Lišky obecné patří mezi snadno rozpoznatelné houby, které rostou hlavně v prosluněných okrajích čistých lesů, a to zpravidla v trsech. Vyskytují se od léta až do konce podzimu v listnatých i jehličnatých lesích, ale koupit je můžete i v obchodě, pokud zrovna nepatříte mezi nadšené houbaře. Stejně jako pravé hřiby jsou i lišky kulinářsky velmi považované, a to díky své neobvykle lahodné chuti, která je velmi jemná.
Skvělá příloha i základ jídla
Díky své pevnější konzistenci, kterou disponují především mladé plodnice, se hodí na rychlé orestování. Hodí se především k těstovinám či bramborovým nokům, ale i jako příloha k masu nebo základ do krémového rizota. Skvělé jsou i pečené a podávané s pečivem. Jejich chuť skvěle podtrhne meltá paprika, kmín, bílé víno, česnek, nebo třeba tymián či rozmarýn.
Snadné zpracování
Na přípravu a zpracování jsou lišky méně náročné než jiné druhy hub, jelikož mají pevnější konzistenci, než třeba obyčejná babka. Na rozdíl od jiných druhů hub je proto můžte omýt ve vodě. Napusťte lavor, houby do něj vložte, omyjte a poté vyndejte. Vodu neslévejte, jelikož špína se drží na dně.
Jak na liškový guláš
Připravte si:
- půl kila očištěných lišek
- 300 g čerstvé červené papriky
- 300 ml drůbežího vývaru
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl smetany
- 50 g šalotky
- 20 g slaniny
- olivový olej
- dva stroužky česneku
- petrželku
- sůl, pepř
Jak postupovat:
V hluboké pánvi nebo v hrnci si rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou šalotku. Poté přidejte pokrájenou čerstvou papriku a česnek nakrájený na tenké plátky. Přiklopte pokličkou a nechte dusit. Jakmile je zelenina měkká, zalijte bílým, nejlépe suchým, vínem a nechte vařit. Po chvíli přidejte vývar a vařte tak dlouho, dokud se všechny přísady nerozpadají. Poté vše rozmixujte, případně propasírujte a dejte znovu vařit. Omáčka bude hotová ve chvíli, kdy se vyvaří tolik vody, aby získala potřebnou konzistenci. Zahustí se tedy sama.
Teď už ale přichází čas lišek. Zprudka je orestujte na pánvi i se slaninou a poté přidejte hotovou omáčku. Nechte lišky chviličku provařit v omáčce, aby se do ní chuť lišek prolnula. Delikátní a krásně vypadající guláš poté servírujte s opečenou bagetkou nebo klidně bramboráčky. Jako třešničku na dortu posypte již v talíři nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou.
Nezbývá než popřát dobrou chuť!
Zdroj: healthstartsinthekitchen.com, lidovky.cz, ireceptar.cz.