a lahodné zpracování cuket. Tohle budete zkoušet pořád dokola

Vyzkoušejte výborný cuketový tatarák

autor

Erika Tomanová

12. června 2021

 
FOTO / Depositphotos
Pokud doma pěstujete cukety, moc dobře víte, že vás jejich úroda může doslova zavalit. Nebojte se toho. Existuje velké množství receptů, tradičních i netradičních, díky kterým cukety zpracujete dřív, než si možná myslíte. Máme pro vás dva netradiční tipy, jak zpracovat úrodu cuket. Na obou si pochutnáte.
Reklama

Cuketová sezóna je je za dveřmi, tak si připomeňme, proč by měla být tato zelenina součástí našeho jídelníčku. V první řadě proto, že je to zdravá a přitom chuťově ideální náhrada téměř jakékoli potraviny.

Cuketa se dá připravit na tisíce způsobů

Jelikož sama o sobě je cuketa chuťově poměrně nevýrazná, můžete ji v kuchyni chuťově doplnit, čím potřebujete. Vynikající bude jak s česnekem, tak i nasladko. Je zároveň základní surovinou pro přípravu celosvětově oblíbeného jídla ratatouille. Cuketa je doslova "multifunkční" potravina, která navíc neobsahuje téměř žádné kalorie, naopak obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny a draslíku.

Máme pro vás dva netradiční tipy, jak zpracovat úrodu cuket. Na obou si pochutnáte.

Cuketový tatarák

Tatarský biftek je pochoutka, na kterou mnozí nedají dopustit, ale zároveň se najde i množství jeho odpůrců, kterým vadí fakt, že je vyroben ze syrového masa.

Pokud patříte mezi ně, tento recept vás bude určitě zajímat, protože jde o tatarák z cukety, ale chuťově hodně podobný tomu pravému z masa.

Co budete potřebovat?

  • větší cuketu (nebo 2 menší)
  • 2 stroužky česneku
  • cibuli
  • 100 g nastrouhaného sýra (ideálně parmezán)
  • hořčici (ideálně dijonskou)
  • sůl, pepř a sladkou papriku

Příprava

Cuketu omyjte, odkrojte konce a nahrubo nastrouhejte i se slupkou. Slupky se zbavte pouze v případě, že už je cuketa starší. Tehdy vykrojte i semínka. Nastrouhanou cuketu v míse osolte, nechte odstát asi deset minut a mezitím osmažte na pánvi cibuli. Vodu z cukety slijte, směs vyždímejte a přidejte na pánev k osmažené cibuli. Restujte spolu přibližně pět minut, nakonec přidejte rozmačkaný česnek. Když cuketová směs vychladne, dochuťte ji sýrem, hořčicí a opepřete. Pořádně promíchejte.

Do směsi můžete, ale nemusíte přidat vejce, kečup, sójovou omáčku, tabasco, citrónovou šťávu, nasekanou petrželku, nadrobno nakrájené kyselé okurky, stejně nakrájenou papriku nebo pomleté ​​mandle. Vše závisí na vašich chutích a preferencích, zkazit určitě nemáte co. Nakonec si připravte opečené topinky s česnekem, s nimiž bude cuketový tatarák chutnat úplně dokonale.

Náš druhý tip je pro mlsouny, kteří milují sladké. Připravit si mohou cuketo-skořicové řezy.

Cuketovo-skořicové řezy

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 2 lžičky mleté skořice
  • strouhaný kokos nebo ořechy na posypání
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu

Postup:

Cuketu nastrouhejte, nechte chvíli odpočinout a pak z ní vymačkejte vodu. Žloutky oddělte od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, postupně přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Do cuketového těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto dejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, rovnoměrně rozetřete a posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Pozvolna pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, cca 40 minut, do zrůžovění.

Další zajímavé články